Mit árul el önről a lába?

Ha idejében észreveszi a kóros elváltozásokat, megelőzheti több idült betegség szövődményeit. Tegye az alábbiakat

A 68 éves Glen Allen jobb Achilles-ina tavaly kezdett fájni. – Igen érzékeny lett – mondja Allen –, ha pedig álltam vagy feküdtem, majd megőrültem a fájdalomtól. Pedig nem emlékszem, hogy valaha is tettem volna olyat, amitől megsérülhetett.

Az idősebbeknél fellépő lábfájás okát sokszor nehéz felismerni. A fájdalmas ínkárosodás, például az íngyulladás gyakoribbá válik az évek múlásával, az inak rugalmassága is fokozatosan csökken. Az állapotot nem könnyű kezelni. – Segíthet a pihentetés, a jegelés és a masszírozás – mondja Hylton Menz professzor. – Ha csak lehet, célszerű elkerülni a műtétet!

A New York-i Allennek sokat segített az orvosa által rendelt fizikoterápia, amelynek az ín ultrahangos és az izomzat elektromos stimulálása is része volt. – A kezelés remekül sikerült – mondja. – Ma már túrázhatok, kocoghatok, kenuzhatok… lényegében bármit tehetek, amit csak akarok.

Az öregedéssel összefüggő lábfejfájdalmaknak az ínkárosodáson kívül számos okuk lehet. A fájdalmat okozhatja torzulás, például bütyök, de máskor akár az első észlelhető jele lehet valamilyen súlyosabb betegségnek, például a cukorbetegségnek vagy az ízületi gyulladásnak is.

– Az idősebbeknél nagyon sokféle rendellenesség lehet az ok – mondja Menz, a melbourne-i LaTrobe Egyetem lábgyógyászat-oktatója. – Különféle élettani változások történnek a lábfejben, amelyek a bőrtől kezdve a lágyszöveteken és izmokon át egészen az idegekig és az erekig mindenféle szövetet érintenek.

A lábfej kis vagy jelentősebb elváltozásainak felismerése segíthet abban, hogy egészségesebb maradjon és elkerülje a szövődményeket. – Minden idősebb embernek azt tanácsolnám, hogy rendszeresen ellenőrizze a lábfejét, nem észlel-e változást a színében, a hőmérsékletében, az alakjában vagy az érzőképességében. Ha valami aggasztót talál, forduljon szakemberhez – mondja Menz. – Sok olyan, az egész szervezetet érintő betegség van (cukorbetegség, perifériás érbetegség), amelyek jelei a lábfejen már korán észlelhetők, s az ilyen változások gyors felfedezése segíthet a hosszabb távú következmények megelőzésében.

Az alábbiakban sorra vesszük az időseket érintő leggyakoribb lábfejproblémákat.

Ízületi gyulladások
A lábfej, a boka vagy a nagylábujj területét érintő ízületi gyulladás fájdalmassá teheti a járást. – Európában ez több mint 100 ezer embert érint – mondja Devid Biscontini, az Európai Reumaellenes Szövetség olasz szakembere.

Napjaink idősödő emberei azonban nem akarják a négy fal között élni az életüket az ízületi gyulladás okozta lábfájás miatt. Az 1946–1964 között született népes generáció tagjai egész életükben aktívak voltak, ezért inkább olyan kezeléseket keresnek, amelyekkel megőrizhetik mozgékonyságukat.

A reumatológusok ilyenkor elsőként az NSAID-okat (nem szteroid gyulladáscsökkentőket) és a speciális lábbeliket javasolják. – A konzervatív kezelés alapja az egyénre szabottan készíttetett talpbetét vagy cipő – magyarázza Biscontini, a Perugiai Kórház rehabilitációs részlegének szakorvosa, aki a Perugiai Egyetem reumatológiai tanszékét is vezeti. – Ha ez nem segít, fontolóra kell venni a műtét lehetőségét.

A súlyos ízületi gyulladás elleni újfajta kezelések is segíthetnek abban, hogy a betegek aktívak maradjanak. – Nincs olyan módszer, amely mindenkinél beválik – figyelmeztet dr. Matthew G. Garoufalis chicagói lábfejszakorvos, a Nemzetközi Podiátriai Szövetség szóvivője. – Sokszor injekciókkal sikerül enyhíteni a kellemetlen érzést és javítani a mozgékonyságot. Néha szteroidokat használunk, bár terjedőben van a növekedési faktorok adása is. Ezek mind csökkenthetik a fájdalmat, és segíthetnek a megszokott tevékenységekhez való visszatérésben.

Kádban fürdő nőÖregedés
Egyes, idősek körében szintén gyakori lábproblémákat nem betegségek okoznak, hanem például az elesés. – Ha baj van az egyensúlyozó képességével, akkor talán nem a feje, hanem a lába a bűnös – állítja Garoufalis. – Az Európai Unió országaiban naponta 15 ezer idős ember sérül meg esés miatt. Naponta! A 65 év felettiek körében a sérülések első számú oka az elesés.

A vizsgálatok szerint a tajcsi segíthet megelőzni az eleséseket, mivel javítja az egyensúlyt és a járást, erősíti az izmokat. A kaliforniai Gabriel Constans tíz évvel ezelőtt, hatvanéves korában kezdett labilisabban mozogni. Az ok részben egy lábfejprobléma volt, amelynek hátterében idegrendszeri betegség állt. Öt és fél éve kezdett tajcsizni, hogy fejlessze az egyensúlyérzékét, és még ma is minden reggel végzi a gyakorlatokat.

– Nem minden esetben segített teljesen kiküszöbölni a problémát, viszont sokkal ritkábban veszítem el az egyensúlyomat – mondja Constans. – Azt hiszem, a gyakorlatok nélkül sokkal rosszabb lenne.

Ha speciális párnázott zoknit visel, illetve ha betétet – főleg sarokbetétet – használ, az segíthet az egyensúlyozásban, és csökkentheti a fájdalmat.

A járás a bütykök miatt is fájdalmas lehet. Ez a deformitás gyakoribb az időseknél, különösen a nőknél. Olykor segítenek a speciális cipők, máskor nem kerülhető el a műtét.

– A műtétre a fájdalom miatt van szükség – magyarázza Garoufalis. – Ha a fájdalom korlátozza napi tevékenységei végzésében, akkor valószínűleg itt az ideje a beavatkozásnak. Ma már több mint százféle bütyökműtét lehetséges.

Ám a sebészi beavatkozás nem gyerekjáték. A lábfej utána legalább pár napig, de akár hat hétig is fájhat, a teljes gyógyulás pedig egy évig is eltarthat. A műtétnek megvannak a kockázatai is, például az esetleges idegkárosodás, ráadásul a probléma ki is újulhat. Mielőtt tehát kés alá feküdne, próbálkozzon meg minden más lehetséges módszerrel, beleértve a cipőbetéteket, az injekciókat és a fájdalomcsillapítókat is.

A fájdalommentes lábpanaszok is gyakoribbá válnak az évek múlásával – ilyen például a lábkörömgomba. A szájon át szedhető ellenszerek legutóbbi nemzedéke is már vagy 20 éves. A legújabb kezelések közé tartozik a lézeres beavatkozás. – Erről még csak előzetes adataink vannak – mondja Menz –, de biztonságosnak tűnik. Az alkalmazott lézer kisebb intenzitású, mint más orvosi lézerek.

A 62 éves virginiai Toni Coleman egy pedikűr során szerzett lábkörömgomba-fertőzést. El akarta kerülni a gyógyszerek mellékhatásait, ezért a lézert választotta. (Az erre használt gyógyszerek ritka esetben májkárosodást okozhatnak. Vannak külsőleg alkalmazható helyi hatású szerek is, de azok súlyosabb esetekben már kevésbé hatékonyak, illetve ha a lábköröm megvastagodik, akkor a krém már nem is jut el a gombáig.) Kilenc hónap alatt három kezelésen esett át, és ma már panaszmentes.

Más jellegű lábfájást okozhat a túlsúly, amely megnöveli az ízületekre nehezedő nyomást. A vizsgálatok szerint az elhízott embereknek gyakrabban fáj a lábuk, mint karcsú társaiknak – ez különösen a talp sarokrészén érzett fájdalomra igaz. Újabb kutatási eredmények szerint ilyenkor enyhülést hozhat az akupunktúra.

– Az akupunktúra csak egy a lehetséges kezelések közül – fejtegeti Garoufalis. – A cipőbetétek segíthetnek egyenletesebben eloszlatni a talpon a nyomást. Léteznek injekciós megoldások is, például a kortizolinjekció.

A fájdalom azonban gyakran csak átmenetileg enyhül, mivel az injekció nem segít a súlyproblémán.

Egyes férfiak azt észlelik, hogy az évek múlásával eltűnik a bokájukról a szőr

Keringési zavarok
Vannak férfiak, akik azt tapasztalják, hogy az évek múlásával eltűnik a bokájukról a szőr. Bár ebben közrejátszhatnak a szoros zoknik is, valószínűbb, hogy az ok a nem kielégítő vérkeringés.

– Az új pácienseknél először mindig ellenőrizzük a lábszáron a szőrzetet, mivel abból tudjuk, hogy kell-e több időt fordítanunk az erek vizsgálatára, vagy nem – mondja Garoufalis. – A szőrtelenség éppúgy utalhat gyenge áramlásra a verőerekben, mint a visszerekben.

Ahogy az ember idősödik, romlik a vérkeringése, így kevesebb vér jut a lábfejébe. Ez ellen jót tehet a nyújtás, a gyaloglás, illetve ha üléskor felpolcolja a lábát, vagy ha lábfejmasszázst végez, végeztet.

– A mozgás rendkívül sokat számít – folytatja Garoufalis. – Ha nem maradunk aktívak, a lábszár izmai nem segítenek a visszereknek továbbítani a vért a szívbe.

Gyakori, időskorral járó keringési rendellenesség a perifériás artériás betegség (PAD), avagy verőérszűkület, amely miatt romlik a lábfej vérellátása. Ez lábfekélyeket és elhúzódó sebgyógyulást okoz, különösen, ha diabéteszes neuropátia (zsibbadással járó, cukorbetegség okozta idegkárosodás) is jelen van.

Mivel ez sokszor nem okoz fájdalmat, a beteg nem is észleli, pedig súlyosan el is fertőződhet.

Szerencsére a PAD ma már hatékonyan kezelhető. Vannak, akiknél egyszerűen az életmód megváltoztatása vagy a gyógyszerek szedése segít. Másoknál érsebészeti műtétre vagy a beszűkült érszakaszt tágító beavatkozásra lehet szükség.

A lehetőségek közt nemrég jelent meg az őssejtterápia. – Az erre specializálódott központokban őssejteket juttatnak a lábszár izomzatába – magyarázza dr. Stephen Morbach ér- és cukorbetegség-specialista, a németországi Soestben működő Marien Kórház főorvosa. – Ez ma már az elfogadott utolsó próbálkozás azon betegeknél, akiknél egyébként végtagot kellene amputálni, és akiknél más módszerek, illetve a műtéti megoldás nem alkalmazható.

A lábfej vérellátása rendszeres testmozgással javítható. – Ha sokat mozgunk, megelőzhető e problémák jó része – mondja Garoufalis.

Cukorbetegség
Mintegy 60 millió európai felnőtt szenved cukorbetegségben, ráadásul az érintettek közel fele talán nem is tud róla. Néha éppen a lábfejprobléma az első intő jel. – Csökken a lábfej érzékenysége, bőr- és körömelváltozások jelentkezhetnek – sorolja Garoufalis.

A lábfejen kialakult fekély a cukorbetegség súlyos szövődménye, amely megfelelő orvosi ellátást igényel. A lábfejamputációk mintegy kétharmadára az ilyen fekélyek és egyéb cukorbetegséggel összefüggő problémák miatt kerül sor, így, ha odafigyel a lábára, jó eséllyel meg is mentheti.

– Rendszeresen ellenőrizze a lábfejét, és ügyeljen a higiéniára! Ha nem tudja, mit tegyen, kérjen segítséget. Ha fekélyt, egy héten belül nem gyógyuló sebet észlel, forduljon azonnal orvoshoz, még akkor is, ha egyébként nem fáj – tanácsolja dr. Kristien Van Acker, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Diabéteszszövetség lábfejproblémákkal foglalkozó bizottságának vezetője.

Az orvosok hagyományosan úgy gyógyítják a lábfejfekélyeket, hogy kezelik a fertőzéseket, megszüntetik a véráramlási zavart, majd eltávolítják az elhalt szöveteket, és drén mellett zárják a sebet. Tehermentesítik az érintett területet, ehhez néha speciális lábbelit adnak. Olasz kutatók nemrég fedezték fel, hogy egy bizonyos vegyület beinjekciózása kétszeresére gyorsíthatja a sebgyógyulást.

– A legtöbben túl későn kérnek segítséget – mondja Van Acker. – Ha valaki a sebet nyomásnak teszi ki, akkor a legkorszerűbb új termékek sem segíthetnek. Az amputációk számát ötödére lehetne csökkenteni, ha az érintett betegeket két héten belül szakember kezdené gondozni.

A Pennsylvaniában élő Thomas Matthews 2013-ban éppen medvevadászatra indult, amikor fekélyt vett észre a lábfején. Gyorsan elment egy lábfejspecialistához, de úgy, hogy az autójába már bepakolta a sátrat meg a vadászfelszerelést.

– Az orvos azt kérdezte: Mit szeretne jobban, egy medvét, vagy megmenteni a lábfejét? – emlékezik vissza a 73 éves Matthews. – Szerintem lesz még medveidény, feleltem.

Egy évvel később, miután a műtét és a helyi kezelések sikertelennek bizonyultak, a szakorvos egy új kezelést alkalmazott: magzatburokkal fedte be a fekélyt, majd rendszeresen tisztította a sebet. Matthews lába egy hónap alatt begyógyult, ám néhány héttel később ismét fekély alakult ki a lábfején. Ezt aztán az újabb műtét és a helyi kezelések sikeresen szüntették meg.

– Cipőben járok, nincsenek kötéseim, nincs semmi gond – mondja. – Ismerek valakit, akinek velem egy időben volt ilyen baja: neki már műlába van.
 

Ha ön nem figyel oda a lábfejére, ezt más nem fogja megtenni ön helyett. A lábfej szinte egész nap cipőben, zokniban, harisnyában, az asztal alatt rejtőzik, nincs szem előtt. Ha odafigyel minden változásra, problémára, elszíneződésre, vágásra vagy horzsolásra, és arra, hogy romlik-e az érzőképesség, az hosszú távon csak az előnyére válhat.

– A korai diagnózis és a kezelés megelőzheti vagy legalább késleltetheti a súlyosabb problémák kialakulását – mondja Menz. – Ez különösen az idősebbeknél van így: ha idejében észrevesznek és kezeltetnek egy egyszerű bőrkeményedést, azzal megelőzhető a fekélyesedés, a fertőzés, sőt akár az amputáció is.

Vote it up
258
Tetszett?Szavazzon rá!