Mire jó még a faszén?

A grillezésen kívül mi másra használhatja a faszén brikettet? Ötlet? Semmi? Íme, egy csokornyi alternatív felhasználási tipp

Hűtőszagtalanítás
Azt már tudja, hogy a szódabikarbóna megakadályozza a kellemetlen szagok kialakulását a hűtőben, sőt bizonyos meglévő szagokat is magába szív. Mihez kezdjen azonban az erős, savanyú szagokkal? Mi sem egyszerűbb. Helyezzen néhány faszén brikettet egy tálra (ne takarja le), és tegye be néhány napra a hűtőszekrénybe. A szag el fog „illanni”.

Az ezüst mattulása ellen
Mivel valószínűleg nem az ezüst fényezése a kedvenc időtöltése, próbáljon ki valami újdonságot az elkerülhetetlen oxidáció késleltetésére. Tegyen néhány nedvszívó faszén brikettet abba a fiókba vagy szekrénybe, ahol az ezüstöt tartja. Ha még intenzívebb hatásra törekszik, az üres ezüst teáskanna belsejében is elhelyezhet egy brikettet, így megakadályozhatja, hogy a nedvesség felgyűljön. Íme, pár további tipp az ékszerek házilagos tiszítására.

Rozsdamentes szerszámosláda
Helyezzen néhány faszén brikettet a szerszámosládába, hogy távol tartsa a rozsdát szerszámaitól. A kréta és a szilikagél is jó megoldás lehet.

Fürdőszobai szagtalanítás
Néhány faszén brikettel gátat szabhat a nedvességnek és a szagoknak. Hogy ne csúfítsa el vele a fürdőszobát, folyamodjon kreatív megoldásokhoz, tegye például egy szép vázába, vagy rejtse el a vécé mögé, esetleg a sarokba. Azt azonban jegyezze meg, hová tette, mert néhány havonta ki kell cserélnie. Egy biztos: garantáltan frissebb lesz tőle a fürdőszoba levegője. Tovább javíthat a helyzeten, ha potpourrit készít.

Védelem a könyveknek
Ha a könyvei üvegajtós könyvszekrényben sorakoznak, könnyen penészesek és dohosak lesznek, mert az ajtók benntartják a nedvességet. Szabaduljon meg a nyirkosságtól – és egyúttal a penésztől meg a dohszagtól is – néhány faszén brikettel. A könyvek szárazak maradnak, és minden gondja egy csapásra megoldódik.

Múltidéző: szénégetők
A faszénégetés mestersége állítólag Farkaslakáról, Tamási Áron falujából ered. Így van-e vagy sem, a szénégetők sora a 19. században fordult jobbra, mikor divatba jöttek a finom kelmék, amiket faszenes vasalóval vasaltak. A szénégetőhelyek, boksák közepén üreget alakítottak ki, amit körberaktak nagyobbacska fahasábokkal, majd forgáccsal töltöttek meg. Erre újabb és újabb sor fahasáb került, míg egy háromméteres kupolát kaptak. Befedték száraz avarral, majd vastag földréteget hánytak rá. A tetején szellőzőket hagytak, hogy könnyebben lángra kapjon, ám ezeket később betömték, hogy a tűz lassabban égjen. Egy boksa mellett két szénégető állt szüntelenül őrségben. A fa tíz-tizenkét nap alatt szenesedett el, ekkor a boksa oldala berogyott. Legereblyézték róla a földet, majd port szórták rá, hogy lefojtva hűljön ki.

Ha kedveli az efféle háztartási praktikákat, ismerje meg, mire jó még a hajlakk, a spárga, a joghurt, radír és a többi!

Vote it up
327
Tetszett?Szavazzon rá!