Mit mondjon beteg barátjának?

Egy ízületi gyulladásban szenvedő beteg megosztja velünk, mely megjegyzések hozzák ki a sodrából

Kapcsolódó cikkek

Mindenki segíteni akar beteg szeretteinek, hogy enyhítse fájdalmukat és reményt keltsen bennük. Ám az üdvözlés és az együttérzés némely megszokott kifejezése ellentétes hatást ér el. Az alábbiakban néhány kerülendő, illetve ajánlott mondatot sorolunk fel arra az esetre, ha beteg ismerősével beszél.

Ezt ne mondja!
„Jól nézel ki”
Bár ezt bóknak szánja, a beteg úgy érezheti, ön lekicsinyli fájdalmát, mintha ezt mondaná: „Ahogy elnézlek, nem is lehet olyan komoly a bajod.”

„Legalább kipihenheted a munka fáradalmait.”
A fizikai munkaképtelenség súlyos depressziót okozhat. Az elhúzódó betegég magas orvosi költségekkel jár, és anyagi nehézségekhez vezethet. A betegállományban lévőknek különben sincs annyi szabad idejük, mint azt sokan gondolják: az orvosi vizsgálatok, az adminisztráció rengeteg idejét elrabolja az amúgy is fájdalmaktól gyötört betegnek.

„A betegségeket a stressz okozza. Lazítsál, és rendbe jössz.”
A stressz súlyosbíthatja a betegséget, de csak ritkán tekintik a kór egyedüli okának. Az egészségi állapot romlásához inkább az öröklött hajlam és a környezet együttesen vezet. Az ilyen megjegyzések csak fokozhatják a stresszt.

Ezt mondja!
„Nem tudom, ilyenkor mit kell mondani, de próbálok segíteni.”
Nem önnek kell meggyógyítani a beteget. Hasznosabb, ha ilyesmit mond: „Nem tudhatom, miken mész keresztül, de csak szólj, ha friss levegőre vágysz.”

 „Rengeteg papírzsepit hoztam arra az esetre, ha kisírnád magad.”
A gyógyszerek mellékhatása, illetve az egészségi és anyagi helyzet okozta stressz gyakran megríkatja a betegeket. Ilyenkor soha ne mondja azt, „Ne sírjál!”, hanem egyszerűen csak legyen ott, amikor ismerőse szabad folyást enged könnyeinek.

 „Vásárolni megyek. Hozzak neked valamit?”
Tudassa jó előre barátjával, ha vásárolni készül, hogy legyen ideje listát írni. Sokat segíthet, ha a súlyosabb tételeket megveszi neki és haza is hozza.

Vote it up
291
Tetszett?Szavazzon rá!