Mire jó még a kávézacc?

Ki ne dobja! Jól jöhet, ha kéznél van a kertben, a lakásban, de akár még horgászás közben is. Íme, öt remek tipp

Trágyázzon kávéval
Az őrölt kávé tömve van olyan tápanyagokkal, amelyeket mintha a kerti növényeknek találtak volna ki. Trágyázhatja vele a savas talajt szerető virágokat, mint például a rózsabokor, az azélea, a rhododendron és a kamélia. Ha lehet, inkább a filteres kávéfőzőből hátramaradt zaccot használja, mint a kotyogós kávéfőző maradékát – előbbi nitrogénben gazdagabb.

Tartsa távol a macskákat a kerttől
Azt hiszik a környék macskái, hogy alomnak használhatják a kertet? Keverjen össze narancshéjat és kávéőrleményt, majd ezt az elegyet szórja szét a növények között. A keverék nemcsak trágyának jó, hanem a hívatlan macskákat is elriasztja! Íme, pár további macskaűző praktika!

Szagtalanítsa a mélyhűtőt
Leállt a fagyasztó és megromlottak az ételek? Megszabadulhat a kellemetlen szagtól, ha néhány edényt megtölt kávéőrleménnyel, legyen az friss vagy használt, és egy éjszakára beteszi a mélyhűtőbe. Adhat hozzá néhány csepp vaníliát is, ha édesebb illatra vágyik!

Tartsa frissen a csaligilisztát
Egy csésze használt kávéőrleménynek köszönhetően egész nap ficánkolni fognak a csalinak összefogott földigiliszták! Először keverje össze a csalisdobozban a kávét a földdel, és csak utána tegye bele a kukacokat – az emberekhez hasonlóan a földigiliszták is kifejezetten szeretik a kávét, a benne található tápanyagoknak köszönhetően pedig tovább életben maradnak.

Serkentse a répatermést
Ha növelni szeretné a répatermést, a magokat frissen őrölt kávéval keverje össze vetés előtt! A plusz tömeg miatt egyrészt könnyebb lesz elvetni az egyébként apró magokat, másrészt a kávé aromája elriasztja a különféle állati kártevőket. Ráadásul a bomlás során a kávénak köszönhetően további tápanyag jut a talajba! Ha a legtöbbet ki akarja hozni a vetésből, keverjen a kávé mellé még retekmagot is: a retkek pár nap alatt kinőnek, és így jelzik az egyébként láthatatlan répasorokat, művelésükkel pedig egyszerre művelheti a földet és egyelheti a sárgarépát is.
 

Ha kedveli az efféle olcsó háztartási praktikákat, talán érdekli, miféle trükkökre képesek az alábbi hétköznapi termékek: alufólia, fogpiszkáló, radír, mikró, fogkefe, olívaolaj, fogkrém, vodka, sampon, zabpehely, befőttesgumi.

Vote it up
380
Tetszett?Szavazzon rá!