Mire jó az árnika?

Noha mérgező, külsőleg alkamazva jó szolgálatot tehet

Ne tévessze meg az árnika bájos, százszorszéphez hasonló virága. A hegyvidéki gyógynövény mérgező vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb adagban, belsőleg alkalmazva jelentősen megemelhetik a vérnyomást, és maradandó szívkárosodást okozhatnak. Soha ne vegyen be árnikaolajat vagy -főzetet. Külsőleg azonban nyugodtan használhatja: rendkívül hatékony kisebb balesetek vagy sportsérülések után jelentkező izomfájdalom, valamint zúzódások és rándulások kezelésében.

Az árnikát a német E-bizottság, a gyógynövények biztonságos alkalmazásával és hatékonyságával foglalkozó legrangosabb testület is elismeri mint a zúzódások és az izomfájdalom helyileg alkalmazható gyógymódját. Amellett, hogy bevenni nem szabad, arra is ügyeljen, hogy ne kerüljön a szeme vagy a szája, illetve nyílt seb közelébe – ne feledje, hogy mérgező!

Vásároljon a gyógynövényt tartalmazó zselét, krémet, kenőcsöt és tinktúrát, vagy készítsen borogatást. Először főzzön egy erős teát csészénként 2 teáskanálnyi árnikavirágból. Hagyja lehűlni, azután áztasson bele egy tiszta ruhát, és tegye az érintett testrészre.

• Zúzódások Az árnika elősegíti a szövetekbe szivárgott vér felszívódását – és képes eltüntetni az éktelen, sötétlila véraláfutásokat. A gyógynövényben található helenalin és dihidro-helenalin nevű vegyületek a bőrbe jutva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. Használjon naponta többször 5–25 százalékos árnikakivonatot tartalmazó krémet vagy kenőcsöt. Esetleg keverjen 1 rész tinktúrát 3–10 rész vízbe, áztasson egy tiszta rongyot a folyadékba, és helyezze a borogatást a zúzódásra.

• Ficamok és rándulások Enyhébb ficamok esetén az árnika remek gyógyír: csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, elősegítve a tápanyagok eljutását az izmokba, mindeközben pedig eltávolítja a sérülés fájdalmat okozó melléktermékeit, például a tejsavat. Mivel az árnika belsőleg alkalmazva mérgező, ne használja sérült bőrre.

• Fáradt, fájós láb Amikor a nap végére megfájdul a lábfeje, áztassa meleg vízben, amelyhez egy evőkanálnyi árnikatinktúrát kevert. A vérkeringés helyreállítása révén szinte azonnal enyhül a kellemetlen érzés.

Figyelmeztető bőrkiütés
Az árnika alkalmazása általában semmiféle mellékhatással nem jár. A helenalinra érzékeny személyeknél azonban a gyógynövény rendszeres használata kontakt dermatitisz, egy ártalmatlan, de igen kellemetlen bőrallergia kialakulását okozhatja. Ne kenje gyakran vagy túlságosan erős tinktúra formájában a gyógynövényt a bőrére, nehogy növelje a probléma jelentkezésének valószínűségét. Ha tudja, hogy allergiás a krizantémra vagy a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjának más tagjára, kerülje az ugyanide tartozó árnikát is.

Vote it up
199
Tetszett?Szavazzon rá!