Mire jó még a szódabikarbóna?

Íme, tizenhét fantasztikus módszer, hogy miként használhatja tisztításra, szépségápolásra, gyógyításra és a kertben

Készítsen levegősebb omlettet
Éttermi minőségű „felfújt” omlettek eléréséhez adjon negyed teáskanálnyi szódabikarbónát minden egyes felhasznált tojás után. Ettől az omlett könnyű és levegős lesz. Ezt a trükköt akkor is használhatja, amikor rántottát készít. Túl sokat ne tegyen hozzá, különben ízetlen lesz a tojás, és ne sózza meg nagyon, mert a szódabikarbónától már eleve kap egy kis sósabb ízt.

Puhítsa a babot
Attól tart, hogy a szárazbab túl sokáig csücsült felhasználás előtt a polcon? Amikor beáztatja, adjon a vízhez egy csipetnyi szódabikarbónát, és ezzel elősegíti majd a bab megpuhulását.

Szabaduljon meg a halszagtól
Valami átható szagú dolgot szeletelt? A fokhagyma vagy a hal szaga még sokáig megmaradhat az ujjain. Hogy ezt a kellemetlenséget elkerülje, dörzsölje be nedves kezét szódabikarbónával (nagyjából úgy, mintha szappan lenne), majd mossa le meleg vízzel. Keze jó illatú lesz (és puhább érzetű is).

Szüntesse meg a mosogatógép kellemetlen szagát
Tegyen egy pohár szódabikarbónát a mosogatógép aljába, és futtasson le egy öblítő programot. Ha nem múlik el a szag, akkor szórjon néhány evőkanál szódabikarbónát a mosogatógép aljába a mosások között, és hagyja ott. Nem kell kiöblíteni, mielőtt bepakolná a következő adag mosatlan edényt.

Mentse meg a leégetett edényt
Távolítson el belőle annyi ételmaradékot, amennyit csak tud, minél jobban tisztítsa meg, majd pedig töltse meg negyedéig az edényt vízzel. Öntsön hozzá fél pohár szódabikarbónát, és forralja fel a vizet. Kapcsolja le, és hagyja állni egész éjszaka. Másnap reggel könnyedén lemoshatja a csúnya feketeséget az edényről. A leégett ételt pedig így mentheti meg.

Neveljen édesebb paradicsomot
Ha a tavalyi termés kissé ízetlen volt, akkor idén szórjon egy kis szódabikarbónát a növény töve körül a talajra; meglátja, hogy a termés édesebb, ízletesebb lesz.

Kösse le a gyerekeket, ha unatkoznak
Ne kelljen többet nyávogó panaszokat hallania: „Unatkozom!” Főzzön addig 2 pohár szódabikarbónát 1 pohár kukoricakeményítővel, és 1 és 1/4 pohár vízzel, amíg össze nem sűrűsödik. Vegye le a tűzhelyről és hagyja kihűlni. Jól alakítható, természetes gyurma jött létre, amellyel a kicsik tudnak játszani, és nagyjából egy napig jó.

Mentse meg a penészfoltos könyveket
Ha nem túl súlyos az eset, akkor még van esély. Szórjon egy kevés szódabikarbónát az oldalak közé, majd tegye a könyvet egy papírzacskóba, és azon belül szórja meg a könyv külsejét is szódabikarbónával. Hagyja a könyvet a zacskóban több napig, majd vegye ki belőle, szórja ki és porolja le a szódabikarbónát. Végül tegye ki a napra. A módszer nem távolítja el a penészfoltok nyomait, de ha ezentúl száraz helyen tartja a könyvét, akkor többet nem fog rajta kialakulni, és nem terjed tovább.

Enyhítse a fájdalmas leégést
Öntsön egy pohár szódabikarbónát a langyos fürdővízbe, majd üljön bele a kádba és relaxáljon. A módszer segít gyorsabban enyhíteni a napégés okozta fájdalmat. Egyébként erre a célra az aloé vera is alkalmas.

Távolítsa el a koszmót
A pikkelyes hámlás a fejbőrön az újszülötteknél, más néven a koszmó, teljesen ártalmatlan, és többnyire magától elmúlik. Sok szülő azonban ki nem állhatja a látványát. Készítsen tenyerében bőrradírt 1-2 evőkanál szódabikarbóna és egy teáskanál víz segítségével. Gyengéden dörgölje be az érintett bőrfelületet a kisded fején (ügyelve arra, hogy a szembe ne jusson), majd törölje le nedves kendővel, szappan vagy babasampon használata nélkül. A következő 2-3 napban ismételje meg a műveletet, amíg a hámlás nem csökken. (Ha a kisbaba fejbőre nagyon piros a kezelés nyomán, akkor próbáljon inkább babaolajat használni a dörzsöléshez, mert a szódabikarbóna a jelek szerint nem elég kíméletes a számára.)

Ápolja az aftát
Nehéz elhinni, hogy milyen fájdalmat tud okozni egy apró aftás fertőzés a száj belsejében. Tegyen azért, hogy az afta gyorsabban elmúljon, és öblögessen néhány óránként egy pohár melegvizes-szódabikarbónás oldattal, amelyben 1 teáskanál szódabikarbónát addig kevergetett, amíg az fel nem oldódott benne. Próbát tehet őrölt zsályával is!

Tisztítsa meg a mikrohullámú sütőt
Rengeteg ételmaradék sült rá a mikrohullámú sütő falára? Tegyen 1 pohár vizet és néhány evőkanál szódabikarbónát egy üvegtálba, mikrózza 3 percig a legmagasabb fokozaton, ezután egy nedves ronggyal vagy szivaccsal törölje ki a felpuhult koszt a mikrohullámú sütőből. Ecettel hasonlóan eredményesen fellazíthatja az ételmaradékot.

Frissítse fel a tapétát
Ne hagyja magát bosszantani kedvenc előszoba tapétáján éktelenkedő zsíros ujjlenyomatok miatt. Dörgölje be a foltokat finoman egy nedves szivaccsal, amelyre szódabikarbónát szórt, aztán mossa le, és törölgesse szárazra.

Nyugtassa meg érzékeny gyomrát
A szódabikarbóna óvatos használata segíthet bizonyos ételeket kellemesebbé tenni. Csupán egy nagyon kicsiny csipet szódabikarbóna beleszórva a kávéba, a narancslébe vagy például a paradicsomlébe megakadályozhatja a gyomorpanaszokat étkezés után. Óvatosan adagolja azonban, mert ha túl sok szódabikarbónát tesz az ételbe, azzal ízetlenné is teheti azt.

Enyhítse a szúnyogcsípés kellemetlenségét
Amint lehet, szórjon a tenyerére egy evőkanál szódabikarbónát. Néhány csepp vízzel nedvesítse meg, gyúrja össze egy pasztává, majd kenje rá a csípésre és annak környékére. Engedje megszáradni és leválni a bőrről. A csípés ily módon való kezelése minimalizálni fogja a vörös duzzadást, a viszketés pedig szinte azonnal alábbhagy. Ugyanez a kezelés kiválóan működik méhcsípés esetén is, feltéve, hogy a fullánkot tökéletesen eltávolította. Mindkét esetben segíthet az aszpirin is.

Szorítsa vissza a gyomnövényeket
Annak érdekében, hogy a járdakövek közeiből és repedéseiből kinövő gaztól megszabaduljon, szórjon a lépőkövekre szódabikarbónát, majd seperje a kövek közé. Gyomirtásra jó a WD-40 is.

Szüntesse meg a lábszagot
A felforrósodott, izzadt láb vagy a kimerült, fájó lábujjak kezelésére áztassa azokat hideg vizes lavórba, melybe szódabikarbónát kevert. Hagyja benne 15-20 percig, majd mossa le, aztán törölje szárazra. Ez segít a lábszag csökkentésében, illetve enyhíti a láb fájdalmait. Tegyen próbát keserűsóval is!
 

Kedveli az efféle praktikákat? Tudja meg, mire jó még például a fogkrém, az aloé vera, a keserűsó és számtalan más hétköznapi termék.

Vote it up
397
Tetszett?Szavazzon rá!