Mire jó még az ecet?

Gyakori hozzávalója a főzésnek és kelléke a takarításnak – de tudta, hogy orvosság is? Jó például lábgomba és az izomfájdalom kezelésére

Horzsolások kezelése
Megütötte magát? Felgyorsíthatja a gyógyulást, és még a lila foltokat is megelőzheti, ha a sérült (de nem vérző) területet fehér- vagy almaecetbe mártott gézzel borogatja egy órán át. Az almaecet egyébként az éjszakai lábgörcs ellen is bevethető.

Izomfájdalom
Fáj a háta, meghúzta akár a vállát, akár a vádliját, vagy egyszerűen lestrapálva érzi magát? Adjon a fürdővízhez kétcsészényi almaecetet, hogy izmai (és ön is) megkapják a kellő kikapcsolódást, amelyet megérdemelnek! Ha ez sem elég, íme, hat további kipróbált házi gyógymód az izomfájdalom ellen!

Eldugult légutak
Van meleg párásító készüléke? Adjon a vizéhez 1/4 csésze fehér ecetet, hogy fellazítsa a megfázással vagy az orrmelléküreg-gyulladással járó, dugulást okozó nyákot! Ráadásul ezzel közben a párásítót is óvja, hiszen az ecet oldja a párásítóban képződött lerakódásokat. Ha hidegpárásító készüléke van, egyeztessen a gyártóval, mielőtt ecetet öntene belé!

Ajakherpesz
Kevés látványosan kellemetlenebb dolog van az ajakherpesznél – ecettel szerencsére könnyen megszabadulhat tőle! Egy vattalabdacsot mártson meg fehér ecetben, és azzal kezelje a herpeszt. Az ecet hamar megszünteti a duzzanatot és a vele járó fájdalmat is – a műveletet ismételje naponta háromszor. Ha mégsem válna be, próbálkozhat joghurrtal is.

Lábgomba
Egy komolyabb lábujjközi gombás fertőzés igencsak kellemetlen – kezelje gyorsan a fertőzést almaecettel: ha napi 3-4 alkalommal tiszta almaecettel öblít lábat, az hamar csillapítja a viszketést is. Vagy tegyen egy próbát mustárral!
 

Ha kedveli az efféle házi praktikákat, tudja meg, mire jó például a majonéz, az aloé vera, a fokhagyma vagy akár a körömlakklemosó és a papírtörlő.

Vote it up
296
Tetszett?Szavazzon rá!