Mit örököl a királyi utód?

Ünnepel a birodalom: Vilmos és Katalin immár igazi családdá vált. Vajon mi vár egy azonnal herceggé lett gyermekre?

Kapcsolódó cikkek

A brit királyi család hamarosan tagjai között üdvözölheti Vilmos herceg és Katalin hercegné Middleton gyermekét – és bár napjainkban már nem jár annyi kivételes előnnyel a királyi famíliába születni, mint évszázadokkal ezelőtt, az új jövevény mégsem pusztán egy címet örököl. Lássuk, mi jár neki még!

A lancasteri hercegség
Bár a királyi családnak ténylegesen nincsenek koronabirtokai, a különféle földekből, birtokokból és vagyonokból álló lancasteri hercegséget a mindenkori uralkodó mint lancasteri herceg vagy hercegnő számára tartják fenn. 1300-as években történt alapítása óta a hercegség mindig az uralkodó örököseire száll. Területe körülbelül 18615 hektár, melybe városi területek, történelmi nevezetességű épületek és farmok is tartoznak Anglia különböző részein. Értékét 348 millió fontra becsülik. A birtok évente körülbelül 13 millió font bevételt termel, melyet a királyi család tagjai között osztanak szét mindennapos költségeik fedezésére.

Adómentesség
Egy 1993-as, John Major miniszterelnök és a királynő közt létrejött megállapodás alapján az uralkodó mentesül a nagy vagyonok után szokásosan járó 40 százalék örökösödési adó megfizetése alól.

Elsőrangú szállás
Vilmos és Katalin gyermekét megilleti majd a királyi paloták használata is: ezek közé tartozik a Buckingham palota, a Clarence House, a Hampton Court Mews and Paddocks, a Kensington palota, a Marlborough House Mews, a St. James’s palota és a Windsor kastély.

Tengeri élővilág
Egy 1324-es, II. Edward király uralkodása alatt hozott rendelet értelmében a birodalom tengereiben úszkáló összes bálna, tokhal és delfin az uralkodó birtokát képezi. Ezek a tengeri élőlények „királyi halaknak” minősülnek, és ha bárhol a monarchia területén a parttól három mérföldnyi távolságon belül kifogják őket, a Korona igényt tarthat rájuk.

Csodaszép ékszerek
Évszázadokon át felhalmozott értékes ékszerek és dísztárgyak alkotják a királyi ékszerek gyűjteményét. Az ékszereket a beefeatereknek nevezett koronaőrök őrzik a londoni Towerben, mely a 14. század óta ad helyet a királyi értéktárgyaknak. A kincsek közé tartoznak például a koronázási jelvények, azaz a volt és jelenlegi uralkodók koronái, címerei, kardjai, gyűrűi és palástjai. Ezeket az angol koronázási szertartásokon máig is használják. Figyelemreméltó darab például az uralkodói jogar, mely egy hibátlan, 530 karátos gyémántot, a Cullinan I-et, más néven az Afrika Nagy Csillagát foglalja magában, valamint Erzsébet királyné 1937-es koronája, benne a 106 karátos Koh-i-Noor (Fényhegy) gyémánttal.

Vote it up
238
Tetszett?Szavazzon rá!