Mire jó még a zabpehely?

Bőrnyugtató, tisztító, így nemcsak a konyhában lehet helye, hanem a szépségápolásban is. Íme, négy trükk

Finom, tápláló és olcsó – a zabpehely mindenképpen állandó helyet érdemel a konyhaszekrényben. De mit csináljon, ha nem tudja a rendelkezésre álló készletet elfogyasztani és még marad belőle? A müzlistálon túl is több mindenre felhasználható a zabpehely!

Arcpakolás
Ha szüksége van egy gyors frissítőre, ami külsőleg és belsőleg is helyrerázza, tegyen fel zabpelyhes arcpakolást. Egy deciliter forró vízhez adjon 30 gramm zabpelyhet, hagyja állni 2-3 percig, majd keverjen hozzá 2 evőkanál natúr joghurtot, 2 evőkanál mézet és 1 tojás fehérjét. Vékony rétegben vigye fel arcára, és hagyja fenn 10-15 percig, mielőtt meleg vízzel leöblítené. Ne felejtsen el szűrőt tenni a lefolyóba, mielőtt lemossa a pakolást, nehogy dugulást okozzon!

Lepje meg magát egy luxusfürdővel
Nem kell literszámra önteni a méregdrága fürdő olajat a vízbe! Daráljon le 100 gramm zabpelyhet, és miután egy pamutkarton zsákba tette, öntsön rá pár cseppet kedvenc fürdőolajából, mint például a rózsa vagy a levendula. Amikor a vizet ereszti a kádba, tartsa a csap alá a zsákot, hogy keresztülfolyjon rajta a víz. Nemcsak hogy megnyugtató atmoszférát teremt ezzel, de a zabpelyhes zsákot bőre radírozásához is használhatja! Ha pedig kedve tartja, készítsen tejszínhabos-epres fürdőzsákot vagy zabos-teás bőrradírt.

Készítsen száraz sampont
Sokszor örülne, ha kihagyhatná a hajmosást, hogy ne fusson ki az időből? Tartson száraz sampont egy légmentesen zárható tárolóban az ilyen rohanós esetekre! Daráljon finomra 100 gramm zabpelyhet, és keverje alaposan össze 300 gramm szódabikarbónával. Egy keveset dörzsöljön a hajába, várjon 1-2 percet, majd fésülje vagy rázza ki a hajából – nem árt, ha ezt egy törülköző fölött teszi, különben hiába spórolta meg a hajmosást, helyette takaríthat. A száraz sampon ágyhoz kötött betegek számára is ajánlott .

Kezelje a kiütéseket
Egy meleg zabpelyhes fürdő gyorsan elmulasztja a bárányhimlő vagy az egyéb eredetű viszketést. Daráljon finomra 100 gramm zabpelyhet, szórja pamutkarton zsákba vagy nejlonharisnyába, és a zsákot kösse ki a csap alá, hogy a víz átfusson rajta. Fél órát pihenjen a kádban, és a viszketés enyhülni fog – még hatásosabb lehet, ha néha közvetlenül ráhelyezi a zabpelyhes zsákot a kiütésekre.
 

Ha mégis inkább elfogyasztaná a zabpehlyhet, íme pár recept ehhez!

Vote it up
398
Tetszett?Szavazzon rá!