Miről árulkodik a köhögése?

Nem akarunk pánikot kelteni, de olykor súlyos betegségek is állhatnak a háttérben, így nem árt, ha odafigyel rá

Maggie Tschirhart 2003 nyarán kezdett köhögni. Eleinte úgy érezte, mintha csomó lenne a torkában, de az hamarosan erős csiklandozó érzéssé vált, ami hosszú köhögési rohamokat idézett elő. Néha olyan hevesen köhögött, hogy a torka begörcsölt, s alig tudott levegőt venni.

A 66 éves nőnek, az Európai Emberi Jogi Bíróságtól három éve nyugdíjba vonuló hivatalnoknak sejtelme sem volt róla, miért köhöghet. Amúgy jól érezte magát, bár úgy tűnt, a fűszeres ételek könnyen kiválthatják a rohamot, akárcsak a füst, a por vagy egy szárazabb falat sütemény.

– Állandóan volt nálam egy palack víz és néhány papír zsebkendő – meséli. – A moziban mindig a sor szélén ültem, hogy gyorsan kimehessek. Ha valaki képtelen abbahagyni a köhögést, az emberek megbámulják, sajnálkozó tekintetet vetnek rá, és sóhajtoznak, ami igen kínos tud lenni.

Tschirhart többször is járt a családorvosánál, s különféle tablettákkal és szirupokkal próbálkozott, de semmi sem segített. 2009-ben aztán hírét vette, hogy az angliai Castle Hill kórházban, Cottinghamben külön köhögésklinika működik. Négy hónap múlva, 12 órányi utazás után megérkezett a kivizsgálásra. Az orvosoknak nem tartott sokáig megállapítaniuk, hogy krónikus köhögésben szenved.
 

Néha mindenki köhög, mondja dr. Matthew Stanbrook, a Toronto Western kórház légzésspecialistája. Az ok többnyire vírusfertőzés, és a köhögés néhány hét alatt elmúlik. Az érintetteknek a makacs köhögés okozza a legtöbb problémát, és az orvosok számára is ez a nehezebb feladat.

– A köhögés akkor krónikus, ha két hónapnál tovább tart – magyarázza Stanbrook. Ha a lehetséges okok közül kizárják a dohányzást, a gyógyszereket, és a mellkasröntgenen sem látszik semmi, akkor az esetek 90 százalékáért három betegség felel: az asztma, a felső légúti köhögés szindróma vagy a refluxbetegség. – Ezek közül egyszerre több is jelen lehet, így sokszor az asztmával kezdjük, mivel azt a legkönnyebb diagnosztizálni.

Asztma?
Az asztma oka a légutak gyulladása, amelyet öröklött és környezeti tényezők kombinációja idéz elő. Az érintettek zihálást és légszomjat tapasztalhatnak, de a gyulladás miatt a légutak fala meg is duzzadhat és fokozódhat a nyálkatermelésük, ami az idegvégződések ingerlése révén köhögési reflexet válthat ki. Az asztmás köhögés általában mélyebbről jön, mint más krónikus köhögés, de az egyértelmű diagnózishoz a be- és kilégzéskor megmozgatott levegő mennyiségét mérő tüdőfunkció-vizsgálatokat kell elvégezni.

Az asztma kezelésére ma már többféle hatékony módszer is van, mondja Stanbrook. Felírhatnak inhalálható hörgőtágítót („puffot”), amely azonnal tágítja a beszűkült légutakat, vagy tartósan alkalmazandó belélegezhető, esetleg szájon át szedhető kortikoszteroidokat, amelyek csökkentik a gyulladást.

– Ha az asztmát a diagnózis után azonnal és agresszívan kezdik kezelni – folytatja –, akkor idővel általában csökkenthető a szükséges gyógyszermennyiség, és az állapot kisebb adagokkal is jól kezelhető.

Négy dolog, amelytől köhöghet
Dohányzás.
Ha ön dohányzik és köhög, az a legjobb, ha leszokik. Persze tudnia kell, hogy a köhögés csak ritkán jelez tüdőrákot, de ha a köhögés mellett fogy is, vagy vért köhög fel, mindenképpen forduljon orvoshoz!

Gyógyszerek. A magas vérnyomás vagy szívbetegség miatt angiotenzin-konvertáz enzim (ACE) gátlókat szedők mintegy 10 százalékánál alakul ki krónikus köhögés; ez esetben írassanak fel másik gyógyszert.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD). Ez az idült légúti gyulladás krónikus hörghurut vagy emfizéma formájában is jelentkezhet, és gyakori a jelenlegi és volt dohányosok körében, mondja dr. Melanie Levesque, a vancouveri Copeman Egészségközpont családorvosa. – Az ilyen páciensek állapota igen súlyos is lehet, ráadásul hajlamosabbak a meghűlésre és az influenzára.

Szamárköhögés. Sokan nem tudják, hogy a szamárköhögést felnőttként is elkaphatják, még ha korábban beoltották is őket ellene. Ez az igen fertőző betegség jól kezelhető antibiotikumokkal, illetve megelőzhető emlékeztető oltással.

Refluxbetegség?
Jellegzetes tünete a gyomorégés, a mellkasi fájdalom és a sav visszaáramlása, s a páciensek 20 százalékánál a krónikus köhögés. – Ennek oka az lehet, hogy a gyomorsav a nyelőcsőig feltolul, majd „átcsap” a gégébe, de az is elképzelhető, hogy egyszerűen a nyelőcső tövét elérve vált ki köhögési reakciót – mondja Laurence Lovat professzor, a londoni University College gasztroenterológusa.

Az állapot diagnosztizálásának legjobb módja a savtermelést csökkentő protonpumpa-gátlókkal (PPI-k) végzett próbakezelés, javasolja Lovat. (Ha a köhögés elmúlik, a refluxbetegség volt az ok.) Hogy igazán hatásos legyen, a PPI-t naponta kétszer kell szedni, lehetőleg étkezés előtt, hogy csökkentse az evés nyomán termelődő gyomorsav mennyiségét.

Két-három hónapba is telhet, mire a kezelés hat. Ezután az állapot sok esetben már a refluxot csökkentő étrenddel is jól kontrollálható. A lényeg az, hogy ne egyen késő este, és kerülje a nehéz, zsíros ételeket. Kerülje a szoros ruházatot, és felpolcolt fejjel aludjon. Nem árt lemondani az állapot rosszabbodását okozó ételekről és italokról sem – ilyen a kávé, a csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a citrusfélék és a fűszeres ételek.

Felső légúti köhögés szindróma?
A korábban orrgaratfolyás néven ismert rendellenesség oka gyakran az orr melléküregeiben keresendő, magyarázza Stanbrook. Általában olyan allergiás betegségek váltják ki, amelyek gyulladást idéznek elő az orrban vagy a melléküregekben, s az emiatt termelődő nyálka a torokba hátracsorogva köhögésre ingerel.

A diagnózis legjobb módja itt is a próbakezelés – általában szteroidos orrspray-kkel, több hónapon át. – Így általában orvosolható a probléma, bár később olykor még szükség lehet ideiglenes kezelésre – mondja Stanbrook. Mivel ez a szindróma gyakorta függ össze allergiás betegségekkel, azt javasolja az érintetteknek, hogy kerüljék a kiváltó allergéneket.

Strasbourgba visszatérve Tschirhart egy évig egymás után szedte az utasításoknak megfelelően a különféle gyógyszereket, hogy kizárják a fő okokat – de nála egyik sem állt fenn. A hasonló esetek nem szokatlanok, mondja dr. Jacky Smith, a Manchesteri Kórház légzésspecialistája.

– Egyeseknél nem tudjuk megállapítani a kiváltó okot. Az ilyen köhögést idiopátiásnak vagy ismeretlen okúnak nevezzük – teszi hozzá.

Tschirhart most naponta szed antihisztamint a gyulladás csökkentésére, illetve a torokgörcsök és a hányás elkerülésére.

– Még mindig minden áldott nap köhögök, bár már nem annyira hevesen – mondja. – Számomra nincsenek új megoldások, de legalább sikerült olyan orvosokat találnom, akik odafigyeltek rám, és megértettek.

A krónikus köhögésre ma nincs sok kezelési lehetőség, ha az asztma, a refluxbetegség és a felső légúti köhögés szindróma kezelése nem szünteti meg, mondja Smith. A kis dózisú, fokozatosan felszabaduló morfiumról és gabapentinről (idegfájdalmak elleni hatóanyag) már bebizonyosodott, hogy segíthetnek – feltehetően azért, mert nyugtató hatásuk révén gyengítik a köhögési reflexet –, ám vannak mellékhatásaik is. Egy beszéd-nyelv patológus olyan technikákra taníthatja meg, amelyek alkalmasak a köhögés csillapítására.

– A súlyosabb okok kizárása után sok krónikus köhögésben szenvedőnek azt mondják, együtt kell élnie a problémával – folytatja Smith. – De mindenképpen azt tanácsolom, forduljanak szakorvoshoz, mert ez a tünet sokszor valóban enyhíthető.

Vote it up
288
Tetszett?Szavazzon rá!