Mire jó még az aloé vera?

Érdemes akár szobanövényként is tartani, mivel jó lehet kisebb sérülések és számos bőrprobléma kezelésére

Bár még a szakértők számára sem teljesen világos, pontosan hogyan működik az aloé vera, több aktív összetevőjét is azonosították már, amelyek többek között gyulladásgátlóként vagy fájdalomcsillapítóként hatnak. A benne található magnézium-laktát csillapítja a viszketést, az aloévera-gél pedig az erek tágításával segíti a gyógyulást. Mire jó még az aloé vera?

Égési sérülések ápolása
A fájdalmas bőrfelületet kenje be aloévera-géllel: a fájdalom csillapítása mellett hidratálja is a bőrt, valamint távol tartja a baktériumokat és a levegőt (itt talál további tanácsokat az égési sérülések otthoni kezeléséről). Segíthet a leégés utáni bajokon is! Túlzásba vitt napozás után vegyen aloé verás fürdőt: egy kád langyos vízbe keverjen el 1-2 csésze aloévera-levet.

Megvágta magát?
Az aloévera-gél a seben megszáradva természetes védőbevonatot alkot, és gyorsítja a gyógyulást. Ugyanakkor komolyabb sérülések kezelésére már nem megfelelő! – egy Los Angeles-i kórház kutatói kimutatták, hogy a mélyebb sebek gyógyulását az aloé vera kifejezetten lassította.

A pikkelysömör enyhítése
Az aloé vera enyhíti a gyakori bőrpanaszokat: a bőr gyulladását és a viszketést. Egy négy hétig tartó vizsgálat során azoknál, akik aloé verás kúrában részesültek, 83 százalékkal enyhültek a tünetek, míg ugyanennyi idő alatt a hagyományos kenőcs csak 6 százalékos javulást volt képes elérni.

Pattanás ellen
A kifakadt pattanások kezelésére is tökéletes megoldás az aloé vera! Egy kutatás kimutatta, hogy a hátramaradt sebhelyek 90 százaléka teljesen begyógyult az aloé verás kezelés utáni 5 napon belül – ez kétszer olyan jó eredmény, mint amilyet a pattanásokra felírt hagyományos kenőcsök szoktak produkálni. Az aloé vera egyébként a száraz bőr ápolására is használható.

Övsömör kezelése
A vírusos fertőzéssel járó fájdalmas kiütésektől is gyorsabban meg lehet szabadulni, ha aloé verát ken rájuk. Azon túl, hogy valószínűleg vírusellenes szerként hat, az aloé vera hatására tágulnak a hajszálerek, aminek köszönhetően több vér jut az érintett területre, így gyorsítva a gyógyulást. Az övsömör ellen egyébként más házi szerek is jók lehetnek.

Az aloe vera a fentieken túl akár a májfoltok ellen is bevethető, és már csak azért is érdemes szobanövényként nevelni, mert kiválóan méregteleníti a levegőt.
 

Szeretne megismerni más hasonló házi praktikákat? Például hogy mire jó a keserűsó, a sampon vagy a hidrogén-peroxid? Kattintson a további ötletekért!

Vote it up
397
Tetszett?Szavazzon rá!