Hozzávalók 4 személyre
1 kiskanál porélesztő • 0,5 evőkanál kézmeleg víz • 0,6 dl kézmeleg tej • 1 evőkanál cukor • 2,5 dkg Rama • 18 dkg liszt + a dagasztáshoz • 1 db tojás • étolaj
A csokimázhoz: 3 dkg Rama • 9 dkg méz • 10 dkg étcsokoládé • 1 kiskanál vaníliakivonat
Elkészítés
1. Az élesztőt összekeverjük a vízzel, a tejjel és a cukor felével, majd meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk.
2. A megolvasztott Ramát összekeverjük a liszttel, a tojással és a maradék cukorral, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, tésztává gyúrjuk, és belisztezett felületen további 5-6 percig dagasztjuk.
3. A tésztát egy enyhén kiolajozott edénybe tesszük, és letakarva meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. Ezután belisztezett felületen átgyúrjuk (kb. 5 perc), majd 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és egy 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat vágunk belőle. A korongok közepét egy 1 cm-es szaggatóval kivágjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, és további 10 percig kelesztjük.
5. A csokimázhoz a Ramát a mézzel, a csokoládéval és a vaníliával lassú tűzön felolvasztjuk, majd félretesszük.
6. Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a fánkokat aranybarnára sütjük benne, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk az olajat.
7. A fánkok tetejét a csokimázba mártjuk, majd egy rácsra helyezzük őket, míg a máz meg nem dermed.
Hozzászólás