Mit tegyen, ha mennydörög?

Hogyan előzheti meg, hogy otthonában kárt tegyen a villámlás? És miként védheti meg magát, ha a vihar a szabadban éri?

Ha otthon éri a vihar
Az égzengés és a villámlás észlelése között eltelt időből kiszámíthatja, milyen messze van a vihar: a villám megpillantása után számoljon lassan, amíg meghallja a dörgést. Öt másodperc 1,6 kilométer távolságot jelent, ám a villám a vihar középpontjától akár 10-15 kilométerre is lecsaphat.

Húzzon ki a konnektorból minden olyan elektromos berendezést, melynek nem kell folyamatosan működnie. A tévé és a számítógép különösen érzékeny a villámcsapás okozta túlfeszültségre.

Ha segítséget akar kérni, mobilról beszéljen. A vezetékest csak akkor használja, ha van zsinór nélküli kézibeszélője.

Maradjon távol a fémtárgyaktól! Villámláskor ne érintse meg a csapokat, a mosogatót, a víz- és gázvezetéket, valamint a radiátorokat.

Ne csodálja az ablakból a vihart, ha olyan égzengés van, hogy beleremeg az üveg. A vihar elmúltával még fél óráig maradjon a lakásban.

Szabadban
Ha vízen vagy vízközelben éri a vihar, menjen ki a partra, és távolodjon el a víztől. A víz jól vezeti az áramot, így az úszók akkor is pórul járhatnak, ha a villám nem közvetlenül beléjük csap, csak a közelben éri a felszínt.

Ha magas tárgy közelében áll, menjen minél messzebb – legalább hat méterre – kiugró szikláktól, fáktól, fémkerítésektől, és guggoljon vagy feküdjön le.

Ha nyílt terepen van, azonnal dobja el az esetleg önnél lévő fémtárgyakat (például esernyőt). Keressen menedéket, azonban ne húzódjon be olyan kisebb építménybe, amelyben nincs víz- vagy földbe menő elektromos vezeték, és így semmi sem vezetheti el az áramot.

Ha már nem jut el biztonságot nyújtó épületig, fejét a válla közé húzva kuporodjon be valami alá. Bár a magányos, magas fákat el kell kerülni, biztonságosabb egy többé-kevésbé azonos méretű fákból álló erdőben védelmet keresni, mint a nyílt terepen maradni.

Ha sátorban húzza meg magát, maradjon a lehető legtávolabb a fémrudaktól.

Járműben ne érjen a fém alkatrészekhez. Motorkerékpárba, biciklibe könnyen belecsaphat a villám. A vihar elmúltáig szálljon le, és húzódjon fedél alá.
 

Kíváncsi más vészhelyzetek megoldásaira? Kattintson!

Vote it up
257
Tetszett?Szavazzon rá!