Mire utalhat a hallásromlás?

Többféle betegséget is előre jelezhet a halláscsökkenés, így feltétlenül érdemes odafigyelni erre a kellemetlen tünetre

A mély hangokat érintő halláscsökkenés szívbetegséget jelezhet. A belső fül erei különlegesen érzékenyek, és a hallásvesztés vagy a hallást érintő más változás a szervezetben az ereket érintő bajokról árulkodhat. A Wisconsini Egyetem időskorúakat vizsgáló felmérésében azt tapasztalták, hogy azoknál, akiknek a kórtörténetében szívbetegség szerepelt, 54%-kal gyakoribb a halláscsökkenés.

A cukorbetegség sokszor kéz a kézben jár a hallásvesztéssel. A kutatók úgy vélik, hogy a magas vércukorszint idővel károsíthatja a belső fülben a hajszálereket. – Bizonyos mértékű hallásvesztés az öregedési folyamat természetes része, de a diabéteszes pácienseknél gyakran felgyorsul, kivált akkor, ha a vércukorszint tartósan magas – mondja dr. Derek Handzo, a detroiti Henry Ford Kórház kutatója.

Minél súlyosabb a kezeletlen hallásromlás, annál valószínűbb a demencia kialakulása is. A Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának tanulmánya megállapította, hogy enyhe, mérsékelt és súlyos hallásvesztés esetén kétszerte, háromszorta, illetve ötször nagyobb az időskori elbutulás veszélye. A kutatók felvetették, hogy a hangok felismerésére irányuló erőfeszítés túlzottan és egyoldalúan igénybe veszi az agyat. A másik lehetőség, hogy a csökkent hallás miatt kevesebb információ, inger éri az embert.

Vote it up
302
Tetszett?Szavazzon rá!