Mire jó még a gyömbér?

Amellett, hogy remek ételek alkotóeleme, voltaképpen orvosságnak is tekinthető. Tudja meg, mi mindenre ajánlják

A gyömbér, ez a jellegzetesen erős, csípős illatú gyökér az egyik legszélesebb körben használt és leggyakrabban vizsgált konyhai orvosság, már legalább ötezer éve használják orvosi és étkezési célokra. Világszerte ismerik a hányingert és az emésztési zavarokat – olykor a modern gyógyszereknél hatékonyabban – enyhítő hatásáról. Az elmúlt évtizedekben felhasználásának lehetőségei bővültek, így többek között megfázásra is ajánlják.

Gyomornyugtató
Amikor a gyomra kavarog, a gyömbér tea, kapszula vagy kandírozott cukor formájában egyaránt a rendelkezésére áll. Ételekhez hozzáadva is fogyaszthatja, esetleg rágcsálhat egy darab gyömbérgyökeret. Sok gyógynövény csak viszonylag nagy adagokban fejti ki a kívánt hatást, a gyömbérből azonban már a mártások vagy szószok ízesítéséhez használt mennyiség is biztosíthatja a szükséges dózist.

A gyömbér az egyik legkiválóbb orvosság az utazási rosszullét és a gyomorrontás ellen. Egyes vizsgálatok szerint korántsem marad el hatékonyságban bizonyos hányinger elleni gyógyszerek mögött. Az egyik, széles körben ismert kísérletben a kutatók az önkénteseket forgószékbe ültették, majd megpörgették őket. Azok, akik hányinger-csillapító gyógyszert kaptak, 4,5 perc múlva kérték, hogy állítsák meg a berendezést, míg azok, akik gyömbért vettek be, 6 percig is kitartottak, és enyhébb émelygésre panaszkodtak, mint az első csoport.

A gyömbér sajátos ízét adó vegyületek – főként a gingerol és a szogaol – csökkentik a bélrendszer összehúzódásait, a háborgó gyomrot megnyugtatják, és gátolják az agy „hányingerközpontját”. Ugyanakkor a hányinger elleni gyógyszerektől eltérően a gyömbér nem okoz álmosságot. Még a kemoterápia által kiváltott és a műtét utáni rosszullétet is csillapítja.

A gyömbér mindemellett sokkal hatékonyabb a hányinger megelőzésében, mint a megszüntetésében. Ha például ön hajlamos az utazási betegségre, a gyömbért már legalább 20 perccel az indulás előtt be kell venni. Az ajánlott adag ilyenkor negyed teáskanálnyi porított gyömbér, 1 g gyömbér kapszula formában vagy egy 1 cm nagyságú friss gyömbérgyökérdarab.

Az egész testre kiterjedő védelem
A gyömbért leggyakrabban hányinger és hányás ellen használják, de számos más előnyös tulajdonságát is kimutatták.

• Megszünteti a migrént Dán kutatók arról számoltak be, hogy a migrénes roham kezdetén alkalmazott friss vagy porított gyömbér csökkenti a fájdalmat, mivel gátolja a prosztaglandinok termelődését. Az aszpirinnal és más hasonló gyógyszerekkel ellentétben a gyömbér kizárólag a prosztaglandin gyulladást kiváltó típusai ellen hat, nem pedig a jótékony (például a gyomorfalat erősítő) fajtái ellen.

• Csillapítja az ízületi gyulladásos fájdalmat Ugyanazok a prosztaglandinok, amelyek a migrénes fájdalomért felelősek, reumás ízületi gyulladásban és artrózisban (ízületi kopásban) szenvedő betegeknél az ízületek duzzanatát idézik elő. Egy 56 önkéntes részvételével végzett vizsgálatban a gyömbér az artrózisos betegek 55 százalékánál és a reumás ízületi gyulladásos betegek 74 százalékánál mérsékelte a tüneteket. További enyhülést nyújthat a bőrre felvitt zúzott gyömbérgyökér ismételt alkalmazása, mivel felszabadítja a P-anyag nevű neurotranszmittert (a fájdalomjeleket a gerincvelőn keresztül az agyba továbbító anyagot) a szervezet raktáraiból.

• Gátolja a vérrögképződést A vérlemezkék (a vér sejtes elemei) egymással összetapadva hozzájárulnak a vérrögök képződéséhez, ami növeli a szívroham kockázatát. A rendszeresen, néhány naponta bevett aszpirin és a gyömbér egyformán hatékony megelőzési mód lehet, ám lényeges különbség, hogy az utóbbi nem okoz émelygést (feltéve persze, hogy a gyomrunk nem érzékeny a gyömbérre, vagy nem fogyasztunk túl sokat belőle).

• Elmulasztja a megfázás tüneteit A gyömbér képes gátolni azoknak az anyagoknak a termelődését a szervezetünkben, amelyek hozzájárulnak a hörgők összehúzódásához és a láz kialakulásához. A gingerol természetes köhögéscsillapítóként hat.

• Csökkenti a koleszterinszintet Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a gyömbér gátolja a koleszterin felszívódását, ugyanakkor serkenti a kiürülését a szervezetből.

• Oldja a görcsöket A gyömbér hatóanyagai megakadályozzák a méh simaizomzatának fájdalmas összehúzódásait a menstruáció alatt. Az emésztőrendszeri görcsöket szintén képesek megszüntetni.

Megannyi formában
A gyömbér hatóanyagai általában akkor is megőrzik erejüket, amikor a gyökeret feldolgozzák. Sokan a kapszulát részesítik előnyben, mert könnyű bevenni, és a hatóanyagok koncentrált (és kiszámítható) forrását szolgáltatja. Az alábbiakban a gyömbér egyéb formáinak gyógyító adagjait olvashatja.

Egy 1 cm nagyságú gyömbérgyökérdarab. Jó tudni, hogy a gyömbér lereszelésével több hatóanyag szabadul fel, mintha felszeletelné vagy felaprítaná. Arra is ügyeljen, hogy mindig friss gyökeret vásároljon (ne vegye meg, ha puha vagy a héja ráncos). Akár saját maga is nevelhet otthon gyömbért.
 Egy teáskanálnyi porított gyömbér.
 Egy-két darab kandírozott gyömbér.
 Egy csésze gyömbértea, amelyet egy filterből vagy fél teáskanálnyi reszelt gyömbérgyökérből készít el.
 3,5 dl gyömbérsör. Ellenőrizze a címkét, hogy valódi gyömbért tartalmaz-e, nem csak aromát. Vagy készítsen gyömbérsört házilag! Ha pedig gyömbéres receptekre kíváncsi, itt találja azokat!

Vote it up
656
Tetszett?Szavazzon rá!