Mire jó az ammónia?

Öt remek tipp, hogy mennyi mindenre használhatja ezt az elfeledett, ám igen erős háztartási tisztítószert

Az ammónia az egyik legerősebb háztartási tisztítószer, mégis csak másodhegedűsként szokták említeni a fehérítő mellett. Próbálja ki otthonában az ammóniát a következő öt új módszerrel, és meg fog változni a véleménye.

Azonban vigyázat! Ne keverje az ammóniát se fehérítővel, se semmilyen klóros oldattal, mert ha ezek a vegyületek reakcióba lépnek egymással, halálos mérgező gázok szabadulhatnak fel. Jól szellőző helyiségben dolgozzon, kerülje a gőz közvetlen belélegzését, ne kerüljön ammónia se a szemébe, se a bőrére (használjon gumikesztyűt). Gyermeke elől elzárva tartsa.

Ragyogó sütő
Ammóniával gyakorlatilag megerőltetés nélkül tisztíthatja ki elektromos sütőjét. Kapcsolja be a sütőt, melegítse fel 65 °C-ra, majd kapcsolja le. Tegyen a felső rácsra egy edényben félpohárnyi ammóniát, az alsóra pedig lábosban forró vizet, csukja be a sütő ajtaját, és hagyja így éjszakára. Másnap reggel vegye ki az edényeket, szellőztesse ki alaposan a sütőt, majd törölje tisztára az ammónia és egyliternyi mosogatószeres meleg víz keverékével. Még a legmakacsabb szennyeződéseket is le tudja így szedni.

Vigyázat! Ez a módszer gáztűzhelyeknél kizárólag csak akkor alkalmazható, ha az őrlángot lekapcsolja és a gázvezetéet elzárja!

Csillogó kristály
Eltűnt a fény kristálypoharairól? Keverjen néhány csepp ammóniát 2 pohár vízbe, és egy puha ronggyal vigye fel a kristályra. Utána a poharakat tiszta vízzel öblögesse el, és törölje szárazra.

Molyriasztó
Könnyen megszabadulhat a bosszantó molyoktól a konyhabútorok lemosásával. Egy liter vízbe keverjen fél pohár ammóniát, és ezzel tisztítsa ki a fiókokat, polcokat, szekrényeket. Ne felejtse el estére nyitva hagyni a fiókokat, szekrényeket, hogy teljesen megszáradjanak!

Fürdőszobai folttalanítás
Könnyen eltüntetheti a porcelán mosdókagylóból és a fürdőkádból is a zavaró szappan- és vízkőfoltokat: súrolja le 3 liter forró víz és 1 evőkanál ammónia keverékével.

Tiszta csempe
A makulátlan fürdőszobacsempe sem lehetetlen ammóniával – felmosáskor 4 liter vízhez adjon 60 ml ammóniát. Az ammónia eltünteti a penészt, és a csempe újra ragyogni fog.
 

Tudta, hogy az ammóniát bevetheti folttisztításra, ékszertisztításra, sőt kerti tápanyagként is?

Vote it up
473
Tetszett?Szavazzon rá!