Mire jó még a citrom?

Íme, 33 nyomós ok arra, hogy betárazzon belőle, mert a szagtalanítástól a szépségápolásig sok mindenre használható

Szüntesse meg a hűtőszagot
Csepegtessen citromlevet egy vattapamacsra vagy szivacsra, és hagyja a hűtőben néhány órán át! Előtte győződjön meg arról, hogy a hűtőből már eltávolította a kellemetlen szagot árasztó ételeket! Ismerjen meg további hűtőszagtalanítási praktikákat!

Állítsa vissza az alumínium fényét
Tegye ragyogóvá kívül-belül az idővel fényét vesztett konyhai edényeit! Egy félbevágott citrom nedves felével dörzsölje át az alumíniumot, majd puha ronggyal törölje szárazra azt!

Újítsa fel a vágódeszkát
Nem csoda, hogy szaglik, hiszen ezen vágja a hagymát, ezen nyomja szét a fokhagymát, a nyers és főtt húst, és ezen készíti elő a halat is. Hogy megszabaduljon a kellemetlen szagtól és fertőtlenítse a vágódeszkát, egy félbevágott citrommal dörzsölje át alaposan, vagy mossa le hígítatlan citromlével! A vágódeszkát egyébként akár a mikróban is szagtalaníthatja.

Tartsa távol a rovarokat a konyhától
Nincs szükség rovarirtóra vagy hangyacsapdára. Nyugodtan használja csak a citromos kezelést! Először is, kenjen egy kis citromlevet a küszöbökre és az ablakkeretekre, ezután facsarjon citromlevet az összes lyukba és repedésbe, ahol a hangyák bejuthatnak! Végül szórjon szét apró citromhéjdarabkákat az ajtónál! A citrom hatásos a csótányok és a bolhák ellen is. Keverje össze négy citrom levét a rostjaival egyetemben (héjával együtt) két liter vízzel, és mossa fel vele a padlót. Ismerjen meg további rovarűző tippeket!

Tisztítsa ki a mikrohullámú sütőt
Odaszáradt ételmaradék borítja a mikró belsejét? Anélkül is alaposan kitisztíthatja, hogy összekaristolná erőteljes súrolószerek használatával. Keverjen el három evőkanál citromlevet másfél pohár vízben, és tegye a keveréket egy biztonságosan mikrózható tálba! Mikrózza magas fokozaton 5-10 percig, és hagyja, hogy a gőz összegyűljön a mikrohullámú sütő falain. Ezután a felpuhult ételmaradékot könnyedén letörölheti konyharuhával.

Így marad fehér a burgonya
A burgonya és a karfiol is megbarnulhat a főzés során. Hogy biztosan fehérek is maradjanak, facsarjon a főzővízbe egy teáskanál friss citromlevet! Ugyanígy megőrizheti az avokádókrém színét is, ha bőségesen megöntözi friss citromlével. A citromlé ráadásul természetesen kiegészíti az avokádó ízét a guacamole krémben. A gyümölcssalátával is hasonló a helyzet: elkészítheti órákkal korábban, csak facsarjon egy kis citromlevet az almaszeletekre, és hófehérek maradnak.

Szagtalanítsa a konyhamalacot
Ha az ételmaradéktól a konyhai mosogató elkezd kellemetlen szagot árasztani, egy egyszerű módszerrel semlegesítheti: Tegye el, gyűjtse össze a maradék citrom-, és narancshéjakat, majd dobja bele az ételdarálóba! Havonta érdemes megismételni ezt a műveletet, hogy friss maradjon az illata.

Így lesz az elázott salátalevélből friss, ropogós
Nem kell kidobnia az elázott salátaleveleket. Citromlé segítségével inkább tegye a salátába! Egy tál hideg vízhez tegye hozzá egy fél citrom levét, és az ázott salátalevéllel együtt tegye be a hűtőbe egy órára! Szárítsa meg teljesen a leveleket, mielőtt salátába vagy szendvicsbe tenné őket!

Nem fog ragadni a rizs
Annak érdekében, hogy a főtt rizs ne ragadjon össze fehér tömbökké, adjon a főzővízhez egy kanál citromlevet! Amikor a rizs kész, hagyja hűlni egy pár percig, és egy kicsit mozgassa meg villával a felszolgálás előtt!
 

Kíváncsi, hogyan használható a citrom öngyógyításra és a szépségápolásban? Kattintson!

Vote it up
484
Tetszett?Szavazzon rá!