Mire jó a ligetszépeolaj?

A parlagi ligetszépét az indiánok is csodaszernek tekintették, és Európába kerülve is „mindent gyógyító szer” lett

Az Észak-Amerikában őshonos parlagi ligetszépe a 17. században került Európába az Újvilágból hazatért hajókon. Később aztán Ázsiában is elterjedt. A növény föld feletti részeit és gyökerét horzsolások, aranyér, köhögés és gyomorfájás kezelésére használták.

Magvai értékes, terápiás hatású olajokat tartalmaznak. A ligetszépe az első évben csak leveleket hajt, a második évben pedig már piros magjai is megjelennek. Világossárga, édeskés illatú virágai nyáron este nyílnak ki, és reggelre elhervadnak.

Gyulladáscsökkentő zsírsav
A ligetszépe magja egy gamma-linolénsav (GLA) nevű, különleges zsírsavat tartalmaz. Ez a növény olajának hatóanyaga, és a benne található összes zsírsav mintegy 7–10 százalékát teszi ki. A GLA a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, például prosztaglandinokká és leukotriénekké, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A gamma-linolénsavat a szervezetünk másfajta zsírokból, például a növényi olajokban és a többszörösen telítetlen margarinokban található linolénsavból is elő tudja állítani. Sokunk szervezetében azonban nincs elegendő az átalakításhoz szükséges enzimből. A ligetszépeolajjal azonban pótolni lehet a hiányzó mennyiséget.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a ligetszépeolaj számos betegség ellen hatékony.

• Száraz, gyulladt bőrre Ekcéma és bőrviszketés akkor is kialakulhat, ha a szervezetünkben zavart szenved az élelmiszerekben lévő zsírok gamma-linolénsavvá átalakítása. Ligetszépeolaj szedésével 3-4 hónap alatt enyhítheti a viszketést, és csökkentheti az addig használt szteroidos krémek és gyógyszerek szükséges adagját.

• Menstruációs panaszok esetén A ligetszépeolaj hatékonyan enyhíti a menstruáció előtt vagy alatt jelentkező tüneteket, például az emlőérzékenységet és az alhasi görcsöket.

• Reumás fájdalom csillapítása Egyes betegeknél a ligetszépeolaj enyhíti a reumás ízületi gyulladással járó fájdalmat. A legjobb omega–3 zsírsavakkal együtt alkalmazni (olajos húsú halak, lenmag és kiegészítők fogyasztásával juthat hozzájuk).

A hiperaktivitás és a zsírsavak
Egyre több kutatás foglakozik az esszenciális zsírsavak, köztük a GLA és az omega–3 zsírsavak szerepével a hiperaktivitás és a figyelemzavar (ADHD) kezelésében. Úgy vélik, hogy az esszenciális zsírsavak hiánya hozzájárulhat a problémához (a jelenség igen gyakori az ilyen gyermekek között). Az ezeket tartalmazó kiegészítőket könnyen beszerezheti, és érdemes kipróbálni őket. Vásároljon kifejezetten gyerekeknek ajánlott terméket, és kövesse a betegtájékoztató utasításait.

• Egyéb gyulladásos betegségek ellen A ligetszépeolajat más, gyulladással járó rendellenességek, például rozácea, akné és rándulások kezelésére is felhasználhatja.

Mikor ne szedje?
A ligetszépeolaj alkalmazása általában biztonságos. Időnként azonban enyhe mellékhatásokkal, például fejfájással, mérsékelt gyomorpanaszokkal vagy puffadással járhat. Ezek előfordulási valószínűsége terhesség alatt fokozódik, ezért ne használja ebben az időszakban, sőt még a szoptatás alatt sem. A ligetszépeolaj gátolhatja a véralvadást – ne szedje olyan gyógyszerekkel együtt, amelyek rendelkeznek ugyanezzel a hatással, nehogy megnövelje a véraláfutások kialakulásának vagy a nehezen csillapítható vérzésnek a kockázatát. Mivel hozzájárulhat a rángógörcs jelentkezéséhez is, nem ajánlott, ha ön epilepsziában szenved, vagy olyan gyógyszert szed, amelynek szintén lehet ilyen mellékhatása (például a fenotiazin-származékok közé tartozó gyógyszerek).

Vote it up
91
Tetszett?Szavazzon rá!