Mire jó még a WD-40?

Eredetileg űrhajókhoz fejlesztették, azonban el fog csodálkozni, mennyi mindenre használhatja otthon és a kertben is

Állítólag sok amerikai ezermesternél az alapvető kellékek listáján mindössze két tétel szerepel. Népszerű mondásuk szerint ugyanis „az életben csupán két dologra van szükség: WD-40-re és szigetelőszalagra. Ha valami nem mozdul, pedig kellene, használjunk WD-40-et! Amennyiben viszont az mozdul el, aminek nem kellene, csak szedjük elő a szigetelőszalagot!” (Persze használhat helyette más univerzális korrózióvédő és zsírtalanítószert is. A termék felhasználása előtt azonban mindenképpen olvassa el figyelmesen a gyártó által mellékelt tájékoztatót!) Itt talál olcsón WD-40-et.

CIPŐÁPOLÁS • Mielőtt elkezdi hordani, fújjon WD-40-et az új bőrcipőre! Ezáltal felpuhíthatja a bőrt, kényelmesebbé teheti a cipőt, illetve megelőzheti lába felhólyagosodását. Ha azt akarja, hogy vízálló maradjon a lábbeli, időnként tegyen rá WD-40-et, és dörzsölje át egy tiszta, puha ronggyal! Cipőápolásra egyébként a citromlé és a só is alkalmas.

EGYMÁSBA SZORULT ÜVEGPOHARAK? • Nem lenne jó eltörni őket, miközben megpróbálja szétfeszegetni a darabokat! Egy kis WD-40-nel könnyedén szétválaszthatja az összeragadt poharakat. Fújja az üvegre, várjon néhány percet, hogy a szer be tudjon folyni a poharak közé, majd finoman húzza szét őket! Használat előtt ne feledje alaposan elmosni a poharakat! Hasonló módon szétszedheti például az összeragadt Legó-darabokat is.

KUTYA LESZOKTATÁSA A RÁGCSÁLÁSRÓL • Kedvence nem hagyja abba a rágcsálást? Ha meg akarja óvni a telefon- és a tévékábelt, fújjon WD-40-et a vezetékre! A kutyák ki nem állhatják a szagát! Itt talál további egyszerű állatnevelési trükköt!

PILLANATRAGASZTÓ ELTÁVOLÍTÁSA • A szupererős ragasztó ráragadt a kezére? Semmi baj! Vegye elő a WD-40-et, fújja „balesetet szenvedett” ujjára, és dörzsölgesse össze a kezét addig, amíg a ragacsosság el nem múlik! WD-40-nel más felületekről is eltávolíthatja a ragasztót. Ugyanerre alkalmas a körömlakklemosó is.

SZOROS GYŰRŰ LEHÚZÁSA • Hiába ráncigálja, nem akar lejönni a gyűrű az ujjáról? Egy kevés WD-40-nel azonnal meglazíthatja és lehúzhatja az ékszert! Utána mossa le a kezéről a szert! Ugyanígy járhat el, ha például kisgyermeke keze beleszorult egy üvegbe.

A vízkiszorító története
A kaliforniai San Diego székhelyű Rocket Chemical vállalatot Norm Larsen hozta létre 1953-ban azzal a céllal, hogy egy zsírtalanító és rozsdásodásgátló szert fejlesszen ki, melyet az űrrepülés során használhatnak.

Az oldószer kikísérletezése azonban kemény diónak bizonyult, csupán a negyvenedik próbálkozást koronázta siker: egy petróleum alapú kenőanyag nyert. Larsen igen leleményesnek mutatkozott az elnevezésben: a Water Displacement 40th attempt (vízkiszorítás 40. kísérlet) kifejezés rövidítését választotta. A cég első ügyfele egy űrrepülőgép-gyártó lett: a vízkiszorítóval az Atlasz hordozórakéta külső burkolatát vonták be. A termék olyannyira bevált, hogy az alkalmazottak haza is vittek belőle. A Rocket Chemical ezen felbuzdulva úgy döntött, hogy hétköznapi használatra is legyártja. A kék-sárga flakonban megjelent spray-t a helyi iparcikk- és sportboltokban kezdték árulni.

1961-ben csapott le az időszak legnagyobb és legpusztítóbb vihara, a Carla hurrikán a Mexikói-öböl partvidékére. A hosszan tartó szélvihar, a magas dagály és a szakadó eső rendkívül súlyos károkat okozott. Ennek folyományaként egy kamionnyi vízkiszorítóra adtak le megrendelést. Elkezdték szállítani az anyagot San Diegóból a Mexikói-öböl térségébe, hogy helyreállíthassák vele az áradás és az esőzések következtében megrongálódott járműveket és felszereléseket. Ezzel a termék elindult világhódító útjára.

Az eladások feltartóztathatatlanul nőttek, a vállalat mégsem szabadalmaztatta a vízkiszorítót. Hogy miért? Mert nem akarták elárulni az összetételét! 1969-ben aztán John S. Barryt választották meg a Rocket Chemical elnök-vezérigazgatójának. Egyik első intézkedése az volt, hogy átkeresztelte a vállalatot, és a WD-40-ről nevezte el. Senki sem ellenezte döntését, végül is a cég ezt az egyetlen terméket gyártotta.

Barry a forgalom növelését tartotta a legfontosabbnak. Miután maga is szolgált a hadseregben, a fejébe vette, hogy ingyenes mintákat kell küldeni Vietnamba, hogy az ott harcoló katonák ezzel tisztíthassák a fegyvereiket. Barry mindent megtett annak érdekében is, hogy a termék felkerüljön az áruházak polcaira, és a vásárlók „hirtelen felindulásból” belerakják a kosarukba. Vezetése alatt a termék piaca töretlenül bővült.

A termék összetételét a mai napig csak néhány kiválasztott ember ismeri. Maga a szer olyan közkedvelt, hogy a felhasználók levelekkel árasztják el a vállalatot, melyben beszámolnak, hol és hogyan használták a WD40-et. A cég kapva kapott a lelkesedésen, és rajongói klubot alapított. A beküldött ötletek alapján összeállított egy több mint kétezer tételből álló listát, hogy mi mindenre jó a termék. A legmeghökkentőbb példák között van az alábbi: „hajlékonyabbá teszi a kígyók és más hüllők bőrét, amikor kitömik”, illetve: „jó kenést biztosít a csontvázak ízületeinek a laboratóriumi munka során”.

CIPZÁR MEGLAZÍTÁSA • A dzsekik, nadrágok, hátizsákok, illetve hálózsákok makacs cipzárai pillanatok alatt engedelmeskedni fognak, amennyiben egy kis WD-40-nel kezeli őket. Permetezze a szert a cipzárra, és húzogassa néhányszor fel és le, hogy a kenőanyagot egyenletesen eloszlassa a fogazaton! Ha nem szeretné, hogy a szer a szövetre kerüljön, kis ecsettel kenje a cipzárra! Cipzárat javíthat gyertyával és hajlakkal is.

ROVARRIASZTÁS • A pókok és a többi rovar távol tartása érdekében vigyen fel WD-40-et az ablakpárkányokra, ablakkeretekre, szúnyoghálókra és ajtófélfákra! Ügyeljen rá, nehogy közben belélegezze a permetet! Egyáltalán ne alkalmazza viszont a szert, ha kisbaba vagy kisgyermek van a családban! Rovarűzésre több fűszer is alkalmas, főleg a paprika.

SZERSZÁMNYELEK LEPATTOGZÁSÁNAK MEGELŐZÉSE • A fa töredezésének megakadályozásával meghosszabbíthatja a fanyelű szerszámok élettartamát. Dörzsöljön bőséges mennyiségű WD-40-et a fába! A szer megvédi a faanyagot a nedvességtől és más korróziót okozó elemektől. Az sem mellékes, hogy a sima nyél szálkamentes marad.

RÁGÓGUMI ELTÁVOLÍTÁSA A HAJBÓL • Nem kell pánikba esni és ollóért szaladni! Egyszerűen fújja be a ragacsos hajtincset WD-40-nel, és így a rágót könnyedén kifésülheti! Végezze a műveletet jól szellőző helyiségben, és ügyeljen arra, hogy a szer ne kerüljön a gyermek szemébe!

CIPŐNYOMOK ELTÜNTETÉSE • Egy kis WD-40-nel könnyedén megszabadulhat a csúnya, fekete cipőnyomoktól, de a kátrány- és kopásfoltokat is eltávolíthatja a kemény borítású padlókról. A szer nem károsítja a felületet, segítségével jóval kevesebb munkába kerül tisztává varázsolni a szennyezett területet. Nyissa ki az ablakokat, ha egyszerre nagyobb részt tisztít a padlón!

RÁSZÁRADT RAGASZTÓ LETISZTÍTÁSA • Jó lenne fáradság nélkül eltávolítani a rászáradt ragasztót a kemény felületekről! Fújjon WD-40-et a foltra, majd várjon legalább 30 másodpercig, aztán törölje le nedves ruhával!

KÉZ ZSÍRTALANÍTÁSA • Autót szerelt, és kezét vastagon borítja a zsír és a kosz? Tisztítsa le WD-40-nel! Tegyen egy keveset a kezére, dörzsölje össze néhány másodpercig, majd itassa fel papírtörlővel! Végül a megmaradt anyagot mossa le szappanos vízzel!

RÉGI MATRICÁK, CÍMKÉK ELTÁVOLÍTÁSA • Nincs szükség borotvapengére a régi matricák, címkék, illetve a cellux eltávolításához. Fújja le WD-40-nel, várjon 30 másodpercig, aztán szedje le (esetleg karcmentes spatulával)!

VÉCÉKAGYLÓ TISZTÍTÁSA • Semmi szükség különleges vegyszerekre ahhoz, hogy letisztítsa a koszt és vízkövet a vécékagylóról. Használjon inkább WD-40-et! Fújja az anyagot a vécécsészébe, várjon néhány másodpercet, majd súrolja ki egy műanyag vécékefével!

HŰTŐSZEKRÉNY TISZTÍTÁSA • Ha a mosószeres víz nem viszi le a polcokra rakódott ételmaradékokat, vegye elő a WD-40-et! Miután elpakolt minden élelmiszert, permetezze a szert a makacs foltokra, aztán törölje le ronggyal vagy szivaccsal! Az élelmiszerek visszarakása előtt alaposan mossa le a WD-40-et a felületről!

SZŐNYEGEK FOLTTALANÍTÁSA • Ne hagyja, hogy a tintafoltok és más szennyeződések tönkretegyék a szőnyeget! Fújja be a foltot WD-40-nel, 1-2 percig hagyja rajta, majd kezelje a szokásos szőnyegtisztító szerével! Meleg, szappanos vízbe mártott szivaccsal is lesúrolhatja a szőnyeget. Addig folytassa a műveletet, amíg a folt el nem tűnik! Más háztartási szerek is beválhatnak szőnyegtisztításnál.

FOLTOK ELTÜNTETÉSE A RUHÁKRÓL • A paradicsomfoltok eltávolításához vigyen fel közvetlenül a szennyeződésre némi WD-40-et, várjon néhány percig, majd mossa ki a ruhát! Hasonló módon előkezelheti a többi makacs foltot is, például a rúzs-, a kosz-, a zsír- vagy a tintafoltokat. A WD-40 egy kicsit fellazítja a szennyeződést, így az könnyebben kijön a mosáskor. Próbálja minél hamarabb eltüntetni a foltot, mert ha beleivódik az anyagba, már sokkal nehezebb dolga lesz. Íme, pár további folt elleni trükk.

GRILLSÜTŐ FELÚJÍTÁSA • A régi grillsütő felújításához fújjon az eszközre bőséges mennyiségű WD-40-et, várjon néhány másodpercig, majd súrolja le drótkefével! A szert csak a használaton kívüli, már nem meleg grillsütőnél alkalmazza!

MEGFAKULT KERTI BÚTOROK • Hozza vissza e bútorok színét és fényét! Vigye fel a WD-40-et közvetlenül a felületre, és törölje át tiszta, száraz ruhával! Meg fog lepődni a végeredmény láttán.

BŐRBÚTOROK ÁPOLÁSA • A WD-40 puhává teszi és ápolja a bőrt. Segítségével kiváló állapotban tarthatja kedvenc fotelét. Fújja az anyagot a bőrre, és polírozza ki a felületet puha ronggyal! A WD-40 összetevői tisztítják, átjárják, kenik és megóvják bőr berendezési tárgyait.

FILCTOLL ÉS ZSÍRKRÉTA NYOMAINAK ELTÜNTETÉSE • Tegyen WD-40-et a foltokra, majd itassa fel tiszta ruhával! A WD-40 nem károsítja a festéket és a tapéták többségét. (A szövet és más, különleges falburkolatoknál először próbálja ki a szert az anyag valamely nem feltűnő részén!) A szer a bútorokról és más berendezési tárgyakról is eltávolítja a filctoll és a zsírkréta nyomait. Az efféle nyomok ellen megpróbálkozhat fogkrémmel is.

HÓLERAKÓDÁS MEGAKADÁLYOZÁSA • Megelőzheti, hogy a hó az ablakokra rakódjon. A havazás előtt fújjon WD-40-et az ablakok külső felére, és a hó nem fog rátapadni az üvegre! Hasonló módon megelőzheti, hogy a hó a hólapátra tapadjon. Csak permetezzen vékony rétegben WD-40-et a lapátra!

MACSKA NYOMAINAK ELTÜNTETÉSE • Összejárkálta a kerti bútorokat vagy a kocsi motorháztetejét? A szennyeződés eltávolításához fújjon a foltokra WD-40-et, és tiszta ronggyal törölje le!

ÁLLATOK TÁVOL TARTÁSA A VIRÁGÁGYÁSTÓL • Rendre kitapossák nagy gonddal nevelt virágait? Az állatok ki nem állhatják a WD-40 szagát. Ha szeretné távol tartani őket az ágyásoktól, fújja be őket egyenletesen WD-40-nel! Szükség esetén többször is megismételheti a „kezelést”.

GALAMBOK ELRIASZTÁSA • Ha a tollaktól és az ürüléktől már nem tudja élvezni a kilátást a balkonról, fújja le az egész területet, beleértve a rácsot és a bútorokat is, WD-40-nel! A madarak irtóznak a szagától, úgyhogy hamarosan továbbállnak majd.

KUTYAPISZOK ELTÁVOLÍTÁSA • Nem sok kellemetlenebb feladat van az életben, mint a kutyagumi lekaparászása a cipőről. Fújja a lábbeli talpára, és egy régi fogkefével tisztítsa ki a bemélyedéseket! Öblítse le hideg vízzel, és már hordhatja is!

DARAZSAK ELŰZÉSE • Ne hagyja, hogy a darazsak megkeserítsék a tavaszi és nyári hónapokat! Leginkább az eresz alatt szeretnek fészket építeni. Permetezzen WD-40-et körbe a ház ereszcsatornája alá!

GYOMIRTÁS • Ne engedje, hogy szúrós gyomnövények, így a közönséges aszat és a homoki ballagófű, tönkretegyék a kertet. Fújjon rájuk WD-40-et, és nemsokára elsorvadnak, illetve elpusztulnak.

HORGÁSZZSINÓR KIBOGOZÁSA • Permetezze le WD-40-nel, és egy tűvel lazítsa meg a kisméretű csomókat! A szerrel a hullámos (de nem túl öreg) horgászzsinórok élettartamát is meghosszabbíthatja. Tekerjen le 3-6 méter zsinórt, majd a pecázást megelőző estén fújjon rá WD-40-et!

BOGÁNCSOK ELTÁVOLÍTÁSA • Ha a szőr kitépése vagy levágása nélkül akarja kiszedni a bogáncsokat a kutya vagy macska bundájából, fújjon rá egy kis WD-40-et! A bogáncsok szépen „kicsúsznak” majd.

VIGYÁZAT! Sose használjon WD-40-et nyílt láng és más hőforrás, illetve elektromos áram vagy akkumulátorcsatlakozók közelében! A WD-40 alkalmazása előtt áramtalanítsa a készülékeket! Soha ne helyezze a WD-40-et napsütötte helyre vagy forró felületre! Ne tárolja 50 °C-nál magasabb hőmérsékleten, és vigyázzon, nehogy a nyomás alatt lévő flakon megsérüljön! Csak jól szellőző helyiségben fújja ki a WD-40-et a palackból! Ne nyelje le és ne lélegezze be az anyagot! (Ha valaki véletlenül mégis lenyelné a szert, azonnal hívjanak orvost!)

CSIZMÁK ÉS CIPŐK TÉLIESÍTÉSE • Tegye vízhatlanná a csizmákat és a cipőket egy réteg WD-40-nel! A szer megakadályozza, hogy a víz áthatoljon a bőrön. WD-40-nel a téli hónapokban a cipőkre és a csizmákra kerülő sónyomokat is letisztíthatja. Permetezzen a szerből egy kicsit a foltokra, majd törölje le ronggyal!

ROVARTETEMEK LETISZTÍTÁSA A HŰTŐRÁCSRÓL • Mielőtt elindul, fújjon WD-40-et a hűtőrácsra és a motorháztetőre, így a rovarok nagy része rögtön le fog csúszni a felületről! Az esetlegesen rákerült maradványokat pedig később a fényezés megsértése nélkül is könnyedén letörölheti.

RENDSZÁMTÁBLA RENDBEHOZÁSA • A kissé rozsdás rendszámtábla tisztításához fújja be a területet WD-40-nel, majd dörzsölje át tiszta ronggyal! Így egyrészt eltávolíthatja a felületi rozsdát, másrészt megelőzheti a további korróziót.

OLAJFOLTOK A GARÁZSBAN • A lyukas olajfogó tálca hatalmas foltot hagyott? A csúnya olajszennyeződés eltüntetéséhez fújjon rá bőségesen WD-40-et, majd öblítse le slaggal! Az olajfoltot higítóval és macskaalommal is eltüntetheti.

FESTÉKFOLT ELTÜNTETÉSE AUTÓRÓL • Egy másik autós hozzáért az ön járművéhez. Ha nincs benyomódás, csak a másik kocsi festéke átdörzsölődött az önére, a rákenődött festék eltávolítása, valamint a régi festés felújítása érdekében fújja le a területet WD-40-nel, várjon néhány másodpercig, majd törölje át tiszta ronggyal!

Vote it up
1547
Tetszett?Szavazzon rá!