Mit kell tudni az inzulinról?

Hat tény, amelyet minden cukorbetegnek ismernie kell, bármikor kezdett is inzulinkészítményt használni

Kapcsolódó cikkek

Az inzulin a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely segít a szervezet sejtjeinek a glükóz felvételében, így a vércukorszint szabályozásában. A 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete egyáltalán nem termel inzulint, ezért inzulininjekcióra szorulnak. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem termel a sejtek igényeinek megfelelő mennyiségű inzulint. A betegség kezelésében kulcsszerep jut idővel az inzulinnak.

Ha most kezd inzulinkezelést kapni, talán még keveset tud erről a gyógyszerről. És akkor sem biztos, hogy mindent tud róla, ha már évek óta adja magának a szert.

Az inzulin nem az utolsó esély
Amikor inzulinterápiát kezd valaki, gyakran amiatt aggódik, hogy nem sikerült a betegséget kordában tartania, vagy azt hiszi, hogy az egészségi állapota rohamosan romlik. Az igaz, hogy idővel a 2-es típusú cukorbetegség súlyosbodhat. Az évek múltával a szervezetnek egyre több inzulinra van szüksége, amit egyre nehezebben állít elő. De az nem jelenti azt, hogy az inzulinkezelés a vég kezdete. – Az inzulin csak egy eszköz a sok közül – állítja Rob Roscoe klinikai gyógyszerész, cukorbetegek képesített oktatója. – Sokan azt hiszik, az inzulin az utolsó szalmaszál, pedig előfordul, hogy csak kezdetben használjuk.

Az inzulin beadása nem fájdalmas
A cukorbetegség szájon át szedhető gyógyszereivel ellentétben az inzulint injekcióval kell beadni. Sokan vonakodnak az inzulintól, mert félnek a szúrástól. Pedig az inzulin beadása nem okvetlenül jár fájdalommal. Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek is megtanulják beadni maguknak. A mai inzulintollakhoz már olyan vékony tűket használnak, amelyek használata gyakorlatilag fájdalommentes. (Bizonyos inzulinfajtákat tű nélküli adagolóval juttatnak a bőr alá.) Új betegek oktatásakor, meséli Roscoe, mindig örömmel látja „a megkönnyebbülést az arcukon, miután rájönnek, hogy az inzulin beadása nem fáj és könnyen megtanulható”.

Az inzulin használata nem kényelmetlen
A korábbi készülékekhez képest a mai, könnyen hordozható adagolókat egyszerűbb használni. Sokan toll alakú adagolót használnak, amelyhez előretöltött inzulinpatronokat lehet kapni. Másik praktikus megoldás az inzulinpumpa alkalmazása, amelyet be lehet programozni, milyen időközönként adagolja automatikusan az inzulint. Ha pedig nagyobb adagra van szükség, elég beállítani a mennyiséget és megnyomni egy gombot.

Az inzulin előállítása sokat fejlődött
Amikor a múlt század húszas éveiben elkezdték az inzulinkezeléseket, sertések és szarvasmarhák hasnyálmirigy-sejtjeiből állították elő az inzulint. Egészen a nyolcvanas évekig háziállatokat használtak erre a célra. Ma már egészen másfajta inzulinnal kezelik a cukorbetegeket. A legtöbb inzulint úgy készítik, hogy baktériumokba ültetnek be emberi inzulingéneket és ezekkel termeltetik a hormont. – Az új inzulinkészítmények hatása kiszámíthatóbb és jobban megközelíti a természetes folyamatokat – mondja Roscoe.

Nem minden inzulin egyforma
A molekuláris technológiának köszönhetően ma már olyan inzulinokat tudnak előállítani, amelyek hatása nagymértékben hasonlít az emberi inzulinéhoz. Ezeket inzulinanalógoknak hívják. Az egyes fajták különböznek abban, hogy mikor kezdik kifejteni a hatásukat, mennyi ideig hatnak és mikor érik el a legnagyobb hatást. Így alkalmasak a betegek életkorához, egészségi állapotához vagy eltérő életmódjához alkalmazkodó kezelésre. Orvosával kiválaszthatja az önnek megfelelő inzulint.

Az inzulin odafigyelést igényel
Az inzulinra oda kell figyelni. Felbontatlanul is hűtőszekrényben kell tartani, de nem szabad lefagyasztani. Kinyitás után 28 napnál tovább nem szabad tárolni (olvassa el a betegtájékoztatót). Soha ne használja, ha már lejárt a szavatossági ideje. Nézzen utána, hogy az ön által használt inzulinnak milyen külsejűnek kell lennie (egyes fajták áttetszőek, mások nem), és mindig ellenőrizze szemmel, mielőtt beadja magának.
 

Az inzulin nem gyógyítja meg a cukorbetegséget, de nagyon hatékonyan javítja az életminőséget. Arra számít, hogy megváltozik az élete, ha inzulinos kezelésbe kezd? Megváltozik, bizony, mégpedig előnyére. Roscoe gyakran hallja ezt pácienseitől, miután inzulint kezdenek használni. – Azt mondják, nem hitték volna, hogy megint ennyire jól érezhetik magukat, és hogy már rég el kellett volna kezdeniük a kezelést.

Vote it up
182
Tetszett?Szavazzon rá!