Mire jó még a fekete tea?

Nem csak a kávé alternatívája – olyan jótékony hatásai vannak, amelyekre nem is gondolna

Sebgyógyító hatás
A fekete teában található csersavak összehúzó hatásúak, így alkalmasak a kisebb vágások és a horzsolások okozta vérzés elállítására. Finoman nyomjon a sebhez egy kihűlt, nedves teásfiltert: érezni fogja nyugtató hatását, és a duzzanat is lejjebb fog menni.

Lábszagtalanítás
Az erős fekete tea csersavtartalma elöli a baktériumokat és összehúzza a pórusokat – így a lábfeje izzadását is mérsékelni tudja. Mindezzel leginkább úgy élhet, ha vesz egy fekete teás lábfürdőt: fél liter forrásban lévő vízbe áztasson be két filter fekete teát, majd 15 perc múlva vegye ki a filtereket, és a főzetet keverje el két liter vízben. Várja meg, hogy kihűljön, majd áztassa benne a lábát 15-30 percig. A műveletet naponta ismételje. Tudta, hogy lábszag ellen bevált a zsálya is?

Az egészséges ínyért
A fekete tea, mivel csersavtartalmának köszönhetően összehúzó hatású, segít a dagadt íny kezelésében: enyhít a duzzadtságán és elállítja a vérzést. Duzzadt az ínye? Közvetlenül nyomja rá a nedves teásfiltert, vagy főzzön le egy fekete teát, és használja szájvízként. Ha kételyei merülnének fel, egyeztessen minderről orvosával, fogorvosával.

Segítse az immunrendszerét
A Tufts Egyetem kutatói különböző teák és 22-féle zöldség ORAC értékét vetették össze. Az ORAC érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity, azaz oxigéngyök-elnyelési kapacitás) olyan szabvány, amely az ételek és egyéb vegyületek antioxidánserejét méri: minél nagyobb az ORAC értéke valaminek, annál nagyobb az antioxidánskapacitásának a mértéke. Bár volt eltérés az egyes teafélék között, a legmagasabb értéket elérő, 5 percig főzött fekete és zöld tea ebből a szempontból az összes zöldséget és gyümölcsöt felülmúlta! Hogy maximálisan kiélvezhesse a fekete tea jótékony hatását, hagyjon rá elegendő időt, hogy ázzon a vízben.

Az irritált szem megnyugtatására
Száraz és viszket a szeme? Áztasson be két filter fekete teát meleg vízbe, majd 10 perc elteltével facsarja ki őket, és tegye a csukott szemére: már 10 perc borogatás is enyhülést hoz, és csökkenti a gyulladás mértékét.

Herpesz kezelésére
A fekete teában található flavonoidokról és a koffeinről már kimutatták, hogy képesek akadályozni az ajakherpeszt; a kutatások szerint ebben az Earl Grey a leghatékonyabb teaféle. A teljes hatás elérése érdekében a herpesz legkorábban jelentkező tünetére azonnal kezdje el a fekete teás kezelést: a gyanús területet borogassa kihűlt, nedves filterrel 10 perc erejéig. Ha napi 3-4 alkalommal ismétli a műveletet, az ajakherpesz nagyságát és jelenlétének időtartamát is jelentősen csökkentheti. Ismerjen meg további herpesz elleni trükköket!

Allergia ellen
A teában található flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek védelmet nyújtanak a gyulladásokkal szemben. Mindennap igyon meg néhány csészével, és az allergiás tünetek enyhülését fogja tapasztalni.

Mérges szömörcés kiütés kezelésére
Egy vízzel teli kádba áztasson be akár 3-4 teafiltert is, keverje őket alaposan el, majd vegyen egy kellemes fürdőt! A fekete teában található csersavak csökkentik a gyulladást és enyhítenek a viszketésen.

Kötőhártya-gyulladás ellen
Ha kötőhártya-gyulladással küzd, borogassa fertőzött szemét nedves fekete teás filterrel! Először meleg filtert tegyen a szemére, 5 perc után pedig cserélje le egy hidegre; ezt további 2 perc erejéig hagyja a szemén. Csersavtartalmának köszönhetően a tea enyhíteni fog szeme duzzadtságán! Naponta többször is ismételje meg a műveletet, minden alkalommal friss teával. Tudta, hogy a kötőhártya-gyulladás ellen létezik egy népi gyógymód is, amely kávéval enyhíti a tüneteket?

Hasmenés esetén
A fekete teában található csersavak összehúzó hatásukat a bélrendszer nyálkahártyáján is képesek kifejteni – ezzel segítik a szervezetet a folyadékok felszívásában és enyhítik a bélrendszer gyulladását. Ehhez a gyógymódhoz a maximális hatékonyság érdekében jobb, ha koffeinmentes fekete teát választ, ugyanis a koffein vízhajtó hatású. Ha gondolja, teáját ízesítheti mézzel, amely ugyancsak a hasmenés természetes ellenszere.

Kelések gyógyítására
Csillapítsa a keléseket és űzze ki a fertőzést: egyszerűen nyomjon rá egy meleg teásfiltert, amely a benne levő csersavaknak köszönhetően antibakteriális hatású. Napi 4-5 alkalommal 10-15 percen át ismételje meg, hogy a tea melegének köszönhetően a kelés felszívódjon, és a gyógyulás beindulhasson.

Aranyér kezelésére
Egy meleg, nedves fekete teás filtert helyezzen közvetlenül a fájdalmas duzzanatra: egyrészt a meleg enyhít hatású, másrészt a teában található csersavak csökkentik a duzzadtságot, érösszehúzó hatásuknak köszönhetően pedig elállítják a vérzést. Tudta, hogy aranyér ellen jó a varázsmogyoró is?
 

Kedveli az efféle praktikákat? Tudja meg, mire jó még például a fogkrém, a vanília, a keserűsó és számtalan más hétköznapi termék.

Vote it up
182
Tetszett?Szavazzon rá!