Mire jó még a méz?

Nem is hinné, hányféleképpen tehet jót vele az egészségének, ráadásul akár „külsőleg”, szépségápolásra is használhatja

Köhögés ellen
Ez a természetes édesítő épp olyan hatékony, mint egy vény nélkül kapható köhögéscsillapító. Ennek a leginkább valószínű magyarázata az, hogy a méz, mint vékony réteget képez a torokban, amely enyhíti a köhögést okozó irritációt. Hogy csillapítsa az éjszakai köhögést, lefekvés előtt kapjon be két teáskanálnyi mézet! Íme, négy további természetes köhögécsillapító módszer!

Kiegyensúlyozott koleszterin
Egy Dubajban végzett, 15 napig tartó kutatás során a résztvevők egyik csoportja cukorszirupot fogyasztott, a másik pedig 250 milliliter vizet 75 gramm természetes mézzel. Az eredmény szerint a mézet fogyasztók szervezetében a vizsgálat végére alacsonyabb volt az összkoleszterin és rossz LDL-koleszterin szintje is, míg a jó HDL-koleszteriné magasabb. Tudta, hogy a grépfrút és a fahéj is csökkenti a koleszterinszintet?

Hidratálja a bőrét
Patricia Farris bőrgyógyász szerint azért lehet a méz hatékony hidratáló, mert a benne található cukormolekulák megtartják a vizet a bőrben. A méz a bőrre kenve vékony réteget képez, így megakadályozva, hogy kiszáradjon – teszi hozzá dr. Zoe Diana Draelos orvos.

Mézes kezelésKezelje a pattanásokat
A méz, mivel antimikrobás tulajdonságokkal is bír, gátolja a pattanásokkal járó gyulladást – állítja dr. Joey Green. Keverjen össze mézet és őrölt szerecsendiót azonos arányban, kenje a pattanásra, és hagyja hatni körülbelül 20 percig, mielőtt lemosná. Kíváncsi további házi gyógymódokra a pattanások ellen?

Csillapítsa a torokfájást
Nemcsak a köhögésen segít a méz, hanem antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően fájó torok esetén enyhülést is nyújthat. Öntsön 0,5 csésze vizet egy teáskanálnyi őrölt gyömbérre, majd adja hozzá egy fél citrom felét és 1 teáskanálnyi mézet – hogy elmulassza a torokfájást, ezzel a keverékkel gargarizáljon.

Égési sérülések gyógyítása
A mézzel kezelt égési sérülések gyorsabban gyógyulnak és kevésbé gyulladnak be, mint sima ezüst-szulfadiazinos termék használata esetén!

Alacsony vércukorszint esetén
A mézpor emeli és stabilan magasan tartja a vércukorszintet, mégpedig hatékonyabban, mint a répacukor vagy a maltodextrin – állítja a Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban megjelent kutatás. A testmozgás után fogyasztott nagy mennyiségű szénhidrát, illetve fehérje hatására egyeseknél könnyen leeshet a vércukor, azonban a lap által közölt vizsgálat szerint a méz mindezt megelőzheti! A hipoglikémiás epizódok esetén a méz magas cukortartalma segítségével emelheti az alacsony vércukorszintet.
 

Kíváncsi, mire jó még a keseserűsó, a majonéz, az aloé vera vagy többtucatnyi más termék?

Vote it up
355
Tetszett?Szavazzon rá!