Hozzávalók 6 személyre
1 evőkanál extra szűz olívaolaj • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva • 3-4 gerezd fokhagyma, apróra vágva • 20 dkg előző este beáztatott, lecsepegtetett cannellino vagy tarkabab • 1 kb. 40 dkg-os paradicsomkonzerv, saját levében eltéve • 2 evőkanál paradicsompüré • 20 dkg sárgarépa, apró kockákra vágva • 15 dkg karórépa, apró kockákra vágva • 15 dkg zeller, apró kockákra vágva • 25 dkg sütőtök, apró kockákra vágva • 1 kiskanál friss kakukkfűlevél • 1 babérlevél • 3 szem szegfűbors, finomra törve • 20 dkg burgonya, meghámozva és kis kockákra vágva • 15 dkg zöld hüvelyű bab, rövid darabokra vágva • 10 dkg száraztészta, például pillangótészta (farfallini), kagylótészta (conchigliette) vagy kisebb darabokra tördelt spagetti • 15 dkg felaprított spenót • 4 evőkanál friss bazsalikom, csíkokra vágva • só és fekete bors • 5,5 dkg frissen reszelt parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés
1. Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vörös- és a fokhagymát, és lefedve, de időnként megkavarva 4-5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a szárazbabot, és 2 liter vízzel felengedjük. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd lefedve még 30 percig csendesen melegítjük.
2. Beleöntjük a konzerv paradicsomot a levével együtt, villával kis darabokra törjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a karórépát, a zellert és a sütőtököt. Beletesszük a kakukkfüvet, a babérlevelet és az összetört szegfűborsot. Ismét felforraljuk az ételt, majd lefedjük, és 20 percig csendesen főni hagyjuk.
3. Hozzáadjuk a burgonyát és a zöldbabot, lefedjük, és további 15 percig alacsony hőfokon pároljuk. Beledobjuk a száraztésztát, s fedő alatt addig főzzük, amíg a bab megpuhul, és a tészta is megfő (kb. 10 perc).
4. Beledobjuk a spenótot és a bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2-3 percig lassú tűzön, fedő nélkül főzzük, hogy a spenót megfonnyadjon. Előmelegített kis levesestálkákba merjük, és azonnal tálaljuk, parmezán sajtot szórva a tetejére.
Néhány további ötlet
• A sütőtök helyett használjunk sonkatököt.
• Az 1. lépésben a hagymával és a fokhagymával együtt pirítsunk az olajban 10 dkg apróra vágott húsos füstölt szalonnát. Ugyanezt a hatást érjük el akkor is, ha tálaláskor ropogósra sült pármai sonkát szórunk a levesbe.
Hozzászólás