Miről árulkodik a fejfájása?

Ezt a gyötrelmet vélhetőleg mindenki ismeri, azt azonban talán nem, hogy a fájdalomnak sokféle oka lehet

„Feszítő, szorító érzés”
Ez valószínűleg a fejbőr izomzatának görcsös feszülése okozta tenziós fejfájás. Igen gyakori, és egyszerűen enyhíthető vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, homlokra-nyakra tett meleg borogatással, relaxációval.

„Fáj az arcom belülről”
Ha meghűléses tüneteket is tapasztal, akkor lehet, hogy szinuszos fejfájása van, amelyet az orrmelléküreg gyulladása okoz. Ennek a meghűlés egyéb tüneteivel együtt el kell múlnia. Van, akinek a hideg borogatás, másoknak az infravörös lámpa segít.

„Reggel óta fáj a fejem”
Ha sok fájdalomcsillapítót használ, lehet, hogy a túlzott gyógyszerszedés okozza a reggeli fejfájást, mert amikor a gyógyszer szintje csökken, elvonási tünet lép fel. Kérjen orvosi segítséget!

„Mintha tűt szúrtak volna a szemembe”
A klaszter fejfájás ritka betegség, és a tünetek más fejfájáséitól jól elhatárolhatók. Igen heves fájdalommal jár, de csak az egyik oldalon. A klaszter (fürt) szó arra utal, hogy a rohamok egyszer nagyon sűrűn lépnek fel, majd hosszabb időre abbamaradnak. Szakorvos speciális gyógyszereket írhat fel a rohamok megelőzésére, megszüntetésére. A rohamokat a betegek felénél alkoholfogyasztás válthatja ki, és gyakoribbak stressz, illetve időjárás-változás esetén.

„Csak arra vagyok képes, hogy egy sötét szobában feküdjem”
A migrén igencsak megnehezítheti az életet, és viszonylag gyakori is – az emberek mintegy 15 százaléka szenved tőle. Sokan nem is tudják, hogy a migrén nem egyszerű fejfájás, amely idővel magától elmúlik: a visszatérő migrén idegrendszeri betegség. A rohamot sokszor bevezető tünetek, émelygés és látási zavarok (ún. aura) előzik meg, ám az érintettek jelentős hányadánál nem ismerik fel az állapotot. Kérjen orvosától a rohamok megelőzésére alkalmas gyógyszert!
 

FIGYELEM! A hirtelen jelentkező, nagyon erős fejfájás agyvérzésre vagy – izomgyengeséggel, beszédzavarral, görccsel, szédüléssel, homályos látással társulva – szélütésre, agydaganatra is utalhat. A magas láz, nyakmerevség és hányás kísérte fejfájás agyhártyagyulladás tünete lehet. Ezekben az esetekben azonnal orvost kell hívni, akkor is, ha az idegrendszeri tünetek nyomtalanul elmúlnak!

Az egyéb fejfájásoktól viszont általában nem kell megijedni. Jegyezze fel, hogy mikor fájt a feje, milyen tünetek kísérték, milyen gyógyszereket szed, és mutassa meg az orvosnak. De legfőképpen nyugodjon meg: bár hajlamosak vagyunk rögtön valami szörnyű betegségre gyanakodni, szerencsére csak nagyon ritkán van ilyen komoly oka a fejfájásnak.

Vote it up
149
Tetszett?Szavazzon rá!