Rendszeresen vásárolunk fagyasztott élelmiszert és szinte naponta sütünk-főzünk valamit azok felhasználásával, mégis sokakban élnek tévképzetek arról, hogy miként bánjunk a mirelit termékekkel és mit várhatunk tőlük.
„A friss zöldség táplálóbb”
Ha a zöldségfélét röviddel a betakarítás után fagyasztják le, valóban több vitamint tartalmazhat, mint a „friss” – amely akár egy héttel később kerül piacra, azután még otthon is hűtjük egy ideig.
„A fagyasztott ételt legjobb meleg helyiségben felengedtetni”
Ha a baromfival bánik így, a felszínén már akkor szaporodni kezd a szalmonella, amikor a belseje még fagyott.
„A fagyasztott étel bármeddig eltartható”
A színe, az íze és más minőségi tulajdonságai idővel romlanak. A csomagolásról olvassa le, mi mennyi ideig tárolható! A fagyasztókészülék használati utasítása is eligazíthat ebben.
„A fagyasztás elpusztítja a baktériumokat”
Nem öli meg őket, csak lelassítja a szaporodásukat. Mihelyt az élelmiszer olvadozni kezd, a baktériumok ismét felélednek.
Hozzászólás