Mitől lesz a libabőr?

...és miért göndör az afrikaiak haja? Miért „ragályos” az ásítás? Íme, a válasz pár sokakat érdeklő kérdésre

Az operaénekesek tényleg képesek üveget törni a hangjukkal?
Üveget nem, de kristályt igen. A magyarázat a két anyag szerkezetében keresendő. Az üveg amorf anyag, melynek molekulái olyanok, mint egy marék, lekvárral egymáshoz ragasztott földimogyoró. A kristály viszont kristályos szerkezetű anyag, amelyben a „mogyorókat” apró rugók szabályos térbeli hálózata tartja össze.

Amikor ezt a hálózatot külső erőhatás éri, a rugók rezegni kezdenek, majd az egész szerkezet rezgésbe jön. Ha az erőhatás megismétlődik, mint a zenei hangok által keltett levegőrezgés esetében, az anyagban rezonancia keletkezik. Ha ez a rezonancia elég erős, a rugók elpattannak, és a kristály darabokra törik. Az üveg ezzel szemben egyszerűen elnyeli a rezgést.

Miért tart rövidebb ideig Észak-Amerikából Európába repülni, mint fordítva?
A nagy magasságban (9000–11 000 méteren) a nyugatról keletre tartó repülőgépek kihasználják a föld forgását követő erős hátszelet, amely növeli a sebességüket.

Miért az óra járásával egyező irányban tekeredik a bab a karóra?
A bab hajtásai a nap éltető sugarai felé törekednek. Az északi féltekén a nap az óra járásával egyező irányban mozog, és a bab ezt követi. A jelenség a déli féltekén fordított.

Miért nem vesszük észre elalvásunk pillanatát?
Az ébrenlét és az alvás két fő idegi központja az agyalapban található. Az elalvás közeledtével egyre több szabadul fel a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagból, amely gátolja az ébrenlét alatti tudatosságot szabályozó idegek működését.

Miért göndör az afrikaiak haja?
Az evolúció során Közép-Afrika lakóinál hatásos védőmechanizmus alakult ki, mely a fejbőrt és az agyat óvja a túlhevüléstől. Közép-Afrikában a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot is meghaladhatja, az agyszövet pedig 41 fokon kezd károsodni. A vastag szálú, drótszerű göndör haj a természetes olajat kiválasztó fejbőrrel együtt szigetelő rétegként működik, s a hőmérsékletet a kritikus szint alatt tartja.

Miért a bal lábukról ugranak el a jobbkezes atléták a magas- és távolugrásnál?
A jobbkezesek rendszerint a jobb lábukat használják olyan mozdulatokhoz, mint például a rúgás, miközben bal lábukra támaszkodnak. Mivel a bal láb tartja meg a test teljes súlyát, izmai erősebbekké válnak, és ezért alkalmasabb az elrugaszkodásra. Az atléta ezt az többlet erőt használja fel ahhoz, hogy minél magasabbra illetve távolabbra ugorhasson.

Miért piros a közlekedési lámpák „állj” jelzése?
A piros szín fejezi ki legjobban a veszélyt. A múlt században Angliában minden motorizált jármű előtt haladt egy vörös zászlót lengető ember, aki a szabad utat biztosította. A vasútnál is bevezették a vörös színű szemaforjelzést, mert a fehéret könnyen össze lehetett téveszteni a házak vagy utak fényeivel.

Miért ásítunk, és miért „ragályos” az ásítás?
Akkor ásítunk, amikor a tüdőben csökken az oxigén mennyisége, s ennek következtében a vérben feldúsul a széndioxid. Az ásítás általában álmosság vagy éhség jele. Mivel egyfajta idegi reflexről van szó, utánzással is előidézhető.

Miért lesz sötétebb a haj születés után, és miért őszül meg később?
A kisbabák serkenő haja több ezer festéktartalmú sejtet, úgynevezett melanocitát tartalmaz. Ezek kétféle pigmentet termelnek: az eumelanint, melytől fekete vagy sötétbarna lesz a haj, és a feomelanint, mely szőke vagy vörös hajat eredményez.

A haj azért sötétül meg a születés után, mert a melanociták körülbelül tizenöt éves korig egyre intenzívebb hatást fejtenek ki. Harminc éves korig stagnál a működésük, utána pedig a pigmenttermelés lelassul, s a haj őszülni kezd. Amikor a melanociták beszüntetik tevékenységüket, a haj visszanyeri természetes, fehér színét, melyet a benne lévő fehérjéktől kap.

Miért kell 2700 méteres magasság fölött kuktát használni a tésztafőzéshez?
A légnyomás a magasság függvényében változik. A magas hegyekben, ahol kisebb a légnyomás, mint a tengerszinten, a forráspont nem éri el a 100 Celsius-fokot. Ez viszont nem elég a tészta megfőzéséhez. A kukta olyan légmentesen lezárható főzőedény, melyben a víz magasabb hőmérsékleten kezd forrni, mivel a belsejében levő nyomás nagyobb, mint a külső.

Miért látható néha zöld fénysugár közvetlenül napnyugta után?
A légkör a fehér fényt a prizmához hasonlóan színeire bontja. A fénytörés a horizonton erőteljesebb, az égitestek fénye itt a függőleges színkép elemeire bomlik, melyben legfelül a zöld, legalul a vörös található. A látóhatár mögött eltűnő nap felső szélének látszólagos zöld szegélye csak kivételesen tiszta napokon figyelhető meg.

Mitől lesz a libabőr?
A libabőr annak a jele, hogy szervezetünk védelmi rendszere jól működik. Amikor a szőrtüszők az alacsony hőmérséklet hatására összehúzódnak, a faggyúmirigyekből egyúttal zsír préselődik ki, mely a hideg ellen véd.

Miért 360 fokra osztották fel a kört?
A kört a babilóniaiak osztották fel (Kr. e. 2000.), akiknek életét a nap látszólagos mozgása szabályozta. A nap által leírt teljes égi körrel mért mezőgazdasági ciklust az írástudók 360 napra osztották fel. Ezért a nap pályájához hasonlóan, amelyről azt hitték, tökéletes kör, 360 fokra osztottak fel minden kört.

Miért örülnének a kövér emberek, ha egy lefelé menő liftben kellene mérlegre állniuk?
A súly gravitációs erő, amellyel a föld a testeket vonzza. A szabadon eső (9,8 m/sec2), állandó gyorsulású testnek nincs súlya, mivel nem áll ellen a föld vonzerejének. A lefelé haladó lift állandó gyorsulása ugyan sokkal kisebb, mint a szabadesés, de még így is csökkenti a benne utazók súlyát a tengerszinten mért értékhez képest.

Vote it up
315
Tetszett?Szavazzon rá!