Mit árul el a nyelve az egészségi állapotáról?

Eperpiros? Fehér foltok? Ráncok? Ismerje meg a nyelvet érintő főbb betegségeket

Eperpiros nyelv
Mit jelenthet? Vitaminhiányt. A fényes, élénkvörös nyelv arra utalhat, hogy a szervezetben nincs elég vas vagy B12 vitamin. – Ilyenkor az ízlelőbimbók szerkezete megváltozik – állítja Naomi Ramer, a Mount Sina-i kórház szájsebésze. – Ha ezekben a vitaminokban vagy ásványi anyagokban hiányt szenved, akkor az ízlelőbimbók száma lecsökken, amitől a nyelv felszíne nagyon simának tűnik.

Súlyos esetekben ez a lecsupaszodás fájdalommal járhat, különösen forró folyadék vagy fűszeres étel fogyasztása esetén. A vegetáriánusoknál különösen nagy a B12-vitaminhiány kockázata, mert ez a vitamin húsokban található. – Ha észreveszi, hogy az egész nyelve eperpiros színű, a felszíne sima és ön vegetáriánus, akkor kérjen tanácsot orvosától; vizsgáltassa ki magát és szükség esetén szedjen táplálékkiegészítőket – javasolja Dale Amanda Tylor orvos, közegészségügyi szakértő, a Washington Városi Orvosi Alapítvány munkatársa. Bizonyos vitaminhiányok gyakoribbak időskorban, illetve az emésztőrendszert érintő autoimmun betegségek esetén.

Barna vagy fekete bolyhok a nyelven
Mit jelenthet? Nem tökéletes a szájhigiénia. A sötét bolyhokkal borított nyelv (melyet valójában „fekete” és „szőrös” nyelvnek is neveznek) visszataszítónak tűnik, de az orvosok egybehangzó véleménye szerint nem jelez komoly betegséget. – A nyelvünk tele van ízlelőbimbóval. Ezek apró kis dudorok a nyelv felületén, és egész életünkben folyamatosan cserélődnek – magyarázza Ada Cooper New York-i szájsebész, az Amerikai Fogorvosok Egyesületének szóvivője.

Az ízlelőbimbók normális esetben rágás és ivás közben elhasználódnak. Ha nem kopnak el, akkor túlságosan nagyra nőhetnek, miáltal nagyobb valószínűséggel telepedhetnek meg rajtuk a baktériumok, vagy színeződhetnek el az ételektől. Ez rossz lehelettel, kellemetlen szájszaggal és az ízérzékelés vesztésével járhat. – Ezt a tünetet (a fekete és szőrös nyelvet) a dohányzás, a kávé és fekete tea ivása, illetve a nem megfelelő szájhigiénia okozhatja – véli Jack Der-Sarkissian dél-kaliforniai családorvos. – Az ok megszüntetése, például a dohányzásról való leszokás és a nyelv fogkefével vagy nyelvtisztító lemezzel való megtisztítása megszüntetheti a problémát.

Túrófehér felület
Mit jelenthet? Szájpenészt. Ez a szájüreg élesztőgombás (szaknyelven Candida okozta) fertőzése. A nyelv számos, természetesen előforduló baktériumnak és gombának is otthont ad. Amikor ön antibiotikumot szed, a baktériumok pusztulnak, míg a gombák, amelyekre nem hat az antibiotikum, elszaporodnak és átveszik a baktériumok helyét – magyarázza doktor Tylor. A szájpenész, amely ízérzési zavarokat okozhat és fájdalommal is járhat, gyakoribb gyengébb immunredszer esetén is. Ezért a szájpenész gyakoribb kisgyermekeknél, és időseknél, illetve autoimmun betegségben szenvedőknél, a nem megfelelően kezelt cukorbetegeknél, valamint azoknál, akik kemoterápiát kapnak. Ha azt gyanítja, hogy szájpenésze van, forduljon orvosához! Az orvos ugyanis nemcsak a szájpenészt, hanem annak az okát is kezeli.

Ráncok
Mit jelenthet? Öregedés. Igen, még a nyelv állapota is árulkodik az életkor előrehaladásáról! A repedések és hasadékok a nyelven többnyire ártalmatlanok, de ha befertőződnek, problémákhoz vezethetnek – Ritkán gombafertőzés lép fel a mélyedésekben – állítja doktor Ramer. Nyilalló fájdalmat lehet érezni ilyenkor, kellemetlen szájszagot, olykor pedig égető érzést is. Ezt a fertőzést gyakran helyi gombaölő gyógyszerrel kezelik. A műfogsor vagy az implantátum szintén okozhat bemélyedéseket a nyelven. – Győződjön meg róla, hogy a fogpótlás jól illeszkedik, igyon sok vizet, és ügyeljen a megfelelő szájhigiéniára, például a nyelve rendszeres tisztításával – javasolja doktor Der-Sarkissian.

Apró fehér foltok
Mit jelenthet? Valami irritálja a száját. A fájdalommentes fehér foltokat (leukoplákia) a sejtek túlzott növekedése, helyi burjánzása okozza. Leginkább a dohányzáshoz kötődnek ezek az elváltozások. Rákmegelőző állapotnak tartják, mivel 5-17 százalék eséllyel fejlődnek rosszindulatú daganattá. – Ha ön dohányos, és ezeket a tüneteket észleli, mindenképpen forduljon orvoshoz. A leukoplákiát gyakran a fogász fedezi fel, ezért fontos, hogy rendszeresen menjen fogászhoz – még akkor is, ha semmi baj nincs a fogával – tanácsolja Tylor doktor. A legtöbb esetben a dohányzás elhagyásával a leukoplákia visszafejlődhet. Ön nem dohányzik, és mégis felfedezi ezeket a tüneteket? – A fehér foltok annak következtében is kialakulhatnak, hogy egy sérült vagy sajátos módon kopott fog folyamatosan a nyelvhez dörzsölődik – teszi hozzá doktor Cooper. – Ha azonban a tünetek fennállnak 1-2 hét múlva is, akkor létfontosságú, hogy konzultáljon a fogorvosával, aki biopsziát (szövettani mintavételt) javasolhat.

Makacs, hosszan tartó vörös elváltozások
Mit jelenthet? Akár szájrákra is utalhat. Nem szabad összekeverni a fekéllyel, amely két héten belül elmúlik. Ezek a vörös színű, tartósan fennálló elváltozások vagy foltok nagyon komoly betegségre utalnak. Azonnal vizsgáltassa meg az érintett területet! – javasolják az orvosok.

– A nyelv- illetve szájrák tekintetében a legtöbbször idősebb, beteg, vagy egészségtelenül élő emberek veszélyeztettek – mondja doktor Tylor. – Ettől függetlenül fiatal és egészséges életmódon élőknél is megjelenhet. Volt már példa arra, hogy 17 éves lánynak volt szájrákja. Habár a fő kockázati tényező a dohányzás, a szájrákot a HPV vírusfertőzés is előidézheti.

Égő érzés
Mit jelenthet? Ön menopauza után van, vagy nem a megfelelő fogkrémet használja. Ha a nyelvében szúró, égő érzést tapasztal, mintha éppen leforrázta volna – de ránézésre tökéletesen normálisnak tűnik – akkor nagy eséllyel a hormonális változásokat okolhatja érte. Habár a nyelv égő érzése bárkinél megjelenhet (akár a népesség 15 százalékát is érintheti), a nők hétszer nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg, mint a férfiak. Nem teljesen tisztázott, hogy mi az oka; az állapot egyeseknél magától elmúlik, míg másoknál fennmarad.

Vannak, akiknél a nyelv égő fájdalmát egy bizonyos fogkrém váltja ki. A nátrium-lauril-szulfát (SLS) nevű összetevő, amely elősegíti a fogkrém habzását, szúró érzést okozhat, méghozzá olykor igen váratlanul. – Elképzelhető, hogy valaki egész életében ugyanazt a fogkrémet használta, és egyszer csak, minden különösebb ok nélkül, a szája elkezd fájni – magyarázza doktor Tylor. – Az SLS-mentes fokrémre való áttérés valamelyest csökkentheti az irritációt. Az orvos rendelhet gyógyhatású készítményeket, így antibiotikus szájvizet vagy fájdalomcsillapítót.

Hegyek és völgyek
Mit jelenthet? Semmit a világon. Egy teljesen normális, átlagos állapotról van szó, a „geografikus vagy térképnyelv” kifejezés olyan nyelvre utal, amely egyenetlen terepre, dimbes-dombos tájra emlékeztet. A térképnyelv tipikusan veszélytelen elváltozás, és a népesség 1-14 százalékát érinti. Az ok nem pontosan ismert, de talán az ízlelőbimbókhoz kötődik. – Az ízlelőbimbók olykor véletlenszerűen zsugorodnak, eltűnnek – állítja doktor Tylor. Vannak közöttük olyanok, amelyek regenerálódnak, tehát bizonyos részük megmarad, míg a többi eltűnik. A térképnyelv normális esetben nem igényel kezelést vagy rendszeres ellenőrzést, ha azonban fájni kezd, akkor az orvos felírhat gyulladáscsökkentő kenőcsöt vagy antihisztamin tartalmú szájvizet.

Fájdalmas sebek
Mit jelenthet? Ön valószínűleg stresszes állapotban van. Sok embernek volt már kellemetlen tapasztalata fekélyes sebekkel, illetve a fehéres színezetű aftával. Ezek kitüremkedő, fájdalmas területek, amelyek a nyelven vagy a szájüreg belső falán jelennek meg. Az első öt napban a legfájdalmasabbak, azután visszahúzódnak, és két héten belül eltűnnek. – Pontosan nem tudjuk, miért jelennek meg ezek a sebek, de valószínűleg vírusfertőzés áll a háttérben – magyarázza doktor Tylor. – Azok, akik kimerültek és stresszesek, nagyobb eséllyel kapják el. Jó hír a párjának: nem fertőzőek. Csak győződjön meg róla, hogy nem herpeszről van szó. Utóbbi az aftával ellentétben különösen fertőző. Igaz, ez jellegzetesen az ajkat érinti.

Vote it up
251
Tetszett?Szavazzon rá!