Mit tegyek szemszárazság ellen?

Mintha homok ment volna a szemébe? Vigyázat, akár szúró, égető fájdalom, sőt átmeneti látásromlás is lehet belőle!

Kapcsolódó cikkek

A könny nedvesíti, tisztítja, óvja és táplálja a szem elülső felszínét. Túlnyomórészt vízből áll, de fehérjéket, zsírokat és cukrot is tartalmaz. A szemszárazságot a könnytermelés csökkenése okozza. Többféle dolog kiválthatja: stresszhatás (például klimatizált levegő; a szem tartós megerőltetése többek között számítógépes munkával; kontaktlencse), a nap vagy a szél szárító hatása, gyógyszerszedés. Az öregedés velejárója is lehet. A tünetek ellen tegye az alábbiakat!

Napszemüveg
Nemcsak a naptól, hanem a széltől, valamint a levegőben szálló porszemcséktől és pollentől is óvja a szemet, melynek szárazságát mindegyik tényező nagyon könnyen előidézheti.

Halolaj és lenolaj
Számos nagyszabású vizsgálat eredménye igazolja, hogy azok körében, akik bőségesen visznek be a szervezetbe omega–3 zsírsavat, alig fordul elő szemszárazság. E jótékony hatású zsírsav elsődleges forrása a hal- és lenmagolaj. Az előbbiből a szemészek többsége napi 2-3 g bevitelét javasolja, az utóbbiból 1000 mg-ot, mindkettőt kapszulák formájában. Hogy ez napi hány kapszulát jelent, az a gyártmány olajtartalmától függ, ami változó – ellenőrizze az összetételt a készítmény dobozán.

Meleg szemborogatás
Ha a szemszárazság csak időnkénti tünet, áztasson egy puha flanelt meleg vízbe, csavarja ki, majd tegye a becsukott szemre, és hagyja rajta 5-10 percig (esetleg melegítse a vizes ruhát a mikróban alacsony fokozaton 20 másodpercig). Azonnali enyhülést hoz, mert beindítja a könnytermelődést. Többször ismételheti.

Légpárásítás
A klímaberendezés és a központi fűtés túlságosan szárazzá teheti a beltéri levegőt, ami ugyancsak szemszárazságot okozhat. Szerezzen be légpárásító készüléket, amely növeli a levegő nedvességtartalmát. Ha nem akar ilyesmire költeni, tartson egy tál vizet a fűtőtesten.

Pislogás
Az ember normál körülmények között percenként tizenkétszer pislog. A számítógép monitorját vagy a tévét bámulva ennél sokkal kevesebbet pislogunk – előfordulhat, hogy percenként csupán egyszer. A monitort helyezze valamivel szemmagasság alá, mert így a lefelé nézés miatt a szemhéj jobban fedi a szemet, tehát a könnypárolgás mérséklődik. Ettől függetlenül próbáljon meg tudatosan többet pislogni.

Műkönny
Szerezzen be a patikában műkönnyet, amely nedvesen tartja a szem felületét (nem azonos a szemvörösség elleni cseppekkel, amelyek még jobban kiszárítják a szemet!). Kapható a szemcseppnél tartósabb hatású szemgél is, amely ugyancsak a szaruhártyát nedvesíti.

Vote it up
67
Tetszett?Szavazzon rá!