Mire jó még a jégkockatartó?

Nem is hinné, hogy mennyi mindenre használhatja a konyhában! Íme, a bizonyíték: tizenegy remek ötlet

Ha csak gyorsan bekapna valamit…
A reggeli rohanásban mindenki szeretne egy kis időt spórolni. Még a diétáját is követni akarja közben? Nos, rendben. Üssön fel hétvégén néhány tojást, és a fehérjét öntse jégkockatartóba. Amikor megfagyott, tegye át egy zárható fagyasztóedénybe. Hétköznap reggelente csak kiveszi a tojásfehérjét a mélyhűtőből, s gyorsan készíthet magának egy könnyű rántottát!

Hű, de finom!
Próbálja meg elkészíteni a következő finom és egészséges nyalánkságot: töltsön meg egy jégkockatartót vízzel, és dobjon minden rekeszbe egy-egy szem mag nélküli szőlőt. A fagyasztott szőlő zsírszegény és nagyon finom. Más bogyós gyümölcsöt is lefagyaszthat, s ha nem egyenként akarja megenni, tegye a fagyott bogyókat mélyhűtőtasakba. Amikor valami kis ínyencségre vágyik, keverjen egy turmixot.

Egy teát?
A frissen főtt teát cukorsziruppal ízesítheti. Készítse el a szirupot előre, hogy kéznél legyen, amikor szüksége van rá. A cukorszirup két rész cukor és egy rész víz keveréke. Forraljon fel vizet, és oldja fel benne a cukrot. Amikor ezzel megvan, vegye le az edényt a tűzről, és hűtse le az elegyet. Ezután öntse a jégkockatartóba, és tegye be a mélyhűtőbe. Amikor kell, egyszerűen olvassza fel, vagy dobja az édes kockákat egyenesen az italba.

Meglepetés!
Dobja fel egy kicsit a bulit azzal, hogy megtölt egy jégkockatartót vízzel, és addig hűti, amíg majdnem megfagy. Ekkor tegyen egy mentolos cukorkát mindegyik kocka közepébe, és hagyja teljesen megdermedni. Dobja a jégkockákat barátai üdítőjébe. Amint a jég elolvad, és felszabadul a cukorka, az ital hirtelen, minden látható ok nélkül pezsegni kezd!

Készítsen szeletelt süteményt!
Emlékszik a régi fém jégkockatartóra? Aminek kivehető rácsa volt. Nos, ha van ilyenje otthon, vegye ki az elválasztórácsot a tartóból, és nyomja bele a kevert süteménytésztába. Süsse meg a ráccsal együtt, amit egyszerűen kiemelhet belőle, amikor a finomság elkészült és kihűlt. Így nem kell a szeletelésre időt fecsérelni, és mindegyik kocka széle finom ropogósra sül.

Kérek egy kocka paradicsomot!
Miért van az, hogy a receptek mindig egy-két evőkanálnyi paradicsompürét írnak elő, amikor dobozban árusítják? Nehogy kidobja a maradékot! Fagyassza le egy jégkockatartóban, majd tegye át egy mélyhűtőtasakba, és tárolja el a fagyasztóban. Így soha többé nem jön zavarba főzés közben.

Bébiétel
Minden kismama értékelni fogja ezt az ötletet, aki próbált már házilag bébiételt készíteni. Miután megpárolta és gondosan pürésítette a zöldségkeveréket, tegye bele a jégkockatartó rekeszkéibe, és fagyassza le. Ha megfagyott, tegye át a kockákat zárható nejlontasakba, és mehet vissza a mélyhűtőbe. Azon kívül, hogy nem kell mindennap főznie, pontosabban ki tudja adagolni a kisbaba ebédjét.

Ízesített jégkockák
Elege van már abból, hogy italait felhígítják az olvadó jégkockák? Készítsen jégkockákat abból, amit éppen iszik – legyen az kávé, tea, limonádé vagy bármi, ami nem szénsavas.

Maradék bor
Maradt egy pohárnyi bor az üvegben? Fagyassza le, hogy néhány héttel később ízesíthesse vele a pörköltet vagy egy szószt. Amikor a fehér- vagy a vörösborkockák már megkeményedtek, dobálja át őket zárható nejlontasakba.

Friss fűszernövények egész télen
Közeledik a nyár vége, és már most tudja, mennyire hiányozni fog a friss petrezselyem, a zsálya, a rozmaring és a kakukkfű? Aprítsa fel nagy darabokra a növényeket, és kanalazza bele őket a jégkockatartó rekeszeibe. Öntsön rájuk egy kis vizet, és fagyassza le őket. Amint megfagytak, dobálja a kockákat zárható nejlontasakokba, és címkézze fel őket. Amikor „friss” fűszernövénnyel szeretné ízesíteni az ételeit, ott lesz egy karnyújtásnyira!
 

Ha kedveli az efféle olcsó háztartási praktikákat, talán érdekli, miféle trükkökre képesek más hétköznapi termékek és anyagok.

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!