Mire jó a joghurt?

Nem elég, hogy finom, az utóbbi néhány évtizedben újabb alkalmazási területeit fedezték fel a házi gyógyításban

Az immunrendszer erősítése Kaliforniai kutatóorvosok kimutatták, hogy naponta két pohár élőflórás joghurt elfogyasztása a négyszeresére növelheti a gamma-interferon szintjét. Ezt a fehérjét azok a fehérvérsejtek termelik, amelyek az immunrendszert segítik a kórokozók elleni harcban.

Küzdelem a rák ellen A joghurtban lévő Acidophilus bizonyíthatóan segít megelőzni a daganatok kiújulását a húgyhólyagrákkal kezelt betegeknél. A hasznos baktériumok megakadályozhatják a káros mikroorganizmusokat abban, hogy amikor kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerekkel, rákkeltő anyagokat hozzanak létre a szervezetünkben.

Az erős csontokért A laktózérzékenységben (vagyis a tejcukor megemésztéséhez szükséges enzim hiányában) szenvedő emberek kénytelenek mellőzni a tejet – a csonterősítő kalcium egyik legfontosabb forrását. Az élőflórás joghurt számukra is megoldást jelenthet, mivel a benne található élő kultúra enzimei „előemésztik” a laktózt a szervezet számára, így annak fogyasztásakor a legtöbben már nem észlelik a szokásos kellemetlen tüneteket.

A candidiasis kezelése Ha a Candida albicans nevű, a hüvelyben élő élesztőgomba túlszaporodik, szörnyű viszketést és kellemetlen, égető érzést okozhat. Egy amerikai vizsgálat során a fertőzés jelentkezésének valószínűsége jelentős mértékben csökkent azoknak a nőknek a körében, akik naponta 250 g élőflórás joghurtot ettek. Az említett tejtermék fogyasztása a már kialakult fertőzések kezelésében is fontos szerepet játszhat. Vigyázat! Csak élesztőgombás fertőzés esetén alkalmazzunk joghurtot; a bakteriális fertőzést ugyanis valószínűleg csak tovább súlyosbítanánk vele.

A húgyhólyag védelme A joghurt valódi segítséget jelenthet azoknak a nőknek, akik visszatérő húgyúti fertőzésben szenvednek. Egy finn vizsgálat eredményei szerint a hetente legalább háromszor joghurtot és sajtot fogyasztó nők majdnem 80 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak húgyúti fertőzést, mint azok, akik hetente egyszer, esetleg egyszer sem ettek ilyen tejtermékeket.

Vote it up
201
Tetszett?Szavazzon rá!