Mire jó még a bórax?

A duguláselhárítástól a ragacs készítéséig meglepően sok mindenre használhatja ezt a régi háztartási szert

Az eldugult lefolyó kitisztítása
Mielőtt elővenné az erősen maró lefolyótisztítót, próbáljon ki egy kíméletesebb módszert. Tölcsérrel jutasson a lefolyóba 1⁄2 pohár bóraxot, és lassan öntsön utána 2 pohár forrásban lévő vizet. 15 percig hagyja dolgozni a keveréket, aztán öblítse le forró vízzel. Ha kell, ismételje meg a műveletet.

A mosogatótálcán keletkezett foltok eltüntetése
Eltávolíthatja a rozsdamentes acél- vagy porcelánmosogató csúnya elszíneződéseit (még a rozsdafoltokat is), ha összekever 1 pohár bóraxot és 1⁄4 pohár citromlét. Tegyen egy keveset a masszából egy rongyra vagy egy szivacsra, és dörzsölje meg vele a foltot, majd öblítse le meleg vízzel. A folt a szerrel együtt el fog tűnni.

Ablak és tükörtisztítás
Nem akar foltokat és csíkokat látni az ablakon és a tükrön? Mossa le őket 2 evőkanál bórax és 3 pohár víz oldatába mártott szivaccsal.

Penész eltávolítása a szövetekből
Áztasson egy szivacsot 1⁄2 pohár bórax és 2 pohár forró víz oldatába, majd dörzsölje az anyagba az érintett területeken. Néhány óráig, amíg a folt el nem tűnik, hagyja állni, aztán alaposan öblítse le. Ha ruhából szeretné kitisztítani a penészt, áztassa be 2 pohár bórax és 2 liter víz keverékébe.

Szőnyegtisztítás
Alaposan nedvesítse be a területet, aztán dörzsöljön bele egy kis bóraxot. Hagyja megszáradni, majd porszívózza ki. Eljárhat úgy is, hogy ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékét teszi az anyagra, és csak ezt követően szárítja meg. Szükség esetén ismételje meg a műveletet. (Mielőtt azonban a foltra tenné, érdemes kipróbálni a szert a szőnyeg egy kevésbé feltűnő részén.)

Vigyázat!
A bórax, közeli rokonához, a bórsavhoz hasonlóan viszonylag kevésbé mérgező, ezért biztonságosan használható a háztartásban. Nagyobb mennyiségű por lenyelése ellenben kisgyerekeknél és háziállatoknál súlyos egészségkárosodást okozhat. Tárolja ezért a szert zárható helyen! A bórax a növényekre mérgező. Figyeljen oda, amikor a kertben alkalmazza, mert könnyedén a földbe szivároghat és kiirthatja a növényeket, sőt a későbbiekben gátolhatja a növekedésüket.

Gyerekjáték
Segítsen a gyerekeknek gyurmaszerű ragacsos, nyúlós anyagot készíteni, amit aztán kedvükre formázhatnak. Először keverjen össze 1 pohár vizet, 1 pohár fehér ragasztót és 10 csepp ételszínezéket egy közepes méretű edényben. Majd egy másik, nagyobb tálban kevergessen 4 teáskanál bóraxot, valamint 1 1⁄3 pohárnyi vizet addig, amíg a por teljesen fel nem oldódik. Lassan öntse az első edény tartalmát a másodikba. Fa keverőkanállal 4-5 alkalommal forgassa körbe (ne keverje!) a ragasztó alapú oldatot a bóraxos vegyületben. Szedje ki a ragasztóoldatos galacsinokat, és 2-3 percig gyúrja őket. Tartsa a házi készítésű „gyurmát” légmentesen záródó dobozban vagy zárható mélyhűtőzacskóban.

Vécétisztítás
Hogyan lehet egyszerre fertőtleníteni és fényessé varázsolni a vécécsészét úgy, hogy ne kelljen aggódni a veszélyes gázok miatt? Súrolja ki 1⁄2 pohár bórax és 3,5 liter víz oldatával.

Vizeletszag eltüntetése a matracból
Nedvesítse be a foltot, dörzsölje be egy kis bóraxszal, majd száradás után porszívózza fel az ottmaradt port.

Hangyák és gyomnövények távol tartása
Szórjon bóraxot minden olyan résbe, ahol valaha is felütötte fejét a gaz. Az anyag még meggyökeresedése előtt kiirtja a gyomokat. Ha a ház alapja körül használja, a bórax távol tartja a hangyákat és a többi hatlábú betolakodót is. Óvatosan bánjon azonban a szerrel, mert a növényekre nézve mérgező hatású.

Vote it up
94
Tetszett?Szavazzon rá!