Mindent a mosogatógépről

Néhány éve még úri huncutságnak számított, pedig takarékosabb, mint a kézi mosogatás. Így válasszon

Mire figyeljen vásárláskor?
Gondolja át, mekkora kapacitásra van szüksége – ezt a terítékszámban tudja könnyen lemérni. Egy négyfős családnak érdemes 12 terítékes, 60 centiméter széles modellt választani, míg egy kisebb család, fiatal pár esetében elegendő a 9 terítékes, 45 centiméter széles készülék. Léteznek egészen kis méretű, 6 teríték mosogatására alkalmas készülékek is. A mosogatógép beépítésének jellegét is vegye sorra. A konyhabútorba integrálható gép praktikusabb: ajtajára bútorlapot szerelhet, így észrevétlenül várakozik majd feladatra készen a konyhapult alatt.

Hogyan döntsön?
A készülékek energiaosztályát, tisztítási és szárítási hatékonyságát a gyártók betűkkel jelzik, ám a többségük a legjobb, AAA besorolást kapta. Működési zajszintjük azonban jelentős szórást mutat. Az 50dB átlagos érték, de ha egy 3dB-lel kisebb zajszintű készüléket választ, ezt feleannyira érzékeli hangosnak.

Mit próbáljon ki vásárlás előtt?
A mosogatógépeket nemcsak tányérok, hanem edények, egyéb konyhai eszközök mosogatására használjuk, ezért nagyon fontos, hogy a gép kosarai mennyire rugalmasak, állíthatók. Minél több a lehajtható tartó, polc, annál könnyebben igazíthatja a belső teret saját igényeihez. Az átlagos mosogatógépnek egy vízszóró karja van alul, egy további a felső kosár alatt, de alaposabb mosogatást biztosít, ha olyan modellt választ, amelynek a gép tetején is található egy kiegészítő szórókarja.

Mivel tisztítsa?
A mosogatógép külső burkolata, illetve a gumi alkatrészek tisztításához használjon puha rongyot vagy mikroszálas kendőt és szappanos langyos vizet. A belső felületére tapadt szennyeződések, foltok nedves ronggyal és kevés ecettel eltávolíthatók. Fontos, hogy a mosogatáshoz használt összes szer – só, mosogatószer, öblítő – egy gyártó márkája legyen.

Hol legyen a gép csatlakozása?
Már a konyha megtervezésekor gondoljon arra, hogy a mosogatógép víz- és a szennyvízelvezető csatlakozása ne közvetlenül a gép háta mögé kerüljön, mert ez megnehezíti a beépítést. Nézzen utána, milyen hosszúságú az egyes készülékek vízbevezető és ürítő csöve, hogy a megfelelőt választhassa.

Gyorsan vagy energiatakarékosan?
A mosogatógépek gyorsprogramja, vagy más néven enyhén szennyezett féltöltet programja körülbelül megfelel egy négytagú család reggeli és vacsora edényei – tányérok, csészék, evőeszközök – elmosogatásának (fazekak, serpenyők nélkül). Hasonlóan az éttermekhez, a fél adag nem félárba kerül, hanem a teljes energiafelhasználás 70 százalékába. A készülékek többségénél talál energiatakarékos programot: ezek hosszabb idő alatt, de alacsonyabb energiafelhasználással tisztítanak.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
376
Tetszett?Szavazzon rá!