Mit árul el a keze az egészségéről?

Talán nem is gondolná, de kiolvashat belőle dolgokat a térde, az agya, a bőre és a szíve egészségéről is

Ujjak hossza: ízületi gyulladás kockázata
Egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknek a gyűrűsujjuk hosszabb a mutatóujjuknál – ez egyébként a férfiakra jellemző –, kétszer nagyobb a térdízület artrózisának a kockázata. Mindkettőben az alacsony ösztrogénszint játszhat szerepet. Nemtől függetlenül kapcsolatot találtak továbbá e vonás és a jobb sportteljesítmény, illetve a szóbeli agresszivitásra való hajlam között is. A férfiaknál összefüggés mutatható ki a jelentősen hosszabb gyűrűsujj (ami a magzati korban, a terhesség második harmadában bekövetkező magasabb tesztoszteronszint következménye) és a többszörös apaság, illetve a nőkkel való jobb kapcsolat között. Ezeknek a férfiaknak viszont a prosztatarákra is nagyobb esélyük van.

Kézremegés: Parkinson-kór
A kézremegésnek gyakran egyszerű oka van, például a túl sok koffein vagy (például asztma, illetve depresszió elleni) gyógyszer mellékhatása. Ám ha a jelenség többször ismétlődik, tanácsos orvoshoz fordulni. A csak az egyik kezet érintő remegés lehet a Parkinson-kór első tünete, de jelezhet ismeretlen eredetű, úgynevezett esszenciális tremort is (ez a rendellenesség is remegést okoz, de speciális gyógyszerekkel jól kezelhető).

Körömszín: vesebetegség
Indiai kutatók 100 idült vesebeteget vizsgáltak meg, s 36 százalékuknál a kéz körmeinek a töve fehér, a vége barna volt. Ezt a rendellenességet bizonyos hormonok nagyobb vérszintje és krónikus vérszegénység okozhatja – mindkettő jellemző a krónikus vesebetegségre. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a körmein ilyet tapasztal, vagy ha sötét, függőleges csík jelenik meg a körme alatt (ez egy melanómafajta is lehet). Ismerjen meg további jeleket a körmein!

Erős marok: egészséges szív
A gyenge markolás a szívroham és a szélütés nagyobb kockázatát, illetve ezek esetén a túlélés kisebb esélyét jelzi, állapítja meg a Lancet cikke, amely 17 országból közel 140 ezer beteg adatait dolgozta fel. A markolás erőssége nagyobb pontossággal jelezte előre a halálozást, mint a vérnyomás. A kutatók szerint a markolás ereje az általános izomerőről és edzettségről ad képet, ezért egész testre kiterjedő erősítést és aerob (fokozott oxigénfogyasztással járó) gyakorlatokat javasolnak a szívbetegség kockázatának csökkentésére.

Izzadó tenyér: hiperhidrózis
A túl nyirkos tenyér a menopauza vagy pajzsmirigybetegség tünete lehet, de olykor hiperhidrózis okozza (ilyenkor a verejtékmirigyek rendellenesen sok verejtéket termelnek). Ez általában csak egy vagy két testrészt, például a hónalj, a tenyér vagy a talp területét érinti. Az orvos izzadásgátló készítményt rendelhet a verejtéktermelés csökkentésére.

Ujjlenyomat: vérnyomás
Brit kutatók 139 személy ujjlenyomatait elemezve megállapították: akiknek egy vagy több ujján van örvénymintázat, azoknak nagyobb esélyük van a magas vérnyomásra, mint akiknek csak hurok- és ívmintázatok vannak az ujjbegyein. Az örvénymintázatok arra utalnak, hogy az illető magzatkorában olyan hatásoknak volt kitéve, amelyek befolyásolták a vérnyomása alakulását is.

Vote it up
225
Tetszett?Szavazzon rá!