Milyen a normális vércukorszint?

Ha csak egészen kicsit is magasabb az ideálisnál, azonnal megnövekszik a szívbetegség, sőt a rák kockázata

A legújabb kutatások szerint az egészséges tartomány felső határa közelében lévő vércukorszint is növelheti a cukorbetegség kockázatát, ezért egyes orvosok már az ilyen eredményt is komolyan veszik – különösen, ha az illetőnél a betegség egyéb kockázati tényezői is fennállnak (például elhízás vagy családi hajlam).

Az egészségesnek tartott és a cukorbetegséghez társuló magasabb vércukorszint között lényegében önkényesen meghúzott határvonal milliókat ringathat hamis biztonságérzetbe, állítja Nicolas Cherbuin ausztrál kutató. 2013-ban közölt eredményei szerint azok a középkorú emberek, akiknek az éhgyomri vércukorszintje magas-normálisnak minősül (lásd a táblázatot), rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken, és az emlékezethez szükséges agyi régióik is kisebbek voltak, mint az alacsonyabb éhgyomri vércukorszintűeknek. A magasabb vércukorszint károsíthatja az ereket, így ronthatja az agy tápanyagellátását.

Más kutatásokból úgy tűnik, hogy a magas-normális vércukorszint a szívbetegség kockázatát is növelheti, mivel – fokozva a gyulladásokat – érelmeszesedést okoz. Egy 2012-es izraeli vizsgálat megállapította, hogy az 5 és 5,5 mmol/l közötti vércukorszint 40 százalékkal nagyobb esélyt jelent a szívbetegségre, mint a 4,4 mmol/l-es érték.

A vércukorszinttel a rák veszélye is nő. Szakemberek 13 éven át követték figyelemmel olasz nők egészségi állapotát, és megállapították, hogy a magasabb éhgyomri vércukorszintű alanyok esetében 52%-kal nagyobb volt az emlőrák kialakulásának a veszélye, mint azoknál, akiknél 4,4 mmol/l alatti értéket mértek. Ennek talán az az egyik oka, hogy a szervezet által a vércukor csökkentése érdekében termelt inzulin fokozza a sejtek osztódását is.

A megelőző kardiológiával foglalkozó dr. Joel K. Kahn szerint mindenkinek ismernie kellene a vércukorszintjét, s ha az 5 mmol/l fölötti, változtatnia kellene az életmódján.

– Az egészséges éhgyomri vércukorszint ideális értéke 4,7 mmol/l alatti – mondja. – Az ennél kicsivel is nagyobb érték már problémákat okozhat, ezért az a legjobb, ha korán közbelépünk.

Az Amerikai Diabétesz Társaság 45 éves kortól háromévente javasolja a vércukorszint ellenőrzését, de ennél gyakoribb vagy korábban elkezdett ellenőrzés is célszerű lehet azoknál, akik veszélyeztetettek: túlsúlyosak, vagy akiknél korábban terhességi cukorbetegség alakult ki, illetve akiknek a közeli vérrokonai között van cukorbeteg, mondja dr. Gail Nunlee-Bland, a washingtoni Howard Egyetemi Kórház Cukorbetegség Központjának igazgatója.

Fontos számok
A megadott értékek az egész éjszakai éhezés után, éhgyomorra végzett vércukorszintmérés eredményeire vonatkoznak

Cukorbetegség A vércukorszint 7,0 mmol/l-nél magasabb

Prediabétesz A vércukorszint 6,1–7,0 mmol/l

Magas-normális vércukorszint Nagyjából 5 és 6 mmol/l (ez egy új kategória, amelynek egészségi állapotot befolyásoló hatásait jelenleg vizsgálják)

Normális vércukorszint A jelenlegi definíció szerint 3,9–6 mmol/l

A szakértők fokozottabb éberséget sürgetnek, mivel a kutatások alapján több testmozgással, illetve egészségesebb táplálkozással megfordíthatók a cukorbetegséghez vezető folyamatok. Egy 27 egészségügyi központ bevonásával készült megelőzési kutatási program alapvető szemléletváltáshoz vezetett, amikor megállapította, hogy a diabéteszt megelőző állapotban 58 százalékkal csökkenthető a későbbi cukorbetegség kockázata, sőt egyes esetekben a normális vércukorszint is helyreállítható, ha az érintettek hetente legalább 150 perc testmozgást végeznek, és – a túlsúlyosak – leadnak néhány kilót.

A kutatásból az is kiderült, hogy az életmódbeli változtatások hatása még a cukorbetegség elleni gyógyszerekénél is nagyobb, magyarázza dr. Jill Crandall, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Diabétesz Központjának igazgatója. Ráadásul az így elért kedvező hatások tartósak is lehetnek, derül ki egy kínai vizsgálatból, amelynek eredményeit áprilisban tették közzé: a 23 éven át tartó vizsgálat során kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, illetve haltak meg bármilyen okból azok, akik részt vettek a tartós étrendjavító és/vagy testmozgásfokozó programban.

Amennyiben az ön vércukra szép lassan felfelé kúszik, az alábbi, igazoltan hatásos módszerekkel újra egészségesebb szintre hozhatja.

Táplálkozzon helyesen
Élvezze a mediterrán módit
A mediterrán étrenden élőknél 21 százalékkal kisebb a cukorbetegség kockázata, állapította meg több, összesen mintegy 140 ezer fő bevonásával végzett kutatás. Ez az étrend növényi eredetű ételeken – zöldségeken, gyümölcsökön, hüvelyeseken, olajos magvakon, teljes értékű gabonaféléken és olívaolajon – alapul. Emellett sok halat és csirkét is tartalmaz, vörös húsokat, vajat és édességeket viszont nem. A növényi eredetű élelmiszerekben lévő rost és növényi tápanyagok segítenek a vércukorszint alacsonyan tartásában, az olívaolaj pedig gyulladáscsökkentő hatású lehet.

Egyen sok lilát Egy friss brit kutatás szerint a több antocianin fogyasztása – ezek a vegyületek adják a szőlő és a bogyós gyümölcsök élénkvörös, illetve lila színét – javítja a vércukorszint-szabályozást. Napi 50–70 g szőlő vagy bogyós gyümölcs olyan hatással lehet a vércukorszintre, mint a testtömegindex 1 pontos csökkenése, állítja Aedin Cassidy, a Norwichi Orvostudományi Egyetem kutatója.

Ne hagyja ki a reggelit Ha gyakran mulasztja el a reggelit, nagyobb valószínűséggel fog önnél kialakulni 2-es típusú cukorbetegség. A reggelizés a nap egész hátralevő részében segíti a vércukorszint stabilan tartását. Az a legjobb, ha a reggelije fehérjék, összetett szénhidrátok és zsírok egészséges keveréke – ilyen például a gyümölccsel és olajos magvakkal elkevert joghurt. Ha sok finomított szénhidráttal (például lekváros zsömlével) indítja a napot, az ugyanúgy árt a vércukorszintjének, mint ha semmit sem reggelizne, mutatta ki egy Minnesotai Egyetemen végzett kísérlet.

Mozogjon okosan Azoknál a nőknél volt a legalacsonyabb a cukorbetegség kockázata, akik kardioedzéseket (legalább heti két és fél órát) és erősítő edzéseket (legalább egy órát) is végeztek – a kockázat egyharmadával volt kisebb, mint a testmozgást nem végzőknél. Edzés után az izmok több glükózt vesznek fel a vérből. Ahogy az idő múlásával egyre edzettebb lesz, a sejtjei is egyre érzékenyebbé válnak az inzulinra.

Időnként álljon fel Minden ülve töltött 20 perc után járkáljon 2 percet! Egy angliai vizsgálat szerint a rendszeres sétaszünetek csökkentik a vércukorszint evés utáni megugrásait.

Beszéljen az orvosával
Számítsa ki a kockázatot
Töltsön ki egy cukorbetegséggel kapcsolatos rizikótesztet (számos helyen talál ilyet az interneten), és vigye magával az eredményt, amikor legközelebb orvoshoz megy, tanácsolja dr. Robert Ratner, az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos és egészségügyi vezetője. A magasabb pontszám a vércukorszint-ellenőrzés megkezdését indokolhatja, vagy gyakoribb méréseket.

Nézze át a gyógyszereit Egyes gyakori problémák ellen szedett gyógyszerek – például az asztmát kordában tartó szteroidok, a koleszterinszintet csökkentő sztatinok vagy egyes vérnyomáscsökkentő hatású vízhajtók – emelhetik a vércukorszintet. Kérdezze meg orvosától, léteznek-e a betegségére egyéb szerek, amelyeknek nincsen ilyen mellékhatásuk.

Vote it up
756
Tetszett?Szavazzon rá!