Mire jó még a kávé?

Meg fog lepődni, milyen területeken hasznosítható kedvenc itala! Például az autóban, a kertben, a konyhában, de még a fürdőben is

Bútorjavító
Zavarja a szekrényt ellepő sok karc? Segíthet az instant kávé. Két-három evőkanállal tegyen annyi vízbe, hogy sűrű masszát kapjon. Ha a fa piros tónusú, adjon hozzá néhány csepp jódot. A masszát simítókéssel vigye fel a karcos felületre. A felesleget törölje le száraz ruhával. Ha megszáradt, kenje be bútorviasszal. Ismerjen meg más bútorápoló praktikákat!

Autóillatosító
Autója illatos és tiszta lesz, ha frissen darált kávét tesz bele nyitott dobozban, olyan helyre, ahol nem borulhat fel. Az őrlemény magába szívja a kellemetlen szagokat, például a gyorsétteremből származó ételekét. Érdeklik más trükkök ugyanerre? Kattintson!

Grillsütő
Vágjon a fém kávésdoboz aljába néhány lyukat, a tetejébe pedig egy kisebb háromszöget. Fordítsa fejjel lefelé, és rakjon gyújtóst – például fenyőfa szárított tűleveleit – a háromszög alakú résbe, majd gyújtsa meg. Amikor a fémtető kellőképpen átmelegedett, rakja rá a húst meg a zöldséget.

Trágya
A virágok és örökzöldek nem a kávéban lévő koffeint szeretik, hanem az őrlemény savasságát és levegőztető hatását, a nitrogénról, foszforról és ásványi nyomelemekről nem is beszélve. Ássa be a földbe az őrölt kávét, nehogy megpenészedjen. De nehogy túladagolja! Kb. 2 deci kávét forgasson a földbe a gyökerek mentén, és havonta egyszer ismételje meg. Ha túl gyakran trágyáz kávéval, még a savkedvelő növényeknél is egészségtelenül megnő a föld savtartalma. Többféle hulladék is hasznosítható a kertben!

Kutyakozmetikum
Több kutyatulajdonos is állítja, hogy a frissen őrölt kávé eltünteti az állat szagát a szobából. Serpenyőben melegítse az őrleményt alacsony lángon. Amint áradni kezd az illata, vigye be a szobába, és tegye állványra. Mire kihűl az őrlemény, a kutyaszag is eltűnik.

Arctisztító
Őrölt kávéval leradírozhatja az arcát. Finoman dörzsölje be arcbőrét nedves kávéval, hogy eltávolítsa az elhalt felületet, majd öblítse le.

Kenyérsütő
Gyorsan kenyeret süthet a kávésdobozban. A doboz belsejét ne felejtse el befújni sütőolajjal és megszórni liszttel.

Hajápoló
A száraz, tiszta haj fényesebb lesz, ha erős kávét visz fel rá. Körülbelül 20 percig hagyja fent a kávét, majd öblítse le. Hét napon keresztül ismételje meg a kezelést.

Ételízesítő
Szép sötét színt és remek ízt ad a pörköltnek, ha a főzés felénél belekever egy csészényi feketekávét. De marha- és disznósültek fűszerkeverékét is feljavíthatja egy kis őrölt kávéval.

Komposztálásgyorsító
Öntsön kávét (teát vagy kólát) a komposztálóra, hogy gyorsítsa a baktériumok fejlődését, s ezáltal a komposztanyag lebomlását.
 

Kíváncsi, milyen hasonló remek praktikákra alkalmas például a mikró, a hidrogén-peroxid, a radír vagy a keserűsó? Kattintson!

Vote it up
427
Tetszett?Szavazzon rá!