Mire jó még a gyertya?

Elriasztja a rovarokat, és hangulatos fényt varázsol otthonunkba, sőt meg sem kell nyújtania, mégis sok mindenben segíthet

Akadozó fiók
Amennyiben a komód fiókjait egyre nehezebb kihúzni és betolni, vegye ki őket, és nézze meg, hogy fagörgőkön futnak-e. Amennyiben igen, fordítsa fel a fiókot, és távolítson el minden szennyeződést vagy más akadályt a görgőket tartó sínekből. Ezután dörzsölje be a görgőket fehér gyertyával, majd lehetőleg a síneket is viaszozza meg. Tolja vissza a fiókot a komódba. Máris sokkal könnyebben jár, ugye?

Hagymaszeletelés
Amikor legközelebb hagymát szeletel, gyújtson meg egy gyertyát. A láng elégeti a hagymából áradó gőzök egy részét, így nem könnyezi meg annyira a feladatot. Szeretne megismerni más szagűző trükköket is? Kattintson!

Szoruló tolóajtó
Akadozva nyílik és csukódik a tolóajtó vagy -ablak? Ha nem hajlandó simán csúszni, segítsen rajta egy gyertyával. Tisztítsa meg alaposan a keret belső oldalát, ahol a sínek futnak, és dörzsölje be az egészet gyertyával. A viasztól akadálytalanul fog siklani.

Elakadt cipzár
A kosztól és a szövetszálaktól elakadt a cipzár a kabátján? Ha újra működésbe szeretné hozni, mindössze két dolgot kell tennie. Először is dörzsölje át a cipzár fogait egy száraz kiszuperált fogkefével, hogy eltávolítsa a koszt és a szövetszálakat, majd kenje be vékonyan méhviasz gyertyával.

Rosszul szigetelő nyílászárók
Csukja be a lakás, illetve ház összes ajtaját: a bejáratit, a hátsót és mindet, amely kültérre nyílik, majd helyezzen melléjük egy-egy égő gyertyát. Ha nem jól zár az ajtó. akkor megfigyelheti, hogy a huzat mozgatja a lángot. Ebben az esetben érdemes fontolóra venni a nyílászárók utólagos szigetelését. A szigetelés ugyanis feltartóztatja a befelé áramló levegőt, s nem lesz huzat.

Vízhatlan levélcímzés
Ha meg szeretné óvni levele címzését az esőtől, használjon filctollat, majd dörzsölje át az írást egy gyertyával. Így a név és a lakcím a levél hosszú postai utazása alatt mindvégig olvasható marad.

Tűpárna
Ne hagyja, hogy az elveszett tűk miatt örökké tűkön kelljen ülnie! Készítsen egy vastag gyertyából tűpárnát. Amellett, hogy kitűnően megőrzi az aprócska, hegyes tárgyakat, viaszos tűvel könnyebben megy a varrás is.

Ajtónyikorgás
Már idegbajt kap az ajtó nyikorgásától? Tennie kell valamit! Vegye le az ajtót a zsanérokról, és dörzsölje be a forgópántokat, valamint a velük érintkező összes fémfelületet egy gyertyával. Helyezze vissza az ajtót, és élvezze a csendet! Egyébként nyikorgás ellen más praktikák is léteznek.
 

Kíváncsi, milyen hasonló problémákat oldhat meg például spárga, sampon, befőttesgumi, cellux, netán vodka segítségével? Kattintson! 

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!