Mire jó még a radír?

Nem is hinné, hogy a ceruzanyomok eltüntetésén túl hány más területen veheti hasznát. Íme, tíz ötlet

Foltmentes velúr
Nem kell drága cipőápolókat vennie, mert radírral nemcsak a kisebb foltokat távolíthatja el a hasított bőr cipőkről és táskákról, hanem a velúr szálait is felborzolhatja és felfrissítheti. Tudunk ajánlani másfajta cipőápolókat is.

Árcédula után maradt ragasztófolt
Szappanos vízzel sem sikerül megszabadulni a most vásárolt ajándék árcímkéje után maradt folttól? Ha ceruzaradírral végigdörzsöli, azonnal leválik a szürke ragadós anyag. Ugyanerre alkalmas a körömlakklemosó is.

Talpnyomok a linóleumpadlón
Az új cipő végig csíkokat hagyott maga után, ahogy tulajdonosa közlekedett vele a lakásban? Legegyszerűbb, ha leradírozza a nyomokat. A PVC ápolására is létezik más módszer.

Zsírkrétafoltok a falon
Ha gyermeke elől elfogyott a rajzlap, és jobb híján a falon folytatta az alkotást, önnek még nem kell pánikolnia – ha már semmi más nem vált be, forduljon a ceruzaradírhoz, amellyel egyszerűen tisztára radírozhatja a falat. Meglepő módon ugyanerre jó lehet a fogkrém is.

Praktikus tűpárna
Nem praktikus dobozban tartani varrótűit – mi van, ha feldől a doboz és kiborul a tartalma? Arról nem is beszélve, milyen nehéz egyetlen tűt kivenni belőle. Megoldhatja ezeket a nehézségeket, ha tűit egy radírba szúrja, így azok nem fognak szétszóródni, és a kívánt darabot is könnyen kicsippentheti. Ugyanezt megteheti fúrófejekkel, szögekkel is.

Fülbevaló-rögzítő
A fülbevalók hátsó tartórésze mindig a legkellemetlenebb pillanatokban tűnik el. Ha azonban kéznél van egy ceruzavégradír, azonnal orvosolhatja a bajt. Vágjon le belőle késsel vagy ollóval egy darabot, és helyezze a fülcimpája mögé. Tegye a fülbevalót a fülébe, ahogy szokta, szúrja a radírdarabot a szárára, és máris rögzítette. Az ékszerek tisztítására is léteznek háztartási praktikák.

Múltidéző
Ha ceruzával ír vagy rajzot készít, bizony jól jön egy radír, hogy eltüntethesse a hibákat. A 18. század végéig erre kenyérbelet használtak, ami igencsak drága mulatság volt. Az áttörés 1770-ben jött el, amikor Joseph Priestley (aki az oxigént is felfedezte) lejegyezte, hogy gumival kitörölhetők a grafitnyomok. Ám a korabeli radírok hagytak némi kívánnivalót maguk után: melegben megpuhultak, hidegben megkeményedtek, és ha mindez nem történt meg, egykettőre megrohadtak. Miután Charles Goodyear 1839-ben feltalálta a vulkanizálást, a radír is elindulhatott világhódító útjára. A ceruza végére illeszthető radír szabadalmát az amerikai Hymen Lipman nyújtotta be 1858-ban.

Csavarhúzó
A szemüvegkereteket apró csavarok tartják össze, amelyek nem valami hosszú életűek. Ne essen pánikba, ha meglazul az egyik! Fogjon egyszerűen egy ceruzát, s nyomja a végén lévő radírt a csavar fejéhez, majd forgassa el. Az alkalmi szerszámmal egykettőre megszerelheti a keretet.

Fugatisztítás
A fürdőszobai fugák tisztítása komoly kihívás, különösen a fürdőkád sarkainál és más szűk helyeken. Egy új ceruzavégradírral azonban egyszerűen eltüntetheti a szennyeződéseket ezekről a nehezen elérhető helyekről. A csempét pedig akár ammóniával is csillogóvá teheti.

Piszkos billentyűzet
Ha már jó ideje használja a billentyűzetet, lassanként feketés szennyeződés telepszik meg a gombok íves felületén. Nem ajánlatos vízzel vagy tisztítószerekkel nekiveselkedni, radírral azonban óvatosan eltávolíthatja a szennyeződést. A radír forgácsait egyszerűen fújja le.

Régi érmék
Érmegyűjteményt örökölt rengeteg régi fémpénzzel? Visszaadhatja az érmék régi csillogását, ha végigdörzsöli őket ceruzaradírral. Vigyázzon azonban, az igazi ritkaságok tisztítását jobb szakemberre bízni.
 

Kedveli az efféle praktikákat? Kattintson, és megtudhatja, mire jó még például a tojáshéj, a cellux, a sampon, a vodka vagy a befőttesgumi!

Vote it up
284
Tetszett?Szavazzon rá!