Mit gyógyít a cayenne-i bors?

Főként a csípősségéről ismert, de többek közt enyhítheti az ízületi panaszokat és fokozza a vérkeringést

Igazából megtévesztő a neve, hiszen a cayenne-i bors (vagy cayenne-bors) valójában nem is bors, hanem többféle paprika durva őrleménye. Mivel a mi közönséges paprikánknál csípősebb, ezért óvatosan bánjon vele! Remek fűszer, istenien feldobja egyebek közt a szószokat, mártásokat, a pörköltet, a sült húst és a halat is. Itt találja a cayenne-i borssal készült ételek receptjét. Ráadásul legalább hat okból kifolyólag gyógyszernek is tekinthető.

Enyhíti az ízületi és izomfájdalmakat
A kapszaicin, amely a cayenne-i bors csípős ízéért felelős, számos vény nélkül kapható ízületi- és izomfájdalomra adott készítmény hatóanyaga. A fájdalomérzetet úgy iktatja ki, hogy kimeríti az idegsejtekben a P-anyag készleteket; erre a vegyületre van szükség ahhoz, hogy a fájdalominger a receptorokból az agyba jusson. Keverjen össze néhány csipet cayenne-i borsot néhány kanál olívaolajjal! Vigye föl naponta többször a bőrre a fájó ízületeknél! Ügyeljen arra, hogy ne legyen sérülés a bőrén. Az első kezelések során enyhén égő érzést fog okozni, egy héten belül azonban ez elmúlik. Külsőleg alkalmazza, és ügyeljen arra, hogy ne jusson a szájába, a szemébe, nyálkahártyára! Íme, pár további tipp ízületi fájdalom ellen!

Fokozza szervezete kalóriaégető képességét
A Purdue Egyetemen 25 normál súlyú felnőtt hat héten át tartó vizsgálata alapján két kutató úgy találta, hogy a cayenne-i bors megemelte a kísérleti alanyok testhőmérsékletét, és az általuk nyugalomban elégetett kalória mennyiségét. Csupán fél kávéskanálnyi az étkezés során elfogyasztott cayenne-i bors már enyhíti az éhségérzetet és fokozza az energiafelhasználást. Érdekes módon a vizsgálatban részt vevők közül azoknál volt a legerősebb a hatás, akik nem szerették, vagy nem használták korábban rendszeresen ezt a fűszert: lecsökkent az étvágyuk, és kevésbé sóvárogtak a sós, zsíros, illetve édes ételek után.

Felszabadítja az eldugult légutakat
A kapszaicin kiváló légúttisztító hatással rendelkezik. Lazítja a nyákot az orrjáratokban, és megnyitja a légutakat. Szórja meg vele az ételt (a húsleves isteni vele)! És tartsa készenlétben zsebkendőjét!

Csökkenti a vércukorszintet
Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent vizsgálat szerint azok a cukorbetegeknek, akik csípős paprikával alaposan megszórt ételt ettek, kevesebb inzulinra volt szükségük a vércukorszint normalizálásához. Ez arra utal, hogy a fűszernek jótékony hatásai lehetnek a cukorbetegekre.

Enyhíti a pikkelysömör tüneteit
Egy pikkelysömörös betegeken végzett kettős vak vizsgálat eredményei Journal of the American Academy of Dermatology nevű szaklapban jelentek meg. Ezek szerint a kapszaicin érintett bőrterületeken való alkalmazása esetén a betegeknél jelentősen enyhítette a viszketést, és a pikkelysömör más tüneteit is.

Fokozza a vérkeringést
Mivel a cayenne-i bors serkenti a véráramlást, ezért más táplálékkiegészítőkkel való kombinálása is előnyös lehet, különösen ha önnek keringési problémái vannak. Egy amerikai felmérés ugyanakkor arra mutat rá, hogy a kapszaicin vérnyomáscsökkentő hatású.

Vote it up
257
Tetszett?Szavazzon rá!