Mindig hazatalálnak

Kérődző családtag remek tájékozódási érzékkel

Kapcsolódó cikkek

Egy kis farmon nőttem fel. Apám megbetegedett, amikor én hétéves voltam, ezért pénzzé kellett tennünk Colours névre keresztelt bikaborjúnkat, így eladtuk a szomszéd gazdának. Könnyes szemmel néztük, ahogy a teherautó az állattal együtt eltűnik a szemünk elől.

Aznap este mindenki szomorkodott. Colours családtag volt, s máris nagyon hiányzott. Másnap négy testvéremmel felültünk az iskolabuszra, a leghátsó ülésre, és a rét felé néztünk, ahol jó barátunk egykor legelt.

Az iskolából hazaérve anyánk széles mosollyal fogadott – a réten ott állt a kis fekete-fehér bikaborjú. Ahogy teregette a mosott ruhát, egyszer csak Colours feje kandikált ki a lepedők közül. Csak nézte gazdasszonyát, és hangosan bőgött.

Kisvártatva felbukkant az új tulaj. Anyám elmesélte neki, hogy Colours visszajött, összesen vagy 25 kilométert gyalogolt hazáig. A gazda azt mondta, még életében nem látott ehhez foghatót. Nem volt szíve ismét magával vinni Colourst, így hát velünk maradhatott ez a különleges állat.
Maree Davis

Ebadta ebe
Amikor a fiam kicsi volt, volt egy fekete-fehér border collie kutyánk, Missie. Reggel autóval vittem Nicket az óvodába, leparkoltam, és hazasétáltam. Fél 12 tájban visszasétáltunk Missie-vel a gyerekért, aztán hármasban hazaautóztunk. Egy délelőtt Missie-t nem leltem sehol, így egyedül indultam el szokásos utamra.

Az óvodánál odaszólt az egyik szülő: – Nem a maga kutyája az ott? – Missie ott ült az autóm mellett. Több mint egy kilométert sétált egyedül az óvodáig, s átkelt egy forgalmas kereszteződésen. Nem tudtam eldönteni, azt akarta-e bizonyítani, milyen okos, vagy csak kedve támadt egyedül sétálni aznap.
June Atkinson

Közeli haverok
Héthetes vakációra indulva barátainknál helyeztük el két madarunkat. Woodyt az utcánkban egy házaspárnál, Tweetset pedig a távolabb lakó Marghoz.

Tweets az ötödik héten kirepült a kalitkából, mialatt az ivóvízét cserélték. Marg aggódott, hogy a madár nem húzza sokáig a környék vadmadarai mellett.

Szomszédaink láttak egy kanárit a házunk körül, s amikor az felbukkant Woody ketrecénél is, kapiskálni kezdték, hogy alighanem Tweets lehetett az.

A Margtól elhozott üres kalitkát Woodyé mellé állították, s Tweets egyenesen belesétált. Nem mértük fel, mennyire kötődik egymáshoz a két madár.
Joan Robinson

Vote it up
298
Tetszett?Szavazzon rá!