Mire jó még a só?

A mesében is az áll: úgy szereti apját a királylány, mint az emberek a sót. Íme, tíz további ok, hogy miért jó a só

Fonott bútorok felújítása
A nádfonatú székek a nap és a természet erőinek hatására idővel megsárgulnak. Természetes szépségük megőrzése érdekében dörzsölje le a fonott bútorokat meleg, sós vízbe mártott erős súrolókefével! Szárítsa meg őket a napon! Körülbelül 1-2 évente ismételje meg a műveletet!

Seprűk élettartamának meghosszabbítása
Az új cirokseprű tovább kitart, ha a sörtéit beáztatja egy vödör forró, sós vízbe. Körülbelül 20 perc múlva vegye ki a seprűt az oldatból, és hagyja megszáradni!

Borfoltok eltávolítása a szőnyegről
Vörösbor loccsant a fehér szőnyegre? Amíg a vörösbor nedves, öntsön a foltra egy kis fehér bort, hogy elhalványítsa a színét! Ezután hideg vízbe mártott szivaccsal törölje át! Szórjon a területre sót, és hagyja rajta körülbelül 10 percig! Végül porszívózza fel a maradványokat!

Lerakódás eltüntetése a vázákból
Bármilyen gyönyörű volt is a csokor, bizony csúnya ásványianyag-lerakódást hagyhat maga után a váza belső falán. Nyúljon a váza belsejébe, dörzsöljön sót a szennyeződésre, majd mossa le mosogatószeres vízzel! Ha nem fér bele a keze a vázába, töltse tele tömény sós-vizes oldattal, rázza össze, vagy finoman dörzsölje körbe egy üvegmosóval, végül öblítse ki! A só eltünteti a lerakódást.

Zsírfoltok kitisztítása a szőnyegből
Meccsnézés közben egy „fotelsportoló” lecsöpögtette a zsíros ételt a szép, fehér szőnyegre? Keverjen össze 1 rész sót 4 rész gyógyszertári alkohollal, és erősen dörzsölje a zsíros foltra! Ügyeljen arra, hogy szálirányban végezze a mozdulatokat!

Víznyomok eltüntetése fafelületekről
A poharak és üvegek által hagyott víznyomok nagyon feltűnőek tudnak lenni az asztallapon. Vegyítsen össze 1 teáskanál sót és néhány csepp vizet! Puha ronggyal finoman dörzsölje a masszát a „karikára”, és addig súrolja, amíg el nem tűnik! Végül bútorfénnyel adja vissza a bútor régi ragyogását!

Szivacsok felújítása
A kézi és a nyeles szivacsok rendszerint már jóval azelőtt bepiszkolódnak és használhatatlanná válnak, mielőtt tényleg tönkremennek. Eredeti állapotuk visszaállításához áztassa be a szivacsokat éjszakára körülbelül 1⁄4 pohár/liter töménységű sós-vizes oldatba!

Sportcipők szagtalanítása
A sportcipőknek és a vászoncipőknek idővel elég kellemetlen szaguk lehet, különösen, ha nyáron zokni nélkül hordják őket. Szórjon időnként egy kis sót a lábbelibe, hogy eltüntesse a szagot és felitassa a nedvességet!

Illatosított légfrissítő készítése
Az illatosított légfrissítők meglehetősen sokba kerülnek. Íme, egy nagyszerű módszer arra, hogyan teheti az év bármelyik időszakában rózsaillatúvá a szobákat! Rakjon rétegesen rózsaszirmokat és sót egy esztétikus, szorosan zárható üvegbe! Ha illatosítani szeretne, csak vegye le a fedelét!

Bolhák elűzése a kutyaházból
Ha Tacsi jól érzi magát a kutyaházban, valószínűleg a bolhák sem vetik meg a helyet. Előzze meg a bolhainváziót úgy, hogy sós vízzel hetente lemossa a kutyaház belső falait és padlóját!

Ha kedveli az efféle olcsó háztartási praktikákat, talán érdekli, miféle trükkökre képesek az alábbi hétköznapi termékek: alufólia, fogpiszkáló, radír, mikró, fogkefe, olívaolaj, fogkrém, vodka, sampon, zabpehely, befőttesgumi.

Vote it up
407
Tetszett?Szavazzon rá!