Mire jó még a narancs?

Jellegzetes illata számos módon hasznosítható: grillezésnél, cicanevelésre és rovarűzésre

Kapcsolódó cikkek

Használja gyújtósként
A szárított narancs- vagy citromhéj sokkal jobb választás tűzgyújtáshoz, mint az újságpapír. Nemcsak azért, mert finomabb az illata, és kevesebb káros anyag keletkezik az égésekor, hanem mert a benne található illóolajok miatt lényegesen hosszabb ideig ég, mint a papír. Kattintson a további grilltitkokért!

Illatosító gömb
Az emberek már évszázadok óta használnak illatosítókat a lakásban, melyek kellemes aromával töltik meg a kisebb helyiségeket, és elűzik a molyokat. Az elkészítésük is hihetetlenül könnyű: csak fogjon egy marék szegfűszeget, és szúrkálja bele egy narancs héjába, hogy a teljes felszínét befedje. Már kész is; egyszerű, ugye? Függessze fel az illatosítót egy darab spárgával, fonallal vagy damillal a kamrába vagy a szekrénybe: a friss illat évekig megmarad.

Potpourri a tűzhelyen
Töltse be lakását élénkítő citrusillattal: forraljon egy lábasban pár órán keresztül takaréklángon néhány narancs- és citromhéjdarabot 1-2 pohár vízzel. Forrás közben, amikor szükséges, néha pótolja a vizet. Ezáltal nemcsak a lábast, hanem lakása levegőjét is felfrissíti. Persze a narancshéj a hagyományos potpourri alkotóeleme is.

Cicáknak a fűre lépni tilos
A szomszéd macskái rendszeresen összetévesztik az ön kertjét az almosládával? Egy finom jelzéssel máshová irányíthatja őket: keverjen össze narancshéjat és kávézaccot, majd szórja szét a cicák által korábban meglátogatott helyek körül. Ha elsőre nem értenének belőle, terítsen szét egy második adagot, és egy kis vízzel nedvesítse meg. Kíváncsi, a macskáknak milyen más furcsa szokásaik vannak?

Szúnyogriasztó
Ha nem rajong túlságosan az ötletért, hogy az egész testét hagymával dörzsölje be a szúnyogok ellen, biztosan örülni fog a hírnek: gyakran hasonló eredményre vezet, ha friss narancs- vagy citromhéjat használ a szabad bőrfelületek bedörzsölésére. A szúnyogok számára állítólag mindkettő illata erősen taszító.

Mutasson ajtót a hangyáknak
Szabaduljon meg a kertben, az udvaron és a ház talapzata körül élő hangyáktól! Egy konyhai aprítógépben pürésítse össze pár narancs héját 1 pohár langyos vízzel. Óvatosan csorgassa a keveréket a hangyák fészkeire és a nyílásokba: a kis kellemetlenkedők hamarosan odébbállnak! Ajánlhatunk további természetes rovarűző praktikákat?

Szeretné tudni, mire lehet jó még például az alufólia, a mikró, a radír, a sampon vagy a befőttesgumi? Kattintson!

Vote it up
374
Tetszett?Szavazzon rá!