Mire jó a tojáshéj?

Olyan drága a tojás, hogy nincs szíve kidobni még a héját sem? Íme, kilenc ritkán hallott módszer a hasznosításra

Rántottát csinál? Ne dobja ki a tojáshéjat, majdnem olyan értékes, mint maga a tojás. Összegyűjtöttünk néhány felhasználási módot.

Arcápolás Hogy visszaadja arcbőre fiatalos fényét, mozsárban zúzzon össze néhány száraz tojáshéjat, keverje össze a port kevés tojásfehérjével, és kenje fel az arcára. Hagyja megszáradni, majd mossa le. A konyhában talál más alapanyagokat is egy jó arcpakoláshoz.

Takarítás Az őrölt tojáshéj mintha arra lenne kitalálva, hogy edények, serpenyők és termoszok nehezen eltüntethető szennyeződéseit levakarja vele! Szappanos vízzel keverve könnyen eltüntetheti a makacs foltokat.

Duguláselhárítás Tartson kevés darált tojáshéjat a konyhai mosogató szűrőjében – megakadnak benne a mindenféle maradékok, és ahogy a tojáshéj fokozatosan széttörik, ahelyett, hogy eldugítanák a lefolyót, vele együtt távoznak.

Trágyázás A tojáshéj gazdag ásványi anyagokban, például kalciumban, amelyek segítik kertje gyarapodását, növekedését. Törje a tojáshéjat kisebb darabokra és használja komposztálóként. A kertben más konyhai hulladékok is jól hasznosíthatók.

Bőrápolás Áztasson néhány napig almaecetben tojáshéjat – pár nap múlva kettőzött erővel szállhat szembe a bőrirritációkkal, viszkető kiütésekkel. Ezek ellen egyébként jó lehet a joghurt, szódabikarbóna, az ecet és a növényi olaj is.

Palántázás A tojás dobozába tegye vissza az üres, kiöblögetett, félbevágott tojáshéjakat – mindegyik aljába szúrjon egy lyukat lefolyónak. Tegyen a tojáshéjakba egy, maximum két magot, és öntsön rájuk virágföldet. Ha már annyira megnőttek a csírák, hogy ki lehet őket vinni a kertbe, ültesse ki őket tojáshéjastul.

Kutyatáp Szárítsa 30 percig 250 fokon a tojáshéjakat, majd egy zárható műanyag zacskóban sodrófa segítségével zúzza finom porrá. A port szórja kutyája eledelébe, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően segít az állat csontjainak, fogazatának erősítésében.

Növényvédő Zúzzon össze tojáshéjat, és szórja zöldségei, virágai köré a kertben, hogy megvédje azokat a csigáktól, meztelencsigáktól és hernyóktól anélkül, hogy vegyszerekhez kéne nyúlnia. A tojás szaga elijeszti a szarvasokat is.

Kávéédesítő Ha belekever kevés őrölt tojáshéjat az őrölt kávéba, mielőtt lefőzné, visszavehet annak keserű ízéből. Ha kész, a zaccot nyugodtan kiöntheti a kerti komposztgödörbe.

Vote it up
411
Tetszett?Szavazzon rá!