Mire jó még a paprika?

Íme, e remek fűszer öt meglepő használati módja: lehet belőle gyógyszer, rovarűző, sőt akár adalékanyag is a mosáshoz

Tartsa a konyhán kívül a hangyákat
A szokásos nyári látogatók kettesével-hármasával megszállták a konyhát? Ezek a kis rovarok cukor után kutatnak. Adjon nekik helyette paprikát! Ha szétszór egy kis erőspaprikát azokon a helyeken, ahol a hangyák rendszerint megjelennek, például a konyhapult vagy a lambéria szegélye mentén, abból tudni fogják, hogy nincs cukor a láthatáron. Hasonló hangyaűző hatással bír az ecet, a babérlevél és a narancs is.

Őrizze meg ruhája színét
Az újonnan vásárolt meggypiros ingje most csodaszép, de képzelje el, milyen fakónak fog tűnni néhány mosás után. A megoldás: adjon egy teáskanálnyi pirospaprikát a mosószerhez. A paprika egyrészt megőrzi az élénk színek ragyogását, másrészt azt is megelőzi, hogy a ruha eressze a színét. Íme, pár további mosási praktika.

Rovartalanítsa a növényeket
Nincs annál bosszantóbb, mint amikor egy egész bogárraj rágcsálja a palántákat a kertben. Épp csak kibújtak a földből, a kártevők máris megjelennek. Keverjen össze egy kis paprikát liszttel, és szórja szét a növények körül. A bogarak nemsokára odébbállnak.

Alkalmazza orrcsepp helyett
Nem szelel az orra? Bedugult a füle? Náthás, megfázott? Felejtse el a gyógyszereket. Semmi sem szünteti meg olyan hatásosan a dugulást, mint egy kis csípős paprika. Szórja meg vele az ételeit, és helyezze a keze ügyébe a papírzsebkendőt! Ha pedig szénanáthától tüsszög, itt a segítség!

Zavarja el az őzeket a kertből
Úgy tűnik, a kert rügyező fáinak látványa ellenállhatatlan csábítást jelent az összes környékbeli őz számára. Ám hamar más vacsorázóhelyet keresnek, ha csípős paprika és víz keverékével permetezi le a növényeket. Ez még az elefántokat is elűzi.
 

Szeretné tudni, mire lehet jó még például az alufólia, a mikró, a radír, a sampon vagy a befőttesgumi? Kattintson!

Vote it up
463
Tetszett?Szavazzon rá!