Mitől viszket?

Legalább minden tizedik ember életét megkeseríti ez a kellemetlen nyavalya. Mik az okai és mit tehet ellene, illetve mit ne tegyen?

A bőrbe került irritáló anyagok vagy allergének hatására az itt lévő immunsejtek működésbe lépnek. Gyulladást okozó hisztamin szabadul fel, ami értágulatot okoz, és ingerli az érzőidegeket.

A következmény: erős bőrviszketés, -kivörösödés. Súlyos esetben hólyagosodás, berepedés. Egy idő után nemcsak az érintett helyen, hanem attól távolabbi bőrterületen is. A kontakt dermatitisz legalább minden tizedik ember életét megkeseríti. Mit tehet ellene?

OKOK: A tünetek jellegzetesen a kontaktus helyén lépnek fel. Fémallergiásoknál a karóra pántja alatt, az ékszerek körül, farmerok gombjánál. Bőrfeldolgozásnál használt vegyszerekre való érzékenység esetén cipő, bőrnadrág alatt. Mosópor-allergia esetén a ruhával fedett területeken. Kozmetikumok is kiválthatják. Van, aki fényvédő krémre vagy a napsütésre allergiás.

  KEZELÉS KOCKÁZAT
BIZTOS SEGÍT megelőzés: kerülje a kiváltó okot. Bizsut soha ne viseljen (a nemesfém-ötvözetek biztonságosak), mosópor helyett babaszappannal mosson  sokszor – különösen kiterjedt probléma esetén – nehéz az allergént azonosítani
  hidratálás: a legegyszerűbb hidratálókrémet használja! a készítményekben lévő adalékanyagokra allergiássá válhat az ember
  gyulladáscsökkentő krémek: hatékonyan enyhítik a tüneteket  egy részük csak receptre kapható. Nagy kiterjedésű elváltozások esetén nem segítenek. Szteroidot tilos az arcra kenni!
  viszketés elleni tabletta a vény nélkül kaphatók álmosságot okozhatnak
TALÁN SEGÍT stresszmentes életmód; vitaminok; dohányzás kerülése; speciális, viszketés elleni készülék (Itchstopper) nem igazolt a hatásosság; sokba kerülhetnek
ÁRT vakarás kisebesedik, elfertőződhet
Vote it up
502
Tetszett?Szavazzon rá!