Mit jelent a farokcsóválás?

Vajon mire gondolhat éppen a kutyája? Választ kaphat, ha megtanulja, mit jelentenek az egyes farokmozdulatok

Kedvence az egész testével kommunikál: amikor ön hazaér a munkából, kutyája valószínűleg a lábujjaitól a feje búbjáig izeg-mozog, a szeme csillog, füleit hegyezi és rövid, magas ugatásokkal ad hangot örömének. Ha valamilyen rejtélyes okból ezeket az egyébként elég harsány jeleket nem is veszi észre, még úgy is mindent megtudhat kiskutyája pillanatnyi hangulatáról, ha a farokmozgására viszont odafigyel.

Izgatott csóválás Olyan ez, mint amikor gyermeke önfeledten ugrál. A kutya farka megállás nélkül csapkod előre-hátra, az egész teste egy nagy pezsgés – így mutatja ki a boldogságot és az szórakozást.

Óvatos csóválás Ha a kutya bizonytalankodik, farkát a talajjal párhuzamosan fogja mozgatni előre-hátra, de fontos, hogy ilyenkor csak lassan. Továbbá, fejét általában kicsit le is ereszti.

Védekező csóválás Óvakodjon a feszülten figyelő kutyától, amelyiknek a farka égnek áll – ez a testtartás a támadásra kész őrzőkutyára jellemző.

Domináns csóválás Az alfahím is farokmozgással jelzi, hogy ő nála van az irányító szerep: farkát az égnek emeli, majd gyors mozdulatokkal csóválja előre-hátra.

Aláredelt csóválás Az alfahímmel szemben meghunyászkodó kutya leereszti farkát és nem is nagyon mozgatja – akár még lábai közé is rejtheti, hogy jelezze, megadja magát.

A kutya igenis tud beszélni! Minden kutyának legalább tucatnyi féle farokcsóválás van a tarsolyában, és mind azt a célt szolgálja, hogy azokkal kommunikáljon. Nincs más hátra, mint megfigyelni ezeket a mozdulatokat és megpróbálni megérteni! Nagyon fontos, hogy vizsgálja és értelmezze a farokcsóválásokat: a kifejezési mód fajonként, de akár egyedenként is változhat. Szánjon rá időt, hogy megfigyelje, kutyája hogyan reagál bizonyos szituációkra, így megtanulhatja az ábécéjét – sok múlhat rajta, ha esetleg valami baj van.
 

Szeretne többet megtudni kutyája lelkivilágáról? Például mi a teendő, ha féltékeny a kutyája? Vagy ha nem engedelmeskedik a vezényszavakra? Netán állandóan fel szeretne menni az ágyra?

Vote it up
308
Tetszett?Szavazzon rá!