Mire jó még a borkő?

A háziasszonyok sütés-főzésnél használták annak idején, azonban a tisztított borkő sok minden másra is jó

Házi készítésű súrolószer
Nem szeretne kárt tenni az idősödő öntöttvas kádban vagy a vadonatúj, egyedi tervezésű mosogatóban, ám valahogy mégiscsak ki kellene sikálni? Keverjen össze két teáskanálnyi ecetet és két teáskanálnyi tisztított borkövet, s máris egy erős, de kíméletes súrolószert kap! Vigye fel szivaccsal a kényes felületre, súrolja meg, aztán meleg vízzel öblítse le, és törölje szárazra.

Elszíneződött alumíniumedények
Az alumíniumedények fantasztikusan vezetik a hőt, de nagy bosszúságot okoznak azoknak a szakácsoknak, akik hagyják, hogy sav érje őket: szédületes gyorsasággal elszíneződnek. Azonban semmi sincs veszve! Tegyen a serpenyőbe egy liter vizet és két evőkanálnyi tisztított borkövet, forralja tíz percig, és csodák csodája, a foltok lassanként elhalványulnak!

A ragyogó csempéért és fürdőkádért
Nem tudja eltüntetni a koszgyűrűt a fürdőkádból vagy a makacs foltot a csempéről? A hidrogén-peroxidnak és a tisztított borkőnek meg sem kottyan! Tegyen néhány evőkanálnyi borkövet egy pohárba, majd cseppenként adjon hozzá hidrogén-peroxidot, amíg sűrű pépet nem kap. (Ha véletlenül túl sok folyadékot rakott bele, érdemes kiönteni a felét, mielőtt még több borkövet keverne hozzá, különben egy szempillantás alatt elfogy!) Kenje a szennyeződésre, és hagyja megszáradni. Meleg vízzel öblítse le, s volt, nincs folt!

Hangyariasztó
Vékony csíkban szórjon tisztított borkövet a hangyák vonulási útjába – oda, ahol valószínűleg bejutnak a házba: az ablakpárkányra, a konyha sarkaiba és falrepedésekbe. A hangyák – a bórsavhoz hasonlóan – ettől is visszariadnak, ugyanakkor megvan az az előnye, hogy biztonságosabb a konyhában, az élelmiszerek környékén, valamint olyan helyeken, ahol gyermekek játszanak. Íme, pár további hangyaűző praktika!

Játékgyurma
Vegyítsen össze 2 evőkanál borkőt, 1 pohár sót, 4 pohár sima lisztet és 1-2 evőkanál sütőolajat! Fakanállal alaposan dolgozza össze, majd lassan kevergetve adjon hozzá 4 pohár vizet! Közepes tűzön, időnként megkeverve addig főzze a masszát, amíg besűrűsödik és egy tömbbé áll össze! Tetszés szerint ételszínezéket is adhat hozzá. Hagyja kihűlni, és a gyerekek már kezdhetnek is játszani! Vigyázat! Gyorsan kiszárad, ezért érdemes légmentesen záródó tartóban tárolni a hűtőszekrényben.
 

Kíváncsi hasonló praktikákra, például hogy mire lehet használni a körömlakklemosót, az aloé vérát, a papírtörlőt, illetve számos más köznapi anyagot vagy tárgyat?

Vote it up
359
Tetszett?Szavazzon rá!