Mire jó még az aszpirin?

Ne fájjon a feje a korpás haj, az izzadságfoltok vagy épp a pattanások miatt, de az aszpirin még a kertben is segít

Az izzadságfoltok eltüntetése
Ne hagyja veszni azt a szép fehér felsőt! Ha már minden próbálkozás kudarcot vallott, próbálja ki a következőt: zúzzon össze 2 aszpirint, és keverje el fél csésze meleg vízben. Ebben az oldatban áztassa 2-3 órán át a ruha foltos részét. Íme, pár további folteltávolító praktika!

A hajszín helyreállítása
A klóros víz gyakran tönkreteszi a hajszínt, ezért fordulhat elő, hogy ha világosabb árnyalatú a haja, úszás után kellemetlen meglepetés várja a tükörben. Visszaállíthatja azonban a baleset előtti hajszínét, ha 6-8 aszpirint felold egy pohár meleg vízben. Az oldatot alaposan dörzsölje bele a hajába, és csak azután mossa ki, hogy 10-15 percet hagyta állni! Uszoda utáni hajápolásnál a ketchup is segíthet!

Szárítsa ki a pattanásokat
Nem ritka, hogy a kamaszkortól már jócskán eltávolodva is kénytelen esetenként pattanásokkal harcolni az ember. Könnyen megszabadulhat ezektől a kellemetlenségektől, ha egy aszpirint felold kevéske vízben, és a krémes keverékkel bekeni a pattanást. Néhány percet hagyjon neki, hogy hatni tudjon, majd szappanos vízzel mossa le – így enyhíthet a pirosodáson és a kényelmetlen érzésen is. A kezelést addig ismételje, míg a pattanás el nem tűnik. Kíváncsi további pattanás elleni szerekre?

Bőrkeményedés kezelése
A bőrkeményedés felpuhításához morzsoljon el 5-6 aszpirint, és keverje össze 0,5-0,5 teáskanál citromlével és vízzel, hogy az oldatnak krémes állaga legyen. Kenje be vele az érintett felületet, amelyet aztán takarjon le egy meleg törülközővel, és szorítson rá nejlonzacskót. Legalább 10 percig maradjon ülve vagy fekve, mielőtt levenné a zacskót és a törülközőt – a felpuhított bőrkeményedés eltávolításához már csak egy habkőre lesz szüksége. Esetleg próbálja ki a keserűsót!

Megoldás a korpás hajra
Azt hitte, már mindent kipróbált a korpa elleni harc során? Zúzzon össze 2 aszpirint, a finom port pedig egyszerűen keverje hozzá a samponhoz hajmosáskor, mielőtt a hajába dörzsölné. Hagyja néhány percig állni, majd alaposan öblítse ki, és mosson még egyszer hajat – ez esetben aszpirinmentes samponnal. Egyébként bevált korpa elleni szer a szódabikarbóna is!

Figyeljen oda!
Az asztmások mintegy 10 százaléka allergiás az aszpirinre – sőt, minden olyan termékre, amelyben megtalálható az aszpirin hatóanyaga, a szalicilsav. Óvatosan kell emiatt bánniuk a megfázásra javasolt orvosságokkal, a gyümölcsökkel, az ételízesítőkkel és az egyéb adalékanyagokkal. Az idősebb, orrmelléküreg-gyulladásos és orrpolipban szenvedő asztmások körében akár 30-40 százalék is lehet az aszpirinallergiával küzdők aránya. Bár ritkábban, de előfordul a nem asztmások között is az aszpirinre való érzékenység. Az aszpirin ráadásul fekélyt és hasonló vérzési problémákat is okozhat. Fontos, hogy ezekben az esetekben minden új gyógyszer kipróbálása előtt egyeztessen orvosával! Ha az aszpirin szedése túlérzékenységi reakciót vált ki önből, akkor a bőrén se használja.

Rovarcsípések kezelésére
A méh- és szúnyogcsípéssel járó gyulladás kezelése érdekében vizezze be az érintett bőrfelületet, és közvetlenül dörzsöljön bele egy aszpirint. Ne vesztegesse azonban az időt házi praktikákkal, hanem azonnal keressen megfelelő orvosi ellátást, ha allergiás a méhcsípésre, és nehezen lélegzik, hasi fájdalmakat tapasztal, esetleg émelyegni kezd. Ellenkező esetben viszont kipróbálhatja az aloe verát is.

Hogy tovább kitartson a vágott virág is
Régi, bevált módszer: tovább frissen maradnak a vágott virágok, így a rózsafélék is, ha a vizükhöz előzetesen porrá tört aszpirint ad! Hasonló hatással bír az aszpirin mellett továbbá a multivitamin, egy teáskanálnyi cukor, egy csipetke só, a szódabikarbóna és még a rézből készült fémpénz is. Ugyanakkor fontos, hogy ne felejtse el pár naponta cserélni a vizet!

Vészhelyzet esetére, a kertben is
A kertben is hasznára lehet az aszpirin: sokan a gyökérnövekedést serkentő szerként alkalmazzák, de vízzel elkeverve a gombás föld kezelése során is hatékony eszköz lehet. Óvatosnak kell azonban lennie, ha növények közvetlen közelében dolgozik az aszpirinnel, a túl nagy mennyiség ugyanis könnyen kárt okozhat. Ha a föld kezeléséről van szó, az ajánlott mennyiség 1 liter vízben egy fél vagy egy egész tabletta maximum!

A tojásfolt eltüntetése
Sütés közben foltos lett a ruhája egy nyers tojástól? Először is, amennyire csak tudja, a tojást söpörje le az anyagról, majd langyos vizes szivaccsal dörzsölje át. Fontos, hogy ne használjon forró vizet, attól ugyanis megkeményedik a tojás! Ha a ruha ezután is foltos marad, keverjen el vízben tisztított borkőt, és adjon hozzá összemorzsolt aszpirint. A krémes állagú keveréket kenje szét az érintett felületen, és hagyja állni körülbelül 30 percig – ezután alaposan öblögesse ki meleg vízben. A folt el fog tűnni!
 

Kedveli az effél praktikákat? Akkor tudja meg, mire jó még például a szódabikarbóna, a papírtörlő és a majonéz!

Vote it up
293
Tetszett?Szavazzon rá!