Mit árul el a falak színe?

Itt a tavasz, vagyis az otthon megújulásának időszaka. Cikkünkből megtudhatja, mely árnyalatok milyen lelki hatást váltanak ki

A falak és a mennyezet színárnyalatának kiválasztása döntően befolyásolhatja lakása belsőépítészeti megoldásainak sikerét. Íme, néhány színpszichológiai tanács, melyet nem árt, ha szem előtt tart a lakás színeinek megtervezésekor.

Meleg színek A meleg színektől – például a citrom- és narancssárga árnyalatoktól – magasabbnak érezzük a helyiség hőmérsékletét. A legjobb tehát, ha olyan szobákban használja, amelyek északra néznek. Aktivitást serkentő hatásuk miatt kerülje a meleg színeket a pihenésre szolgáló helyiségekben, például a hálószobában.

Élénk színek Az élénk színek, mint például a zöld, kék, citromsárga és narancssárga erősebb árnyalatai felszabadulttá, kitárulkozóvá tesznek. Barátságos, vidám hangulatuk ösztönzi a társalgást, ezért különösen ajánlottak az étkezőben és a konyhában.

Sötét színek A sötét színek, például a vörös, bíborszín, kék és sötétzöld zárkózott, borongós hatást kelthetnek. Ám ha a megfelelő helyen, netán hangsúlyozó elemként alkalmazzuk, nyugalmat és biztonságérzetet közvetítenek.

Hideg színek A hideg színek, mint a jeges kék vagy a zöld nyugtató hatásúak. Különösen jól illenek a hálószobába: segítenek, hogy este nyugodtan térjen aludni, és másnap reggel frissen ébredjen.

Matrózkék Ez a sötétkék árnyalat hallgataggá teszi az embert, ezért ne használja a nappaliban és az étkezésre szolgáló helyiségekben.

Vörös A vörös szín megnöveli a szoba energiaszintjét, de érzékenyebbé és ellenségessé tehet – nem jó választás tehát a gyerekszobába. Ne alkalmazza alapszínként, inkább csak hangsúlyozzon vele.

Szürke Az étkezőben és a konyhában kerülje a szürke színt – hacsak nem szeretné valamivel csökkenteni az étvágyát.

Íme, pár további lakberendezési trükk. Netán hezitál, hogy festék legyen vagy tapéta? Segítünk a döntésben!

Vote it up
385
Tetszett?Szavazzon rá!