Mit árul el a születés hava az egészségi állapotról?

Noha a csillagok állása nem számít, sorsunkat mégis befolyásolja a csillagjegyünk

Születése pillanata új kutatások szerint kihathat későbbi egészségére is. De ne feledje, a születési évszak nem döntő jellegű: az örökletes és környezeti tényezők szerepe sokkal meghatározóbb.

Őszi születésnapok
Jobb edzettség 
Az International Journal of Sports Medicine folyóiratban megjelent cikk szerint a novemberben született iskolás fiúk átlagosan tíz százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak a légző- és keringési rendszer edzettségét, a marok szorítóerejét és az alsótest erejét mérő vizsgálatokban, mint áprilisi társaik. Az északi féltekén az őszi babák édesanyjai nyáron voltak várandósak, amikor nagyobb a D-vitamin-szintjük – a D-vitamin pedig hatással van a magzati fejlődésre.

Ételallergiák Az ősziek 30–90 százalékkal esélyesebbek az ételallergiára, mint a más évszakokban születettek, mutatták ki a Johns Hopkins Egyetem kutatói. A feltételezett ok: az őszi babák bőrében életük első hónapjaiban kevesebb a D-vitamin. Ha emellett a bőr védő funkciója romlik (pl. bőrgyulladás miatt), az allergének könnyebben átjutnak a bőrön és nagyobb valószínűséggel alakul ki allergia.

Téli születésnapok
Balkezesség
A télen született férfiaknál nagyobb a balkezesség valószínűsége, mint az év más időszakaiban világra jötteknél, állítják osztrák és német kutatók. A méhen belüli magas tesztoszteronszint növelheti a balkezesség esélyét – és a nyári időszak hosszabb nappalai során viszonylag magasabb a szervezetben a tesztoszteronszint. Ez egybeesik a magzati fejlődés azon kulcsfontosságú szakaszával, amikor kialakul a jobb-, illetve balkezesség.

Koraszülés A májusban fogant (februárra várt) babák esetében 10 százalékkal nagyobb a koraszülöttség kockázata a máskor fogantakhoz képest, állapította meg egy 2013-as vizsgálat. Az ok talán az, hogy ezek az anyák nagyobb eséllyel lesznek influenzásak az utolsó trimeszterben. Aki gyermeket vár, annak évszaktól függetlenül mindenképpen tanácsos beoltatnia magát influenza ellen.

Tavaszi születésnapok
Melanóma
A tavaszi születésűek esetében 21 százalékkal nagyobb a későbbi melanóma kockázata, mint az őszieknél, áll az International Journal of Epidemiology 2014-es cikkében. Az élet első hónapjaiban az UV-fénnyel való érintkezés hatással lehet a felnőttkori melanóma kialakulására. Mindazonáltal a megfelelő védekezés – fényvédő szerek használata egész évben, napszemüveg és kalap viselése, napozás kerülése – nagyon sokat számíthat bármilyen típusú bőrrák megelőzésében.

Korábbi menopauza Egy közel 3000, a menopauzán már túl levő nőn végzett vizsgálat szerint a tavasszal születetteknek nagyobb esélyük van a változás korába lépni 49 éves koruk előtt; az ősszel születetteknél ez várhatóan csak 15 hónappal később történik meg. Az őszi lányok talán több petesejttel születnek.

Nyári születésnapok
Rövidlátás
A nyári babák hajlamosabbak a rövidlátásra, állapította meg az Ophthalmology egyik tanulmánya. Ennek talán a babákat közvetlenül a születésük előtt és után érő fény mennyisége lehet az oka. Az állatkísérletek ugyanis azt mutatják, hogy ez hatással lehet a szem fejlődésére.

Hangulatingadozások A nyári hónapokban születettek között nagyobb a „ciklotermiás temperamentum”, azaz a mély szomorúság és a vidámság közötti gyors ingadozások előfordulása. A fény és a hőmérséklet hatással lehet a mentális egészséget szabályozó agyi vegyületek szintjére a baba agyának gyors ütemű fejlődése közben.

Vote it up
198
Tetszett?Szavazzon rá!