Mire jó még a cukor?

Lehet, hogy sütés-főzés közben érdemes lenne talán kevesebb cukrot használnia, de máshol még nagyon is jól jöhet

Életben tartja a virágokat
A cukor nem csak az emberek és az állatok, hanem a növények számára is tápanyag. Egy vázányi vízhez adjon 3 teáskanál cukrot és 2 evőkanál fehér ecetet – előbbinek köszönhetően a virágok hosszabb ideig maradnak életerősek és élénkek, utóbbi pedig kiöli a baktériumokat és távol tartja a bogarakat is. Ismerjen meg további praktikákat a vágott virágok szépségének megóvására!

Tisztítja és szagtalanítja a kávédarálót
A cukor semlegesíti a kellemetlen szagokat, és megköti a penészt előidéző nedvességet. A kávédaráló kitisztításához öntsön ¼ csésze cukrot a gépbe, amelyet pár percre kapcsoljon is be – ezután öblítse ki. Érezni fogja a különbséget, a következő csésze kávé frissebb lesz! A trükk működik régi termoszok és műanyag ételtárolók esetében is: körülbelül 1 teáskanál cukrot tegyen beléjük, majd zárja le a fedelüket (jó szorosan, nehogy a cukor nemkívánatos betolakodókat vonzzon magához!). A következő használat előtt pedig öblögesse alaposan el – addigra az áporodott, zavaró szagok rég el fognak tűnni. Ezekkel a módszerekkel is szagtalaníthat!

Frissen tartja a süteményeket
Megőrizheti a sütemények frissességét, ha néhány kockacukor társaságában egy légmentesen zárható tárolóban tartja őket! Igaz ez a kenyérre, a tortaszeletekre és még a sajtra is. A kockacukor megelőzi a penészedést és az ízelváltozást egyaránt.

Tüntesse el a fűfoltokat a ruháról!
Ne hagyja, hogy beárnyékolja a szabadban töltött délután emlékét a fű által megfogott ruha! Könnyen megszabadulhat a foltoktól, ha meleg vízben elkever annyi cukrot, hogy krémes állagot öltsön. A krémet ezután dörzsölje az érintett felületbe, majd néhány óráig hagyja is állni, mielőtt a szokásos mosószerrel kimosná. Így birkózzon meg másféle foltokkal!

Olajos lett a keze?
Ha autószerelés után csak úgy feketéllik a tenyere, gyorsan készítsen egy cukros-folyékony szappanos oldatot! A cukornak hámlasztó hatása van, ennek köszönhetően azonnal megszabadítja kezét az olajtól.

Készítsen házi bőrradírt
A drogériákban kapható drága termékek árának töredékéből előállíthatja házi készítésű bőrradírját! A fényesebb bőr érdekében keverjen össze kevés cukrot citromlével; ha energetizáló radírt szeretne, vérkeringést serkentő, frissen őrölt gyömbért keverjen össze azonos arányban barna cukorral, és adjon hozzá vaníliakivonatot vagy édes mandulaolajat. Az elhalt hámrétegeket eltávolítva a cukorradírral ajkait is kívánatosabbá teheti: egyszerűen dörzsöljön kristálycukrot a szájára, majd nedves kendővel törölje le. Tudta, hogy zabpehelyből is készíthet bőrradírt?

Ne engedjen a darazsaknak!
Könnyen véget vethet az idillikus pikniknek, ha darazsak csatlakoznak a társasághoz – egyszerűen csapdába ejtheti azonban a hívatlan vendégeket. Egy használt vajas vagy joghurtos dobozt töltsön meg vízzel, adjon hozzá egy kevés cukrot, és üssön néhány lyukat a fedelére. Helyezze el pár lépésnyi távolságra az asztaltól vagy a pokróctól, így a darazsak inkább a dobozt fogják meglátogatni a vacsora helyett – kievickélni belőle azonban már aligha lesznek képesek! Íme, pár további rovarűző trükk piknikezéshez!

Kezét is megszabadíthatja az ételszagtól
Kevés annyira bosszantó dolog van, mint a halpucolás vagy épp a hagymaszeletelés után múlni nem akaró szag az ember kezén! Szórjon 1 evőkanálnyi cukrot a két tenyerébe, nedvesítse be 1 teáskanálnyi folyékony szappannal, majd miután jó alaposan összedörzsölte őket, már csak vízzel kell leöblögetnie tiszta, szagtalan kezét!
 

Kedveli az efféle praktikákat? Tudja meg, mire jó például a keserűsó, az aloé vera vagy a papírtörlő!

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!